המכסים של טראמפ על אלומיניום יחולו גם על יצואנים מישראל

המכסים בגובה 25% שהטיל ממשל טראמפ על יבוא אלומיניום ופלדה צפויים לחול גם על יצואנים מישראל, מה שבטווח הארוך עלול להביא לביטול חוזים עם חברות ישראליות בתעשיית הרכב • מלחמת המחירים בפלח הרכב החשמלי מחריפה • וגם: החשמלית הראשונה של קאדילק נוחתת בישראל • השבוע בענף הרכב

גלגלים ממתכת הכוללת אלומיניום / צילום: Shutterstock
גלגלים ממתכת הכוללת אלומיניום / צילום: Shutterstock

גלי ההדף של מלחמת הסחר הגלובלית שבה פתח ממשל טראמפ מגיעים גם לישראל. ביום ד' הוטלו מכסים בגובה 25% על אלומיניום ופלדה המיובאים לארה"ב. המכסים עתידים לחול גם על יצואנים מישראל, וזאת למרות הסכם הסחר החופשי בין שני המדינות. בין השאר עשויות לספוג את המכס חברות ישראליות שמייצרות בישראל רכיבים לכלי רכב עבור השוק האמריקאי, וגם חברות שמייצרות מוצרים לתחום התעופה.

ההעלאה נבלמה: מס הקנייה על רכב חשמלי יישאר 45% עד סוף השנה
סיבוב הפרסה של אירופה ביחס לבנזין ישפיע על היבוא לישראל
יצואנית הרכב הגדולה של סין מתכננת להתנפל גם על ישראל

בהבהרות שפרסם הממשל האמריקאי למהלך נמסר כי המכסים יוטלו על כל היצוא הגלובלי של פלדה ואלומיניום לארה"ב. ואולם על פי הרגולציה האמריקאית, המכס לא יוטל רק על המתכות הגולמיות, אלא גם על שורה ארוכה של "נגזרות" של יבוא אלומיניום ופלדה, ביניהן צינורות מעובדים, מוצרים שעשויים מיציקות אלומיניום, כבלים, חלקים לכלי רכב, רכיבים תעופתיים ועוד.

סכנה של ביטול חוזים

חישובים שבוצעו לאחרונה ביפן מעריכים, כי המכסים עשויים להיות רלוונטיים לכ-123 קטגוריות של מוצרים המשלבים יציקות אלומיניום, כולל רכיבים ביטחוניים, חלקים תעופתיים, ציוד לייצור שבבים ועוד.

על פי נתוני משרד הכלכלה שהגיעו לידי גלובס, היצוא הישיר מישראל לארה"ב של מתכות שעליהן יוטל כעת המכס הסתכם בשנה שעברה בכ-30 מיליון דולר. ואולם גורמים במשק מעריכים כי היקף היצוא הרלוונטי לארה"ב עשוי להיות גדול יותר משמעותית, בכפוף לשיטת החישוב של המכס האמריקאי את תכולת האלומיניום במוצרים המיוצאים.

על פי הערכות בענף, בשלב הראשון הצרכנים של המוצרים המיוצאים יספגו את תוספת העלות או חלקה, אולם בטווח הארוך, אם המכסים לא יבוטלו, עשויים לחול שינויים בשרשרת האספקה, שיביאו לביטול חוזים עם חברות ישראליות.

"יצוא הפלדה זניח"

ובתוך כך העריכו אתמול בכירים בתעשיית הרכב האמריקאית כי למכסים החדשים על יבוא מתכות תהיה השפעה שלילית על העלויות של כלי רכב המיוצרים בארה"ב, וזאת נוסף על ההשפעה השלילית של המכסים שהוטלו על יבוא מקנדה וממקסיקו.

ממינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה נמסר, כי "ממשל טראמפ הטיל כבר בקדנציה הראשונה, בשנת 2018, מכסים של 10% על אלומיניום ושל 25% על פלדה. המכסים שהוטלו אז עודם בתוקף. כך שמבחינת ישראל, השינוי נוגע להעלאת מכס על אלומיניום מ-10% ל-25%, ואין שינוי במכס על פלדה.

"הצו הנשיאותי קובע עוד כי המכס יחול על רשימה סגורה של חומר הגלם, ומרחיב את הרשימה של פריטים המכילים פלדה ואלומיניום. היקף היצוא של אלומיניום שעליו חלים המכסים עומד על כ-30 מיליון דולר. נתון זה כולל יצוא של אלומיניום, כמו גם מוצרים המכילים אלומיניום. יצוא הפלדה מישראל לארה"ב הוא בשיעור זניח". 

ממשיכה להחריף מלחמת המחירים בפלח הרכב החשמלי

מותגי הרכב החשמלי הנמכרים בישראל, רובם מתוצרת סין, ממשיכים להתמודד עם הבלימה במכירות של רכב חשמלי ברבעון הראשון של 2025, ועם המלאים הגדולים. התוצאה היא גל מתמשך של מבצעי מכירות עם הורדות מחירים משמעותיות.

בין השאר הודיעה השבוע דלק רכב על הפחתה של עשרות אלפי שקלים במחיר של מיני ACEMAN החשמלית החדשה, שמיוצרת בסין. המחירים הורדו בשיעור של 25 עד 48 אלף שקל ודגם הבסיס יעלה כעת 235 אלף שקל.

mini aceman / צילום: יח''צ
 mini aceman / צילום: יח''צ

גם כלמוביל, יבואנית סמארט, הורידה את מחיר המחירון של דגמי הסמארט החשמליים. המחיר של דגם סמארט 1 יתחיל כעת בכ-190 אלף שקל, הוזלה של 7,000 שקל, ואילו מחיר הבסיס של סמארט 3 יעמוד על 200 אלף שקל, הוזלה של 12 אלף שקל ממחיר המחירון.

ואילו חברת הליסינג "כספא" של מכשירי תנועה, יבואנית המותג DEEPAL של שנגאן הסינית, החלה להציע ליסינג פרטי למכונית החשמלית דיפאל 07, במחיר של כ-3,200 שקל לחודש, כולל ביטוחים וחבילת שירות, מחיר נמוך משמעותית מהמקובל בשוק הליסינג.

החשמלית הראשונה של קאדילק נוחתת בישראל

חברת UMI החלה לשווק בישראל את מכונית הפאר החשמלית קאדילק "ליריק", שהושקה בעולם לפני כשנתיים. הקרוס-אובר, המצויד בחמישה מקומות ישיבה, נמתח לאורך של כ-5 מ' וניצב על בסיס גלגלים באורך 3.01 מ'. הוא מונע על ידי שני מנועים חשמליים בהספק משולב של 515 כ"ס, ומצויד בסוללה בקיבולת 102 קילוואט-שעה עם טווח של עד 530 ק"מ בתקן האירופי. הדגם תומך בטעינה מהירה בהספק של עד 190 קילוואט. המפרט התקני מפואר, וכולל בין היתר מסך 33 אינץ' ברזולוציה גבוהה, ריפוד עור, מושבים עם עיסוי, מערכת קול עם 19 רמקולים וחישוקי 21 אינץ'. המחיר מתחיל ב-680 אלף שקל.

הושק בישראל: יונדאי סנטה פה החדש

חברת כלמוביל, יבואנית יונדאי, החלה לשווק בישראל את הדור החדש של הקרוס-אובר המשפחתי סנטה פה, עם שבעה מקומות ישיבה. הרכב עבר שדרוג מקיף והוא גדול מקודמו ומאמץ שפת עיצוב חדשה. ההנעה העיקרית היא היברידית, שמשלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו-בנזין ומנוע חשמלי בהספק משולב של 215 כ"ס.

גרסת הבסיס מצוידת בהנעה קדמית והגרסה הבכירה בהנעה כפולה. תא הנוסעים כולל מערך פיקוד דיגיטלי ואבזור תקני מקיף כבר בגרסת הבסיס, כולל חלון גג כפול, ריפודי עור, קיפול חשמלי למושבים האחוריים ועוד. מחיר גרסת ההנעה הקדמית 370 אלף שקל, ואילו גרסת ההנעה הכפולה המפוארת עולה 400 אלף שקל.

יונדאי סנטה פה / צילום: יח''צ
 יונדאי סנטה פה / צילום: יח''צ

בזק בינלאומי נכנסת עם "אניגמטוס" לשותפות בהגנת סייבר לציי רכב

חברת בזק בינלאומי חתמה על הסכם שותפות אסטרטגי עם חברת הסייבר סקיוריטי לרכב הישראלית "אניגמטוס", בתחום שירותי הגנה על ציי רכב מסחריים. אניגמטוס תתקין בכלי הרכב את מערכת הגנת הסייבר שלה, שמנטרת את רשת הנתונים הפנימית של הרכב ומזהה אירועים שיכולים להעיד על פריצת סייבר. בזק תשלב את פתרון הגנת הסייבר של החברה הישראלית במרכז ניהול אירועי הסייבר של בזק בינלאומי, ותציע לציי הרכב של לקוחותיה שירותי אבטחת מידע ומניעת מתקפות.

בשנים האחרונות נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף מתקפות הרשת על כלי רכב, בין השאר בשל המעבר המהיר של שוק הרכב לדגמים "חכמים ומקושרים", שמקבלים עדכוני מידע שוטפים.