הצעת החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים אושרה לקריאה שנייה ושלישית

לאחר שנדחו 71,369 הסתייגויות שהגישו חברי האופוזיציה, ועדת החוקה אישרה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים • הצעת החוק מנוגדת לעמדת הנהלת בתי המשפט והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, והיא צפויה להגיע להכרעת בג"ץ אם תעבור

הדיון בוועדת החוקה על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, היום / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
הדיון בוועדת החוקה על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, היום / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים. לאחר שנדחו מספר שיא של הסתייגויות - 71,369 שהגישו חברי האופוזיציה, ועדת החוקה אישרה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים.

היועמ"שית לנתניהו: לא ניתן למנות את בן גביר לשר לביטחון פנים
השר חיים ביטון זומן לחקירה בחשד לשימוש בכספי ציבור לעיתון המזוהה עם ש"ס
המלצה: להגיש כתבי אישום נגד בכירים לשעבר בעיריית בני ברק

הצעת החוק גובשה על-ידי שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער, בתמיכת האבות השכולים השר לשעבר יזהר שי ותא"ל דדי שמחי. שי הודיע לאחרונה כי הוא מסיר את תמיכתו במתווה, מאחר ש"המערכת הפוליטית בישראל של היום איננה משקפת את רצון העם לאחדות ולריפוי שכולנו זקוקים להם אחרי אסון ה-7 באוקטובר והמלחמה שטרם הסתיימה".

הצעת החוק מנוגדת לעמדת הנהלת בתי המשפט והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, והיא צפויה להגיע להכרעת בג"ץ אם תעבור. הטיעון המרכזי נגד הצעת החוק הוא שהגורמים הפוליטיים בוועדה לבחירת שופטים הם אלה שיבחרו את השופטים, שיקולים מקצועיים יידחקו, ותיפגע העצמאות המשפטית של השופטים, שיהיו כעת תלויים בפוליטיקאים על-מנת להתמנות.

לפי הצעת החוק, שתיכנס לתוקף בכנסת הבאה, ישונה הרכב הוועדה לבחירת שופטים ואופן בחירת השופטים בישראל. כך, נציגי לשכת עורכי הדין לא יהיו חברים יותר בוועדה. בוועדה יהיו תשעה חברים: שר המשפטים (שיעמוד בראש הוועדה) ושר נוסף, שופט בית המשפט העליון ושני שופטים עליון נוספים, שני חברי כנסת שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה מטעמן, ושני נציגי ציבור משפטנים שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה.

לפי ההצעה, כדי למנות שופט יידרש רוב רגיל. בערכאות הנמוכות יידרש רוב הכולל לפחות חבר שנבחר מטעם הקואליציה, חבר מטעם האופוזיציה ושופט אחד. למינוי שופט בית המשפט העליון יידרש רוב הכולל חבר שנבחר על-ידי הקואליציה וחבר שנבחר על-ידי האופוזיציה.

המשמעות: כוחם של הגורמים המקצועיים יפחת בבחירת השופטים, ומי שיכתיב את הבחירה יהיו גורמים פוליטיים משני הצדדים.

"הממשלה שבורחת מביקורת ומפרקת את שלטון החוק"

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר: "חזרנו ביג טיים ל-6.10. בנושאים מהותיים שקשורים לאיך נראית החברה, אי אפשר ללכת בכוח פוליטי - יש אחריות לממשלה לרסן את עצמה ולא להציל את עצמה. מה שאנחנו רואים זה לא שלטון רוב, זה עריצות רוב. אתם קורעים את העם שלנו, אתם לא מניחים בסיס להסכמות עתידיות - ומה שאתם עושים היום ירשם לדורות".

ח"כ קריב צעק בדיון: "אתם רוצים לסתום את הפה לשופטים, זאת הפיכה משטרית. חזרתם לימים של לפני 7 באוקטובר".

חה״כ קארין אלהרר מיש עתיד, חברת ועדת החוקה מסרה: "זו לא פשרה - זו הכנעה של מערכת המשפט לממשלה שבורחת מביקורת ומפרקת את שלטון החוק. ‏ביום ה-530 למלחמה, כש-59 חטופים במנהרות, הממשלה עסוקה בהרס הדמוקרטיה במקום בחזרתם. ‏הדורסנות נמשכת, אבל המאבק לא הסתיים - הוא רק מתגבר".

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ, לצד ח''כ יואב סגלוביץ', בדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
 יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ, לצד ח''כ יואב סגלוביץ', בדיון בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ח"כ יואב סגלוביץ מיש עתיד אמר: "יו"ר ועדת חוקה ושר המשפטים מתכחשים לבית המשפט העליון, מספרים סיפורי פנטזיה על הסכמות רחבות בזמן שגדעון סער מוכר את עצמו. שקר על גבי שקר, ללא שום הסכמה. 59 חטופים עדיין בידי חמאס, ואתם אתמול פתחתם במלחמת בן גביר הראשונה - מלחמה נגד העם, מלחמה פנימית. פיטרתם את ראש השב"כ ומעוניינים לפטר את היועצת המשפטית לממשלה".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד מסר אחרי הדיון: "שיהיה ברור: נוסח החוק שעבר היום בוועדת החוקה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הוא לא פשרה, לא תיקון, לא נעשה בדיאלוג. זה הנוסח הכי קיצוני, הכי אלים והכי מקולקל שיש. זה חוק שאומר רק דבר אחד - השופטים יהיו בכיס של הפוליטיקאים. הפוליטיקאים ימנו אותם, ישלטו בהם, יוודאו שהם עושים מה שאומרים להם. אנחנו נעצור את זה. בשבוע הראשון של הממשלה הבאה, החוק האלים והסחטני הזה יבוטל!".