הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד פירון, מנהלת תחום דיני משפחה
לילדה בת ה-11, הנושאת את השם היצירתי נורת' ווסט, יש פוטנציאל השתכרות גבוה. למעשה הוא כל כך גבוה, עד שאימה רשמה את שמה כסימן רשום. עובדה זאת נודעה לאביה של הילדה, הזמר קניה ווסט, רק לאחרונה, כאשר קים קרדשיאן, גרושתו ואימה של הילדה, הודיעה לו, שהיא לא נותנת את הסכמתה להשתתפותה של הבת בסרטון מוזיקה משותף. התוצאה היא כצפוי, סיבוב פומבי של מאבק מכוער על השליטה בילדה בין ההורים, כשקניה מכריז בדרמטיות "תצטרכי קודם להרוג אותי". ובכן, לא מוכרחים להרוג, אפשר פשוט לפנות לבית המשפט.
● אב חויב בכ-100 אלף שקל בשל אי-קיום מפגשים עם ילדיו
● אישה ביקשה לבטל הסכם ממון כי לא קראה אותו. מה קבע ביהמ"ש?
בישראל, כדי למנוע מילד מלהשתתף בפרסומות או סרטונים, הורה לא צריך ללכת רחוק עד כדי רישום שמו כסימן רשום, שכן ישנם מספר חוקים המטילים הגבלות בנושא זה. בעקבות התופעה הנרחבת של שימוש בילדים בפרסומות וסרטונים, בשנת 1999 הותקנו תקנות עבודת הנוער (העבדת ילד בהופעה או בפרסומת), אשר קובעות רשימה ארוכה של תנאים לאופן ההעסקה של ילדים בגילאים שנה עד חמש עשרה, והם מותנים בקבלת היתר מיוחד ממשרד העבודה. אחד מהתנאים הוא מילוי טופס הסכמה על ידי ההורים.
כמו כן חוק הגנת הפרטיות אוסר על שימוש בשם אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו, לשם רווח, ללא הסכמתו. קטין לא יכול לתת הסכמה עצמאית. על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קטין חייב לציית להוריו בכל עניין הנתון לאפוטרופסותם, ובעניינים הכלולים באפוטרופסות נמנים צרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם. בכל עניין הנתון לאפוטרופסותם חייבים שני ההורים לפעול תוך הסכמה, ואם אין הסכמה, ההכרעה עוברת לבית המשפט.
הסכמה של שני ההורים נדרשת לצורך פרסום
בשנה שעברה בית המשפט לעניני משפחה בפתח תקווה דן בבקשה דחופה שהגיש אב לילדה סיעודית בת 14, כנגד אימה, שמצויה בהליך גירושין ממנו. האב עתר להורות לאם להסיר פרסום שהעלתה לאתר אינטרנט לגיוס המונים, במסגרתו ביקשה לגייס כסף מהציבור, כדי לאפשר לה לרכוש את חלקו של האב בבית המשותף של הצדדים. הפרסום כלל את תמונתה של הבת, שמה, וכן פרטים אודות מחלתה ומצבה.
בית המשפט קיבל את הבקשה, והורה לאם להסיר את הפרסום לאלתר, מאחר שקבע, שהשימוש בתמונתה ובסיפור חייה של הילדה לשם גיוס כספים, מהווה עניין של אפוטרופסות, והאם עשתה זאת ללא הסכמת האב כנדרש בחוק. בית המשפט ערך הקבלה להשתתפות ילדים בפרסומות רגילות, וכתב: "כך למשל, לא יעלה על הדעת כי הורה יכול לקבל החלטה לעשות שימוש בתמונות של ילדו הקטין, לשם השתתפות בפרסומות, ללא הסכמת ההורה האחר (בין אם בעקבות אותן פרסומות צפוי הקטין לקבל תמורה ובין אם לאו). ממדובר בעניינים הקשורים בהכנסות שההורים, או מי מהם, מבקשים לקבל בעזרת הקטין, בין אם כספים אלו נועדו לשמש אותם ובין אם נועדו לשמש את הקטין והדבר מחייב הסכמה של שני ההורים, בהיותם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם."

קים קרדשיאן ובתה נורת' ווסט / צילום: Reuters, Reynaud Julien
שיתוף הפעולה בין ההורים נדרש לא רק בנוגע להשתתפות הילד בפרסומת או סרטון אלא גם בנוגע לניהול הרווחים שמתקבלים לידיו כתוצאה מכך. על אף שהילד קטין, הכספים המגיעים לו עקב עבודתו שייכים לו ולא להוריו, ומוטלת עליהם האחריות לשמור עליהם לטובתו עד שיגיע לבגרות, ויוכל לנהלם בעצמו. ההורים נדרשים לשמור על הכספים בקופה נפרדת המושקעת באפיקי השקעה סולידיים, ואם ההורים מבקשים לעשות שימוש בכספים לצרכים אחרים, גם אם לדעתם הם לטובת הקטין, עליהם לקבל את אישורו של בית המשפט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.