מתחילת השנה ועד לשבוע הנוכחי זינק מחירה של אונקיית זהב בכ־14%, ל־3,040 דולר. זאת, כאשר מדדי המניות בוול־סטריט ירדו. מאז ראשית המאה רשם הזהב תשואה של קרוב ל-1,000% המייצגת תשואה שנתית ממוצעת של 10%, כפולה כמעט מזו של מדד המניות הפופולארי S&P 500 שעומדת על כ-547% ב-25 השנים האחרונות.
● גרמניה אישרה חוב של טריליון אירו וההשלכות יהדהדו באירופה
● שבב אופטי מהפכני: הטכנולוגיה הישראלית במרכז ההשקות של אנבידיה הלילה
התנהגות מחירו של הזהב במהלך השנים היא בגדר חידה עבור רבים. מה יש בו שמושך את המשקיעים? הרי על פניו אין בכך הגיון, שכן זו סחורה שאין לה שימושים נרחבים כמו נפט או פלדה. יתרה מזו, ברגע שמתייחסים לזהב יותר כנכס פיננסי ולא כסחורה, עולה השאלה מדוע כדאי להשקיע בנכס פיננסי שלא נותן דיבידנד כמו מניות וגם לא ריבית כמו איגרות חוב? ואם זה בכל זאת כדאי, איך ייתכן שהזהב מאתגר גם את תשואת שוק המניות את מחירי האג"ח וגם את האינפלציה?
לא תמיד הזהב עניין את המשקיעים. בראשית המאה הנוכחית מחירה של אונקיית זהב היה פחות מ־300 דולר. מאז הוא עלה לכמעט 1,700 דולר ב־2012, אך משם ירד תוך כ־3 שנים לרמה של פחות מ־1,100 דולר. ברור גם שלא תמיד מחיר הזהב עולה יותר ממדד S&P 500. אם למשל היינו מודדים את תשואתו מ־2012 ועד היום - כ־79% - היא כמובן נמוכה בהרבה ממה שעשו מדדי המניות בעולם באותו הזמן.
הרבה מאוד מחקרים נעשו בניסיון לגלות קשרי התנהגות בין מחיר הזהב לפרמטרים אחרים. למשל, בתחום המט"ח הדעה המקובלת הייתה שכאשר האירו מתחזק מול הדולר, מחיר הזהב "צריך" לעלות, שכן במקרה של היחלשות הדולר, שבו נקוב מחיר הזהב, זה הופך את הסחורה לזולה יותר עבור מי שרוכשים אותה במטבע אחר. התנהגות הזהב בחודשים האחרונים לא תומכת, בלשון המעטה, בהנחה הזו, כשהדולר דווקא התחזק מול האירו וזה ממש לא עצר את מחיר הזהב.
פרמטר אחר הוא הריבית. הדעה המקובלת הייתה שריבית נמוכה מסייעת למחיר הזהב לעלות, שכן מי שמשקיע בזהב לא מקבל אמנם ריבית, אבל לא מוותר במצב כזה על ריבית אלטרנטיבית של ממש. אם כך הגיוני שמחיר הזהב עלה כשהריבית הייתה נמוכה, אבל גם בימים אלה של ריבית גבוהה זה לא מנע ממנו להמשיך ולעלות. הריבית כידוע קשורה לאינפלציה, ורמתה נגזרת משיעור האינפלציה, שכשהוא נמצא בעלייה הוא מביא בסופו של דבר להעלאת הריבית. ונניח שהזהב הוא הגנה מפני אינפלציה גבוהה ששוחקת את ערך הכסף; אבל אם זה כך, מדוע מחירו עלה גם בסביבת אינפלציה נמוכה ואפילו אפסית?

הרוכשים המרכזיים
אכן חידה קשה לפיצוח. לי יש תשובה, אבל אפרוס קודם את תמונת הביקושים וההיצעים, שכן כמו עם כל סחורה שהיא, מחיר הזהב נקבע לפי משוואת הביקוש מול ההיצע.
ההיצע: את הזהב כורים בשורה של מדינות בהן ארה"ב, קנדה, סין, דרום אפריקה, רוסיה, אוסטרליה ונוספות. הפקתו היא מורכבת ועלותה (ביבשה) הממוצעת משתנה בהתאם למדינה ולמכרה עבור המפיקות היא כ־1,400 דולר לאונקיה. במחירה הנוכחי בשוק, זה מותיר רווח הון נאה מאוד לחברות המפיקות.
הביקושים: אלו מגיעים מכמה גורמים מרכזיים. חובבי תכשיטים מזהב בעיקר במדינות כמו הודו וסין; תעשיות שונות שמשתמשות בזהב בזכות מוליכותו החשמלית הגבוהה ועמידותו לקורוזיה, דוגמת רכיבים אלקטרוניים, מדליות וכתרים לשיניים; אנשים וגופים שאינם מאמינים ב"כסף מנייר" ומעדיפים לרכוש ולהחזיק בנכס פיזי, או לפחות להיצמד למחירו.
אבל משמעותיים מכל אלה הם בנקים מרכזיים של מדינות שונות, ולמשל של סין ורוסיה, שרוצים לגוון את תיק ההשקעות שלהם ולהיות פחות תלויים בדולר מסיבות גיאו־פוליטיות. לדוגמה, הבנק המרכזי בסין הכריז לאחרונה כי בכוונתו לחזור ולקנות זהב אחרי הפסקה קצרה שעשה באמצע 2024.
נראה שהרכישות של הבנקים המרכזיים מהוות המשקל המרכזי בעליית מחיר הזהב. אחריהן המשקיעים שמחפשים קצת ודאות בסביבת מסחר טראמפ בשווקים, ולבסוף הביקושים התעשייתיים.
ובינתיים גם קמו מתחרים לזהב. ראשית מתכת הכסף. מחירי שתי המתכות נעים על פי רוב "יד ביד" אך עם תנודתיות עזה יותר לכסף. מתכת זו גם זוכה לביקוש למטרות תעשייתיות, כשהיא משמשת למגוון רחב יותר של צרכים תעשייתיים. מנגד הכסף לא נחשב "חוף מבטחים" למשקיעים כמו הזהב. עדיין מחיר הכסף עשוי לעלות, אולי אף יותר מהזהב. יש קרן סל בארה"ב שעוקבת אחרי מחיר הכסף - SLV , וגם בישראל יש כמה קרנות שעוקבות אחרי מחיר הכסף.
נוסף לכך, רבים מאמינים שהביטקוין מציב חלופה לזהב. המכנה המשותף לזהב ולביטקוין הוא חוסר האמון של חלק מהמשקיעים ב"מטבעות נייר", והעובדה שיש היצע כביכול מוגבל שלהם, כך שצפוי שמחירם יעלה. אבל הביטקוין הוא מעין שם כולל ללא מעט מטבעות קריפטוגרפיים שמגדילים את ההיצע, וגם בזהב ייתכן שיימצאו מאגרים נוספים שיגדילו את היצע הסחורה.
עם זאת, ישנם שני הבדלים חשובים: ראשית מחיר הביטקוין תנודתי בהרבה ממחיר הזהב. ומהותי יותר - הזהב הוכיח את עצמו בימי משבר בשוק המניות; הביטקוין לא, כפי שמלמדים האירועים האחרונים.
גם העתיד מוזהב?
קיבצתי כמה תחזיות באשר למחירה של הסחורה. חלקן כבר הספיקו להתיישן. כך בנק ההשקעות גולדמן זאקס העריך רק לפני כשלושה חודשים שהזהב יגיע ל־3,000 דולר לאונקיה בסוף השנה הנוכחית. בינתיים הוא כבר הגיע לרמה הזו, ואנחנו רק במרץ. גם הבנק השוויצרי יוליוס בר שורי מאוד על הזהב, והעריך לאחרונה כי נראה את מחיר הזהב בעוד שנה על 3,250 דולר לאונקיה. בנק ג'יי.פי. מורגן מסמן מחיר של 3,150 דולר בסוף 2025.
לצד זאת, מתברר שרוב הבנקים המרכזיים צופים שבעוד חמש שנים יתרות הדולר שלהם יקטנו בהיקף מתון עד משמעותי. זה אומר שלפחות חלק מכך יילך לזהב.
זה אינו מקרה שבתקופות של משבר כלכלי או פיננסי, של חששות וחוסר ודאות, מחיר הזהב עולה או לכל הפחות נשאר יציב בעוד שמחירי המניות יורדים. ראינו את זה במשברי הדוט.קום, במשבר הפיננסי של 2008, בתקופת הקורונה וגם לאחרונה בשנת 2022, כשמדד S&P 500 ירד ב־18% אך מחיר הזהב איבד 1% בלבד. התמחור הגבוה כיום בשוקי המניות (בעיקר בארה"ב), בשילוב עם מדיניותו האגרסיבית של הנשיא טראמפ בתחומי סחר בעיקר, ובראשה המכסים, תומכים במגמה של המשך עליית מחירי הזהב.
וכיצד ניתן להיחשף לזהב או להיצמד למחירו? ישנו מגוון דרכים כולל רכישה פיזית של המתכת, שכרוכה בסיכונים לא מעטים. ניתן לרכוש קרנות סל שמתמחות בסחורה זו בעולם (GLD של SPDR) וגם בישראל, קרנות אקטיביות שמשקיעות בזהב, כולל בדרך של רכישת חוזים על מחירו. ניתן לרכוש גם קרנות סל של מניות שעוסקות בכריית זהב כמו מדד GDX, או ישירות את מניות חברות הכרייה, שעליית מחיר הזהב מתורגמת כמובן לרווחים גדולים יותר עבורן.
אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.