אתמול (ד') נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ החליט להטיל פצצה שטלטלה את השווקים כשהצהיר על השהיית תוכנית המכסים שלו למשך 90 יום. בתגובה להצהרה השווקים זינקו והובילו ליום מסחר מהמרשימים שידענו. מדד S&P 500 זינק בעלייה היסטורית של יותר מ-8% תוך שעות ספורות, הזינוק הגדול ביותר מאז 2008.
● לסין יש נשק כלכלי רב עוצמה נגד ארה"ב, האם היא תעשה בו שימוש?
● הגענו לתחתית? כמה השוק צריך עוד לרדת לפני שמגיע הזמן לקנות מניות
אולם הזינוק הפתאומי מעורר שאלות לא רק על השפעתו של טראמפ על השווקים, אלא גם על מידת האמון שיש להעניק להתאוששות כזו. ההיסטוריה מלמדת שלעתים מדובר בראלי מדומה, תגובה קיצונית למשבר שעדיין לא חלף. כך, כבר בחוזים על וול סטריט היום, ראו ירידות של מעל 2% בנאסד"ק וב-S&P 500, ועם פתיחת המסחר היום ירדו המדדים ביותר ה-2%.
למרות יום המסחר ההיסטורי, ייתכן שמדובר בתגובה מוגזמת לטווח קצר שהיא אינה בהכרח סימן לכך שהשוק באמת מתאושש.
כמו העלייה ב-2008?
הקפיצות הקודמות של מדד ה-S&P 500 לרוב התרחשו בתגובה למשבר. אולם רבות מהן לא סימנו שהמשבר אכן הסתיים. לכן, ניתן להניח כי הזינוק החריג אמש הוא לא יותר מהטעיה זמנית (Head fake).
עלייה דומה במדד התרחשה ב-2008. S&P 500 רשם שבע עליות יומיות של מעל 5% במשך שלושה חודשים. אולם, השוק לא הגיע לתחתית עד מרץ בשנה הבאה. עלייה דומה התרחשה ב-2001 כשהתפוצצה בועת הדוט קום. באופן דומה עליות דומות התרחשו ביולי 2002 סביב השחיתות התאגידית.
בהיסטוריה הקרובה יותר, עליות יומיות גבוהות נרשמו ב-2020 אחרי פרוץ מגפת הקורונה, אז הפדרל ריזרב התערב לטובת השוק ע"י הורדת ריבית. העלייה הזו הוכיחה עצמה, כשהשוק המשיך לעלות עד ינואר 2022.
הראלי הגדול הקודם התרחש בנובמבר 2022, כשנתוני האינפלציה הראו לראשונה סימנים של ירידה, אחרי תקופה ארוכה של עליות מחירים בעקבות הקורונה. בעקבות פרסום אחד של מדד המחירים לצרכן (CPI), המניות קפצו ב-5.5% ביום אחד. אבל ההתלהבות לא נמשכה - תוך כמה שבועות השוק שוב נרגע, ורק חצי שנה לאחר מכן הוא חזר לשבור שיאים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.