בארה"ב מכנים את המהלך הזה "האמא של השורט סקוויז"

העליות ההיסטוריות שנרשמו במסחר ביום רביעי בעקבות עצירת המכסים קיבלו רוח גבית חזקה משורטיסטים שנאלצו לסגור במהירות פוזיציות • כך זה עבד

וול סטריט. היקף פוזיציות השורט על השוק היה כמעט פי שניים מזה שנראה ברבעון הראשון של 2020 / צילום: Shutterstock, orhan akkurt
וול סטריט. היקף פוזיציות השורט על השוק היה כמעט פי שניים מזה שנראה ברבעון הראשון של 2020 / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

העליות הפנומנליות שנרשמו בשווקים ביום רביעי בעקבות עצירת המכסים של טראמפ והעובדה שמאז התחלפו דווקא בירידות שערים ממשיכות להעסיק את האנליסטים בוול סטריט. כעת נחשף כי מספר עצום של שורטיסטים מטעם קרנות גידור מיהרו לסגור את הפוזיציות שלהם במהלך הזינוק הפתאומי בשווקים ביום רביעי, ותרמו במידה רבה לעלייה המדהימה שתיכנס לספרי ההיסטוריה, כך על פי ניתוח שפורסם ב-CNBC.

למה המדדים בוול סטריט אדומים? תלמדו מההיסטוריה
משקיע העל שמזהיר: יגיע לשווקים מקרה גרוע ממה שהיה השבוע

התופעה, המכונה "שורט סקוויז" (Short squeeze), עבדה כך: סוחרים - שהימרו על ירידות שערים במניות - ביצעו מספר שיא של הימורים קצרי טווח נגד מניות אמריקאיות בהסתמך על כניסת המכסים לתוקף ובהנחה שמלחמת הסחר תחריף.

כדי למכור בשורט, קרנות גידור לוות את נייר הערך שהן מהמרות מולו מהבנקים ומוכרות אותו. ואז כשהנייר יורד מהשער שבו מכרו אותו, הן קונות אותו בחזרה בזול יותר, מחזירות לבנק ומרוויחות מההפרש.

כשהמניות זינקו בעקבות החדשות על הפסקת המכסים, קרנות הגידור נאלצו לקנות בחזרה את המניות במהירות על מנת לגדר את ההפסדים שלהן.

עם כוח הקנייה המלאכותי הזה שדחף אותו למעלה, ה-S&P 500 סיים עם הרווח השלישי בהיקפו מאז מלחמת העולם השנייה.

לקראת יום רביעי, היקף פוזיציות השורט על השוק היה כמעט פי שניים מזה שנראה ברבעון הראשון של 2020 על רקע תחילת מגפת הקורונה, על פי בנק אוף אמריקה.

כמובן שהיו גם קונים אמיתיים בשוק ולא רק שורטיסטים. קרנות קנו כמות שיא של מניות טכנולוגיה, במיוחד בשלוש השעות האחרונות של היום, על פי נתונים מבנק אוף אמריקה.

התוצאה היתה כאמור היסטורית - מדד S&P 500 טס ביותר מ-9% ונאסד"ק עלה ביותר מ-12% - העלייה היומית מהגבוהות שנרשמו אי פעם.