"שממשל טראמפ ירסן את עצמו": למה השווקים אופטימיים יותר לאחר דיווח הזה מסין?

הגבלות על ייצוא השבבים של אנבידיה, העלאת מחירים של TSMC, והורדת התחזית השנתית למדד ה-S&P 500 • שבוע המסחר, שהתחיל רגוע, הפך היום לאדום ברחבי העולם • ויש גם חדשות מרגיעות

וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי
וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי

מלחמת הסחר בין סין וארה"ב מתגברת שוב? אחרי מספר ימים של רגיעה יחסית, מאז שהודיע טראמפ על השהיית המכסים ל-90 למדינות בעולם למעט על סין, הגבלות חדשות על יצוא שבבים טלטלו את השווקים בעולם הבוקר. כיצד זה צפוי להשפיע על פתיחת המסחר בוול סטריט?

וייטנאם נקלעה ללב המאבק בין ארה"ב לסין על תוכנית המכסים
המהפכה של מנכ"ל אינטל יצאה לדרך, והיא עשויה להשפיע גם על ישראל

באסיה המסחר הבוקר התנהל בירידות, מדד הניקיי איבד כ-1%, הקוספי נחלש בכ-1.2%, ובהונג קונג, ההנג סנג ירד בכ-1.6%. גם בורסות אירופה נסחרות כעת באדום. מדדי הדאקס והפוטסי מאבדים שניהם כ-0.5%, והקאק נסוג בכ-0.8%.

גם בארץ, מניות השבבים מובילות את הירידות בבורסה. פריורטק נחלשת ב-3.5%, נובה ב-2%.

במקביל, החוזים על ארה"ב אדומים מאז שעות הבוקר. במסחר המוקדם, הנאסד"ק נחלש ב-1.2% וה-S&P 500 יורד ב-0.5%. גם מניות השבבים אדומות בניו יורק. אנבידיה נופלת ב-6% במסחר המוקדם, ARM נחלשת 3.6%, וסופר מיקרו קומפיוטר יורדת בכ-4%.

למה זה קורה?

אמש, ענקית השבבים אנבידיה דיווחה כי הגבלה חדשה על יצוא שבבים לסין תגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. על-פי דיווח החברה, הממשל בארה"ב הודיע לאנבידיה כי יידרש רישיון ליצוא מעבדים גרפיים מסוג H20 לסין ולמספר מדינות אחרות.

מדובר במכה עבור אנבידיה, שכן שבבי ה-H20 תוכנן לעמוד בהגבלות על יצוא שבבים שנקבעו עוד בתקופת ממשל ביידן. ההכנסות ממכירתו בלבד בשנה שעברה מוערכות בעד 15 מיליארד דולר. סין היא האזור הרביעי בגודלו של אנבידיה מבחינת מכירות, אחרי ארה"ב, סינגפור וטייוואן.

במקביל, הבוקר פרסמה ענקית השבבים TSMC כי היא מעלה ב-30% את המחיר שהיא מציעה ללקוחותיה במפעלים בארה"ב. TSMC היא מונופול שמייצר את רוב השבבים המתקדמים של אנבידיה, אפל, אמזון וקוואלקום - כך שעליית מחירים חדה שכזו עשויה להדהד בעולם ולהשפיע על מוצרי אלקטרוניקה מבוקשים כמו מכשירי אייפון, אייפד ומחשבי מק וכן על שירותי ענן ובינה מלאכותית המסופקים על ידי חברות כמו OpenAI או גוגל.

עם זאת, לא כל החדשות לקראת פתיחת המסחר שליליות. לפני שעה קלה, דווח בבלומברג כי סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה, וירסן את עצמו ואת אנשיו מפני הערות מזלזלות. תנאים נוספים שצוינו בדיווח הם עמדה יותר עקבית של ארה"ב, וכן נכונות לדון בחששות של סין סביב סנקציות אמריקאיות וסביב טייוואן.

ניסוח האמירה מתכתב עם ידיעה שפורסמה היום ב"צ'יינה דיילי", עיתון בשליטת הממשל הסיני המפורסם באנגלית, בו נכתב כי ארה"ב צריכה "להפסיק להתבכיין" על כך שהיא הקורבן של הסחר העולמי. עוד נכתב כי "אף אחד לא מרמה את ארצות הברית, היא פשוט מתנהלת כבר עשורים מעל ליכולות המימון שלה. המדינה צורכת יותר ממה שהיא מייצרת , ייצאה את הייצור למפעלים בעולם ולוותה כסף כדי לשמר איכות חיים גבוהה מזו שהיא זכאית לה לפי רמת הייצרנות. ארה"ב לא "רומתה" היא פשוט רכבה עד עכשיו על הגב של רכבת הגלובליזציה".

האנליסטים לא אופטימיים

כשברקע הטלטלות העזות שעברו על השווקים בשבוע שעבר, שניים מבנקי ההשקעות הגדולים בארה"ב, ג'יי.פי מורגן וג'פריס, הורידו אתמול את התחזיות שלהם עבור מדד ה-S&P 500. זו הפעם השניה מתחילת שנה.

ג'יי. פי מורגן הוריד את תחזיתו למדד S&P 500 לסוף השנה ל-5,200 נקודות, לעומת 6,500 בתחזית הקודמת, מתוך הנחה שהמכסים ההדדיים יישארו בתוקף.

"הרבה תלוי באיך יתנהלו המגעים סביב הסכם הסחר", אמר דוברבקו לקוס, ראש אסטרטגיית השווקים הגלובליים בבנק ג'יי.פי מורגן, לרשת CNBC. והוסיף כי חוסר היציבות בשוקי המניות צפוי להימשך עוד זמן מה.

"הזמן הוא קריטי", אמר לקוס. "וככל שחולף זמן ואנחנו ממשיכים לשהות בסביבה של חוסר ודאות - יש סיכון של 'שוק בתחושת הלם' שיכול להתעצם, ואף לחלחל לנתונים הכלכליים שלנו". לקוס הוסיף כי תחזיות בסביבה שכזו הן מאתגרות, אך עדיין עשויות להימצא הזדמנויות למשקיעים. "אני כן חושב שזהו זמן שבו כדאי לחשוב על חיפוש מניות במחירים נמוכים".

ג'פריס הפחית את תחזיתו לסוף השנה עבור מדד S&P 500 מ-6,000 נקודות ל-5,300 נקודות, בשל עלייה בסיכונים של סטגפלציה, המשלבת אינפלציה גבוהה עם צמיחה כלכלית איטית. התחזית החדשה מבוססת על מכפיל רווח עתידי של 19 ותחזית לרווח למניה של 280 דולר בשנת 2026.​