כפי שנחשף בגלובס, מנהל רשות החברות הממשלתיות, רו"ח רועי כחלון הודיע לאחרונה למנכ"לים ויושבי ראש דירקטוריון על כוונתו לעדכן את הנהלים כך ש"נושא המשרה הבכירה ביותר בתחום הכספים יהיה חייב להיות בעל הכשרה כרואה חשבון מוסמך".
● המאבק על מיסוי יבוא הקנאביס מקנדה מגיע לפתחו של שר האוצר
● ישראל ניתקה את קו החשמל האחרון לרצועת עזה. מה המשמעות?
עד היום לא הייתה קיימת דרישה דומה בחברות הממשלתיות, ובכלל בחברות בישראל. אדרבא, מכהנים כיום סמנכ"לי כספים מוערכים, שמחזיקים בניסיון רב הרלוונטי לתפקיד הבכיר - אך לא בתעודת רואה חשבון. כך למשל, בחברה הביטחונית רפאל משמש בתפקיד תא"ל (מיל') משה ליפל, מוסמך מנהל עסקים, בהתמחות במימון ובוגר תואר ראשון בכלכלה. סמנכ"ל הכספים בחברת נת"א, דור בלוך, כיהן קודם לכן כראש צוות אסטרטגיה באגף התקציבים במשרד האוצר, והוא בעל תואר ראשון בכלכלה ומשפטים ותואר שני במנהל עסקים.
היוזמה נולדה על רקע הסכמות שגובשו בין כחלון לנשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח חן שרייבר, על רקע הצורך - לעמדתם - לחזק את הממשל התאגידי בחברות. ברשות החברות מציינים כי בסופו של יום סמנכ"ל הכספים חותם על הדוחות הכספיים, תפקיד שנעשה באופן מסורתי על ידי רואי חשבון. בנוסף, מבדיקה שערכו ברשות החברות עלה כי 77% ממנהלי הכספים בקרב החברות במדד ת"א 125 בבורסה הם רואי חשבון, כאשר לגישת הנהלת הרשות זה צריך להיות הסטנדרט המחייב בחברות שמוחזקות על ידי הציבור.
"צמצום המאגר של המגזר הציבורי"
נגה קינן, מייסדת ויו"ר פורום CFO המאגד את סמנכ"לי הכספים של החברות המובילות במשק (מחזור של מעל מיליארד שקלים), סבורה שמדובר בהחלטה שגויה. "הנושאים הדיווחיים-חשבונאיים הם רק קריטריון אחד מתוך שישה הרלוונטיים לתרומתו של ה־CFO לחברה. התפקיד כולל אחריות על הטמעת החשיבה הכלכלית בארגון, תמיכה וייעוץ להנהלה, ניהול איכותי של חטיבת הכספים, אחראיות לדיווח אמין, מהיר, מדויק וברור, אחריות על ניהול המשאבים בארגון, עודפים מול אשראי, וכן ה־CFO משמש כשר החוץ של החברה ואחראי על תדמיתה בעיני אנליסטים, עיתונאים, לקוחות וספקים".
קינן אומרת, כי "אנו מאמינים כי מנכ"ל צריך לבחור את ה־CFO המתאים ביותר לחברה ולאתגריה. הכשרה וניסיון כרו"ח רלוונטים לתפקיד, אך לא בלעדיים". אגב, בסקר שנערך בין חברי הפורום בהתייחס להשכלתם וניסיונם המקצועי עלה, כי כ־30% אינם רואי חשבון.
גם נתנאל היימן, מנהל אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים וחבר בפורום סמנכ"לי הכספים בהתאחדות, סבור כי "מדובר במהלך לא נכון". לדבריו, "אין היגיון לצמצם את המאגר שעומד לרשות המגזר הציבורי". עוד לדברי היימן, נוהל דומה אינו קיים בעולם המערבי.
באשר לנימוק לפיו סמנכ"לי הכספים חותמים על דוחות כספיים ולכן ראוי שיהיו רואי חשבון, אומר היימן, כי "בחברות ציבוריות גם מנכ"ל חותם על דוחות כספיים והוא לא בהכרח רואה חשבון. לא חייבים רואה חשבון כדי לחתום על דוחות כספיים".
בחברות הממשלתיות שאליהם פנינו בחרו שלא להגיב, ואולם בחלק מהחברות ציינו כי להערכתם הנוהל לא יעבור. מנהל כספים בחברה ממשלתית גדולה אמר לגלובס כי "זה לא משפיע על מי שכבר מכהן כיום, ובכל מקרה רבים ממנהלי הכספים בחברות הממשלתיות הם רואי חשבון, ולכן זו לא דרמה גדולה בקרב החברות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.