הנכס המפורסם, התביעה והאלמנה שנושלה

איש עסקים ציווה לאשתו נכסים וחברות בשווי של עשרות מיליוני שקלים לצד ירושה לילדיו, אך קבע כי מי שיתנגד לצוואה ינושל ויקבל שקל אחד • האלמנה תבעה את ילדיו של המנוח מנישואיו הקודמים למחצית מהשבחת נכסיו שהיו חלק מהירושה • מה קבע בית המשפט? • שמות המעורבים בפרשה אסורים לפרסום

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi
דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

אלמנת איש עסקים שהחזיק בנכס גדול בתל אביב תבעה את ילדיו מנישואים קודמים למחצית מהשבחת נכסיו שהיו חלק מהירושה. המנוח ציווה לאשתו, שהייתה במשך שנים רבות ידועה בציבור שלו, נכסים וחברות בשווי של עשרות מיליוני שקלים לצד ירושה לילדיו, אך קבע כי מי שיתנגד לצוואה ינושל ויקבל שקל אחד. פרטי הצדדים אסורים בפרסום.

לאחר שהאלמנה הגישה תביעה לקבל את מחצית השבחת החברה בעלת הזכויות בנכס, ביקשו ילדי המנוח לקבוע כי היא לא תקבל את חלקה בעיזבון בעקבות דרישת המנוח בצוואה, הוראה המכונה "תניית סילוקין".

הטעויות בעריכת צוואה שעלולות לסכן את הירושה ולהוביל לסכסוכים
צעד חריג: יבוטל כתב האישום נגד רון אילון בפרשת בזק-yes

השופט ארז שני מבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קבע כי המנוח ביקש למנוע בדיוק את שאירע - קרבות משפטיים על ירושתו, וקבע כי האישה לא תקבל את הירושה. המשמעות היא שילדי המנוח יקבלו את כל העיזבון.

במקביל קיבל השופט את תביעת האישה לקבלת מחצית מהשבחת נכסי החברה במשך שנות הזוגיות. לפי חוות-דעת מומחה, חלקה של האישה בהשבחת החברה של המנוח היה כ-20 מיליון שקל או 32% מחלקה ממניות החברה, נכון לשנת 2018.

האישה טענה כי היא והמנוח היו ידועים בציבור במשך 32 שנים ובשנים האחרונות לפני מותו נישאו. היא שימשה כמנכ"לית חברה ודירקטורית והייתה דמות מרכזית בניהול והשבחת נכסיו. האישה גם נטלה התחייבויות כספיות מרחיקות לכת לטובת המנוח ועסקיו כאשר רכושו עוקל.

לא ביקש הסכם ממון

השופט קבע כי בשום שלב בחיי בני הזוג, המנוח לא ביקש לערוך הסכם ממון בינו לבין בת זוגו, להבדיל מהסכמי ממון שערך עם נשותיו הקודמות. "מגורים משותפים וחיים משותפים משך עשרות בשנים, די בהם על-מנת לבסס את קשירת הגורל המולידה גם את חזקת השיתוף", קבע. עוד ציין השופט כי מכתב מרגש שכתב המנוח "משכנע אותי בדבר יסודו העיקרי של שיתוף בין ידועים בציבור - לאמור, כוונה לקשור גורל משותף".

נקבע כי האישה תרמה להשבחת נכסיו של המנוח, הצטרפה לפגישות עסקיות, שימשה כדירקטורית בחברות ונטלה הלוואות אישיות לטובת החברה. "עבודתו של כל אחד מבני הזוג במהלך חיי הנישואים נחשבת למשאב משותף אשר פירות השקעתו יחולקו ביניהם שווה בשווה", ציין השופט.

נקבע גם כי הוראת הצוואה, השוללת את העיזבון ממי שתובע, לא מאפשרת לשלול מבת הזוג את המגיע לה.

בית המשפט הורה כי האישה זכאית ל32% ממניות החברה המחזיקה בנכס גדול בתל אביב. מימוש ההחלטה ייעשה בין בדרך של הקצאת מניות ובין בכסף.

"פסק דין חשוב ביותר"

עו"ד אבנר זינגר, שייצג את האישה, מסר בתגובה: "זהו ניצחון גדול. האישה זכתה בזכויות החברה שבה הייתה מנכ"לית ודירקטורית כידועה בציבור, בתמורה לפעילות ולהשקעה שביצעה שנים רבות. בעניין הצוואה - אנו שוקלים לערער".

עו"ד בעז קראוס, שייצג את ילדי המנוח, מסר: "מדובר בפסק דין חשוב ביותר המבהיר כי כאשר צוואה כוללת תנאי בו מובהר כי מי שיתנגד לצוואה יאבד את חלקו באותה צוואה - יופעל גם כאשר בעל מוריש בצוואתו חלק מרכושו לאשתו, ואשתו מגישה לאחר מותו תביעה בגין חלקה ברכוש המשותף.

"בית המשפט קבע כי גם כאשר אישה מגישה תביעה שכזו - מהווה הדבר פעולה בניגוד לרצון המנוח בצוואתו, והתנאי המנשל אותה מצוואתו יופעל. במקרה זה, האישה נטלה סיכון גדול בכך שהגישה תביעה לקבלת חלק מהרכוש הרשום על שמו של המנוח למרות התנאי בצוואה, ובכך איבדה רכוש רב שהוריש לה המנוח בצוואתו".

62952-05-20