בישראל מתכוננים לסבב לחימה נוסף בעזה, אבל תנועת המטענים שמגיעים לישראל יכולה ללמד על נרמול המציאות הביטחונית. לפי הנתונים, נראה כי תנועת המטענים ברבעון הראשון של 2025 בנמלי הים בישראל מתחילה לחזור לרמתה בתקופה שלפני המלחמה.
● המדינה תטיל מס של עד 146% על אלומיניום מסין. האם מחירי הדיור יושפעו?
מהשוואה שערכו בחברת נמלי ישראל ברבעון הראשון של השנה לעומת הרבעון הראשון של 2023 עולה כי תנועת המטענים קטנה ב־6.9% בלבד. הירידה ברבעון השנה מיוחסת בין היתר לשינוי באופן הובלת תבואות וגרעינים לישראל, ואם מנכים אותה, הרי שתנועת המטענים קטנה ב־1.4% בלבד.
ביבוא של מלט ומתכות, המהווים את חומרי הגלם לתעשייה ולבנייה, חלה עלייה מסוימת ביחס ביחס לתקופה שלפני המלחמה. לעומת זאת, ביבוא תבואות ומוצרי גרעינים, שהם מוצרים לתעשיית המזון העיקרית, קיימת ירידה מובהקת בכמויות שיובאו לישראל.
הירידה הזו מיוחסת לכך שהאוכלוסייה ברצועת עזה, שעד המלחמה התבססה על מזון ישראלי או חומרי גלם מישראל לתעשיית המזון העזתית, כעת נעזרת ברובה בסיוע בינלאומי.
תנועת המטען הכללי גדלה ב־11.7% לעומת הרבעון המקביל
מעניין לראות כי תנועת המטען הכללי - כלומר מטען שנשלח שלא באמצעות מכולות והוא מהווה מקור משמעותי לתעשייה ולבנייה בישראל, גדלה ב־11.7% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2023. עיקר הגידול נרשם במתכות. בתנועת המכולות לישראל חל קיטון של 1.1% לעומת אותה תקופה.
למרות העלייה המשמעותית בהובלת המטענים לאחר תקופת המלחמה, לא נצפים תורים חריגים כמו אלה שהיו במשבר הקורונה, אז ענף הספנות הושפע באופן דרמטי בכל העולם. בימים אלה 21 אוניות ממתינות במרחב אשדוד, ו־23 אוניות ממתינות במרחב חיפה.
בחודשים האחרונים במשרדי האוצר, התחבורה ובחברת נמלי ישראל יזמו מהלכים שנועדו להגדיל את הקיבולת בנמלי הים ולעודד את התחרות.
כך, יצאה לדרך ההסדרה בנמלים שבמסגרתה ניתנו עוד רציפים לנמלים החדשים - נמל המפרץ מול נמל חיפה ונמל הדרום מול נמל אשדוד - וכן בוטלה המגבלה ההיסטורית על הובלת מטענים לנמל מספנות המפרץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.