טבע | פרשנות

"זה היה באוויר": למה טבע מפטרת 3,000 עובדים

היעדים השאפתניים שהציב המנכ"ל פרנסיס, צמיחה, רווחיות תפעולית ויחס חוב משופר מחייבים אותו לקצץ בעלויות • החיסכון הזה אמור גם לפצות על אובדן הרווח של טבע מהתרופה האונקולוגית Revlimid ולהגביר את הביטחון אצל המשקיעים שהיעדים אכן ברי השגה

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע
ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

באמצע העשור הקודם, חברת התרופות טבע נקלעה למשבר נזילות שהעמיד בספק את יכולתה להחזיר חובות עצומים שלקחה על עצמה, כחלק מרכישת אקטביס מידי חברת אלרגן.

בדרך לפשרה? סין הודיעה רשמית על שיחות עם ארה"ב בנושא המכסים
פאגאיה עברה לרווח נקי מוקדם מהצפוי, והמנכ"ל מבטיח שזו רק ההתחלה

באותה תקופה, המנכ"ל דאז קאר שולץ הוביל תוכנית קיצוצים אגרסיבית במיוחד, שכללה גם פיטורי עובדים: התוכנית חתכה את מספר העובדים בחברה, והוא ירד משיא של כ-57 אלף ב-2016 לכ-35 אלף ב-2022. מאז, מספר העובדים גדל מעט, אך הוא צפוי לקטון ב-8% במסגרת תוכנית התייעלות עליה הודיעה החברה, המנוהלת על-ידי ריצ'רד פרנסיס בשיחת הוועידה שערכה היום (ד') אחרי פרסום דוחות הרבעון הראשון.

ברור שטבע של 2025 אינה טבע של 2017 וההתייעלות מגיעה על רקע נסיבות אחרות לגמרי מאלה של העשור הקודם. אם כך, מה גורם לכך שעד 2027 טבע תיפרד מעוד קרוב ל-3,000 עובדים ברחבי העולם?

אחרי תקופת הקיצוצים, הפחתת החובות וההתייצבות בימי שולץ, פרנסיס הגיע לטבע והציג אסטרטגיה של חזרה לצמיחה, וטבע אכן חזרה לצמוח בשיעור חד-ספרתי, אחרי מספר שנות התכווצות בהכנסות.

מחוייבת ליעדים של שולץ

גם הסנטימנט כלפי טבע בשוק השתנה, והמניה הכפילה את עצמה ב-2024. קצת לפני עזיבתו, שולץ הציג יעדים פיננסיים לטבע לשנת 2027, והחברה נשארה מחויבת אליהם גם בתקופת פרנסיס. היעדים כללו חזרה לצמיחה (יעד שכאמור הושג), רווחיות תפעולית Non-GAAP של 30%, יחס חוב ל-EBITDA של 2 ויחס מזומנים לרווחים של 80%. בטבע ציינו היום שהצעדים שהם נוקטים, כולל הפחתת 8% בכוח האדם עד 2027, נועדו לחסוך 700 מיליון דולר ולתמוך בהשגת יעד הרווחיות התפעולית של 30%.

החיסכון הזה אמור גם לפצות על אובדן הרווחים של טבע מהתרופה האונקולוגית Revlimid, שיש לה תרומה משמעותית לתוצאות טבע ושבהתאם להסכמים היסטוריים עם חברות אחרות, אמורה להיתקל בתחרות מ-2026. הכנסות התרופה מוערכות השנה בכמיליארד דולר, וטבע משלמת על בסיס ההכנסות האלה לחברות נאטקו ואלרגן בהתאם להסכמים שנחתמו, כך שההשפעה על הרווח פחותה. עם זאת היא עדיין משמעותית, ואנליסטים העריכו בעבר שהתרופה תורמת מעל חצי מיליארד דולר ל-EBITDA השנתי של טבע. השחיקה הצפויה ב-Revlimid יצרה "בור" עתידי וטבע מספקת כעת לשוק פרטים על איך היא תפצה עליו.

700 מיליון הדולר ייחסכו לא רק באמצעות הקטנת מצבת העובדים, אלא בעזרת עוד שני צעדים: אופטימיזציה שתפחית את עלות המכר (COGS) בין היתר באמצעות ייעול הרכש, התייעלות טכנולוגית וצמצום מספר המפעלים, דברים עליהם טבע דיברה עוד קודם; וכן הפחתה של 100 נקודות בסיס בהוצאות הנהלה וכלליות, למשל בעזרת דיגיטציה.

מנהלת המחקר בלידר, סבינה לוי, מציינת שההתייעלות בטבע "הייתה באוויר" והנושא של אובדן הכנסות Revlimid ב-2026 היה צפוי, כמו גם יעד הרווחיות התפעולית של 30% ב-2027 (לעומת כ-26% ב-2025). להערכתה, טבע עשתה מאמץ ניכר להגדיל את השקיפות מול השוק.

למכסים לא תהיה השפעה משמעותית

כזכור, עם פרסום דוחות 2024 טבע סיפקה תחזית שאכזבה את המשקיעים והמניה איבדה כרבע מערכה. לדברי לוי, התעוררו אז חששות, וביטחון המשקיעים התערער ביחס ליכולתה של טבע לעמוד ביעד 2027 ועוד קודם לכן, לפצות על אובדן ה-Revlimid.

כלקח מכך, הפעם היא מספקת פרטים רבים יותר, שכוללים לדברי לוי גם הפתעה חיובית: צפי לגידול ב-EBITDA גם במונחי דולרים וגם כשיעור מההכנסות ב-2026-2027, כשקודם היו חששות משחיקה ב-EBITDA. נוסף על כך, טבע צופה גידול ברווחיות הגולמית Non-GAAP, מ-53%-54% השנה ל-57%-58% ב-2027, בזכות הצעדים שיינקטו ושינוי בתמהיל המוצרים. נזכיר שהאסטרטגיה של טבע, כפי שהציג פרנסיס ב-2023, כוללת יותר הסתמכות על מוצרים מקוריים, והרווחיות שלהם גבוהה יותר.

גורם חיובי נוסף שלוי מציינת בהקשר של דוחות טבע נוגע לנושא המכסים בארה"ב: לדבריה, בטבע מעריכים שלא תהיה על החברה השפעה משמעותית. המוצר המקורי החשוב ביותר של טבע כיום, הוא אוסטדו המיועד להפרעות תנועה: החברה צופה שיימכר השנה בכ-2 מיליארד דולר, ועד 2027 מכירותיו יעלו מעל 2.5 מיליארד דולר. אוסטדו מיוצר בארה"ב, כך שאינו "מאויים" במכסים חדשים. בנוסף, לטבע פריסה משמעותית של מתקני ייצור בתחום הגנריקה בארה"ב.