חודש שביעי ברציפות: הגירעון באפריל ירד ל-5.1%

הגירעון המשיך להצטמצם גם בחודש באפריל 2025, כך לפי נתוני החשב הכללי • הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עומד על כ-104.7 מיליארד שקל • השיפור מיוחס להטיה סטטיסטית, שבלעדיה הגירעון היה עולה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הגירעון התקציבי של ישראל המשיך להצטמצם באפריל 2025, זה החודש השביעי ברציפות, במקביל לגיוס המילואים אשר לוחץ את הוצאות המדינה כלפי מעלה. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הגיע ל-5.1% תוצר, שהם 104.7 מיליארד שקל - כך פרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. זאת לעומת חודש מרץ, שבסופו עמד הגירעון על 5.2% תוצר.

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה
S&P: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

חודש אפריל היה החודש הראשון השנה עם תקציב מדינה מאושר, אחרי שברבעון הראשון פעלו משרדי הממשלה תחת תקציב המשכי מרסן. העברת התקציב אפשרה הוצאות שהתעכבו בחודשים קודמים, וכתוצאה מכך הכבידו על הוצאות המדינה באפריל.

באוצר העריכו כי הגירעון ימשיך לרדת עד הרבעון האחרון, שבמהלכו יחזור לטפס ולהתייצב סביב הגירעון המתוכנן של 4.9% אשר נקבע בתקציב המדינה ל-2025. אולם תרחיש של חזרה ללחימה עצימה וממושכת בעזה יביא לשינוי התחזיות. במקרה כזה הוצאות הביטחון יזנקו הרבה מעל למה שתוכנן בתקציב, וגם זרם הכנסות המדינה ממסים עלול להאט כתוצאה מההשלכות המשקיות של גיוס מאות אלפי אנשי מילואים.

הזרם החזק ביותר של ההכנסות לקופת המדינה נרשם בחודשיים הראשונים של השנה. ינואר שבר את שיא כל הזמנים עם 63 מיליארד שקל שנכנסו לקופת המדינה. זאת, באופן שמיוחס להקדמת עסקאות ופעולות פיננסיות על ידי הציבור לסוף 2024, כדי להימנע מגזירות המס של תקציב 2025.

למרות השיפור הרציף בגירעון, הנתונים בחודש שעבר מוטים סטטיסטית באופן שמייפה אותם - כפי שלמעשה מודים בחשכ"ל בסקירה. הסיבה לכך היא שבשנה שעברה נדחתה גביית מסים בהיקף של 4.8 מיליארד שקל מחודש אפריל למאי. מאחר שהגירעון מחושב 12 חודשים אחורה, אותה דחייה טכנית מלפני שנה משפרת על הנייר את תוצאות אפריל 2025 מול מקבילו אשתקד, ומצמצמת את הגירעון בצורה שלא לגמרי משקפת את המציאות.

בניטרול דחיית המסים, היה הגירעון באפריל האחרון שובר את רצף הירידה המוצלח, חוזר למגמת עלייה ומגיע ל-5.4%. בדוח הגירעון החודשי הבא, שישקף את נתוני מאי, תקוזז ההטיה הסטטיסטית ותוסיף עוד לחץ כלפי מעלה לנתון הגירעון הרשמי.