המספרים של ביג גלילות נחשפים: על כמה באמת עומדים הפדיונות

נתוני חברת ריס מראים ירידה מהשיא בפדיונות מרכז ביג פאשן גלילות, בעיקר בימי חול • וגם: כך השפיעה פתיחתו על הקניונים באזור המרכז

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי
ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי הפתיחה החזקה של ביג פאשן גלילות שהתאפיינה במאות אלפי מבקרים, נתוני חברת ריס (RIS), העוסקת בניתוח פעילות השוק הקמעונאי בישראל, מראים ירידה מהשיא בפדיונות בסופי השבוע האחרונים, וכן ירידה בפדיונות בימי החול מאז חופשת פסח.

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה
המנכ"ל שרוצה להיות מלך הקניונים החדש ולא סוגר את הפה לרגע

פסח נתן את אותותיו

בסוף השבוע הראשון לאחר הפתיחה, ב־1 במרץ, ביקרו במתחם יותר מ־150 אלף איש, וממוצע הפדיון למ"ר עמד על 150-200 שקל בכל אחד מהימים. לפי ריס, באותה שבת ממוצע הפדיון למ"ר עמד על כמעט 158 שקל, כשבשבת האחרונה נרשם ממוצע של 148.6 שקל למ"ר. השבת בה הפדיונות היו גבוהים ביותר במהלך החודשיים האחרונים חלה בתאריך 29 במרץ - שבוע לפני חג הפסח, אז הפדיונות נסקו לשיא של 228 שקל למ"ר.

כיוון שהמסחר בדרך־כלל חלש יותר במהלך השבוע, בימי החול נרשמה ירידה בולטת יותר, כשבשבוע הראשון של מרץ עמד ממוצע הפדיונות על 70 שקל למ"ר, ובשבוע הראשון של מאי - חודשיים לאחר מכן - הממוצע ירד ל־52 למ"ר. נראה כי כצפוי, ההתלהבות הראשונית שככה, אך נציין גם כי בשבועות האחרונים מדובר בירידה טבעית בהוצאות הציבור הישראלי, אחרי פסח.

עוד נדגיש כי נתוני ריס לא כוללים את קבוצת אינדיטקס הכוללת את מותגי זארה, אשר בביג גלילות מהווה חלק נכבד עם 7000 מ"ר, וחנויות נוספות כמו H&M שפתחה חנות בעלת שתי קומות בגלילות, וגם לא את סופר־פארם שהסניף שלה בגלילות מתפרש על פני 1,000 מ"ר.

מי הכי נפגעה?

פעילות הקניונים באזור המרכז נחלשה עוד לפני פתיחת ביג, אך לאחר בחינה של החודשים שחלפו מאז מול החודשים המקבילים בשנה הקודמת, ניתן לשייך חלק מאותן ירידות לפתיחת המתחם. לפי נתוני ריס, בחודשים מרץ-אפריל הפדיונות ירדו ב־4% בממוצע ארצי. כלל פדיונות מרכזי ביג ירדו בחודשיים האחרונים בכ־2%, קניוני מליסרון רשמו ירידה של כ־2.3%, וקניוני עזריאלי רשמו ירידה של 5.8%.

בריס מנו סיבות אפשריות נוספות לירידות בפדיונות שנרשמו באזור המרכז, ביניהן העובדה שיותר אנשים נפשו בחו"ל השנה עם פתיחת השמיים, וכן העובדה שהחודשים ינואר-אפריל בשנה שעברה היו חזקים ברכישות בעקבות ביטולי הטיסות.