הלמ"ס לבג"ץ: נעדכן את מדד תשומות הבנייה במחצית השנייה של 2025

בעמדה לבג"ץ טוענת הלמ"ס כי היא שוקדת על עדכון מדד תשומות הבנייה, המשפיע על מחירי הדירות החדשות, וכי מסקנות ראשונות צפויות באוגוסט הקרוב • בפברואר האחרון עדכנה הלמ"ס רק את רכיב שכר העבודה במדד, וזאת עקב הזינוק בעלויות השכר שספגו הקבלנים בשל מניעת כניסתם של עובדים פלסטינים והבאת עובדים מחו"ל • העדכון הוביל לזינוק של 2.6% במדד בינואר האחרון

פועלי בניין / צילום: Shutterstock
פועלי בניין / צילום: Shutterstock

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שוקדת בימים אלה על עדכון מדד תשומות הבנייה וצפויה להשלים את המהלך במחצית השנייה של 2025. זאת, בנוסף לעדכון הרכיב של שכר העבודה במדד, אשר בוצע באופן נפרד בפברואר האחרון - כך עולה מתגובה שהגישה אמש (ב') הלמ"ס לבג"ץ.

● לשלם את שכר הדירה ואת המשכנתא: מה עומד מאחורי המבצעים החדשים של הקבלנים
בשנתיים איחור: מגדל היוקרה של תל אביב מתאכלס, והמחירים גבוהים אפילו ביחס לאזור

התגובה הוגשה במסגרת עתירה שהגישה דניה סיבוס לבג"ץ, בה דרשה כי הלמ"ס תעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה.

בתגובת הלמ"ס, שהוגשה על-ידי עו"ד הדס ערן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, נכתב כי נהוג לבצע עדכון של המשקולות ומרכיבי הסל של המדד אחת ל-10-7 שנים. העדכון האחרון בוצע ב-2011, והעדכון שאמור היה להתבצע ב-2021 התעכב בגלל הקורונה ובהמשך המלחמה.

עוד נכתב כי בשנים האחרונות פעלה הלמ"ס ל"קידום תהליך עדכון הסל", כולל "התאמות ושינויים בהליך איסוף הנתונים" והתייעצויות עם גורמי מקצוע כגון התאחדות הקבלנים. "כיום תהליך עדכון הסל מצוי בשלבים מתקדמים", מציינים בלמ"ס.

עוד מוסיפים בלמ"ס כי במסגרת העבודה ייתכן עדכון נוסף של רכיב שכר העבודה, וכי מסקנות התהליך יובאו באוגוסט הקרוב בפני הוועדה המייעצת של המועצה הציבורית לסטטיסטיקה. התהליך כולו יושלם, כאמור, במחצית השנייה של 2025.

בלמ"ס מסכימים כי מרכיב שכר העבודה "הוא בעל השפעה משמעותית בהרכב הסל", ומזכירים כי הוא כבר עודכן "באופן חריג" בעקבות המלחמה.

מדד תשומות הבנייה משליך באופן ישיר על המחיר שמשלמים רוכשי דירות חדשות מקבלן. מחיר הדירה מוצמד למדד כדי לבטא את העלויות שסופגים הקבלנים תוך כדי תהליך הבנייה. עם זאת, ההצמדה איננה על מלוא שווי הדירה. לפי חוק שעבר ב-2022, 40% מערך הדירה מוצמד למדד, המתפרסם אחת לחודש.

מאז תחילת 2025 עלה מדד תשומות הבנייה במצטבר ב-3.4%, וב-12 החודשים האחרונים הוא עלה במצטבר ב-6%. אלא שהעלייה לא הייתה הדרגתית, והלמ"ס ביצעה עדכון ברכיב שכר העבודה במדד. עדכון זה הוביל לזינוק דרמטי במדד תשומות הבנייה בינואר האחרון.

עד ינואר 2025, רבים בענף הלינו על כך שהלמ"ס לא עדכנה את רכיבי המדד מזה שנים, וזאת למרות הזינוק בהוצאות על שכר עובדי הבניין. מאז פרוץ המלחמה נמנעה כניסתם של עובדים פלסטינים - מהלך שהוביל להחלפתם בעובדים מחו"ל בשכר גבוה משמעותית.

"המלחמה הביאה לשינוי סדרי עולם בענף הבנייה"

בעתירה שהגישה דניה סיבוס לבג"ץ בינואר, טענה החברה כי הלמ"ס לא עדכנה מזה כ-13 שנים את מדדי תשומות הבנייה למגורים, למסחר ולמשרדים, לסלילה ולגישור, וכן את סל החומרים, המוצרים והשירותים המרכיבים את כל אחד מהמדדים.

לפי העתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין בני שפר, רונן ברומר, אביתר אזולאי וסתיו סוויסה ממשרד ש. הורוביץ, "המלחמה הביאה לשינוי סדרי עולם בענף הבנייה: בין-לילה איבד הענף שליש מעובדיו, שהיו נכנסים לישראל משטחי הרשות הפלסטינית ומרצועת עזה, ומאז 7 באוקטובר כניסתם נמנעת באופן כמעט מוחלט. ההשפעה של חיסרון העובדים הפלסטינים על ענף הבנייה מתבטאת במחסור בידיים עובדות בכלל, ובידיים עובדות מיומנות בבנייה בפרט".

עוד טענה דניה סיבוס בעתירה כי "הדבר הביא לייקור דרמטי של רכיב העבודה בעלויות הבנייה, שכן שכרם של העובדים הפלסטינים היה נמוך משמעותית משכרם של העובדים הזרים ושל העובדים הישראלים. העובדים הללו, שמראש היו יקרים יותר, זרים וישראלים כאחד, זכו גם לכוח מיקוח עודף שאיפשר להם להעלות את שכרם עוד יותר".

על רקע זה, נטען, "המדדים המפורסמים אינם משקפים את המציאות ואינם משקפים את ייעודם, אף שיש בידיה של הלמ"ס את הסמכות ואת החובה לבצע עדכונים דחופים במקרים שבהם מתרחשים אירועים בלתי צפויים או מתגלות טעויות שיש בהן כדי להשפיע על מהימנות הנתונים שבפרסומיה, ואף שהלמ"ס עצמה מודה כי המלחמה יצרה מצב חדש שאין לו מענה במדד הקיים".

מדד תשומות הבנייה מזנק

כאמור, בפברואר 2025 הודיעה הלמ"ס על עדכון הרכיב של שכר העבודה במדד. העדכון, שחל לגבי חודש ינואר שקדם לו, התייחס לכך שעובדי בניין זרים החליפו את העובדים הפלסטינים בעקבות המלחמה, ולעובדה שעלות העבודה התייקרה כתוצאה מכך.

בהקשר זה, הלמ"ס העלתה ב-1.5% את שכר העובדים במדד, והסבירה כי בחישוב השכר נלקחו בחשבון נתונים שלא נכללו בו בעבר, דוגמת מחירונים של פרויקטים לבנייה. יתר רכיבי המדד לא עודכנו.

כתוצאה מהודעת הלמ"ס על העדכון, בינואר האחרון זינק מדד תשומות הבנייה ב-2.6%. מדובר בשיעור המתקרב להיקף עליית המדד ב-2024 כולה. מאז עלה המדד ב-0.4% בפברואר וב-0.4% נוספים במרץ 2025.

בלמ"ס מציינים בתגובתם לעתירה כי הוועדה הציבורית המייעצת בנושא המדד דנה באופן מדידת השכר של עובדים פלסטינים שיצאו משוק העבודה, בתחלופה של פועלי בניין ובהשלכות העדכון של מדד תשומות הבנייה על מדדי התשומות לבניית מסחר ומשרדים וסלילה וגישור.

לנוכח התוכנית להשלים את עדכון המדד בהמשך השנה, הלמ"ס מבקשת מבג"ץ למחוק את העתירה.