"התערבות פוליטית בוטה": שר הביטחון הבהיר לדירקטורים בתע"א שלא יסכים למינוי ארדן ליו"ר

לאחר החלטת הוועדה לבדיקת מינויים לפסול את בחירת מועמדו של ישראל כ"ץ, פרופ' גבי סרוסי, הרמ"ט של שר הביטחון שלח לדירקטוריון תע"א מכתב בו הובהר כי כ"ץ יתנגד למינוי של ארדן, מבלי לפרט סיבה לכך • מנהל רשות החברות הממשלתיות, רועי כחלון, הגיב בחריפות: "התערבות פוליטית בוטה ופסולה"

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התעשייה האווירית מתנהלת כחצי שנה ללא יו"ר, כשהיום (ד') הגיע שלב חדש בפארסה: הרמ"ט של שר הביטחון ישראל כ"ץ, עידן פרץ, שלח מכתב לדירקטורים של החברה בטרם התכנסותם, בו הבהיר כי על אף החלטת הוועדה לבדיקת מינויים בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן לפסול את בחירת מועמדו, פרופ' גבי סרוסי, הוא יתנגד למינויו של השר, השגריר לשעבר והדירקטור בהווה, גלעד ארדן.

מרוויח זמן: נתניהו מינה את עדן בר-טל למ"מ נציב שירות המדינה
פרשנות | הירי מתימן לא נפסק: האם הפגיעה הכלכלית בחות'ים בכלל יעילה?

"מכל מקום, יובהר כי אין בכוונת שר הביטחון לתמוך במינויו של מר גלעד ארדן לתפקיד יו"ר דירקטוריון התע"א", כתב פרץ, מבלי לפרט את הסיבות לעמדת השר. בטרם כניסתו לתפקיד בנובמבר, שר הביטחון הקודם יואב גלנט, ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר הממונה על החברות הממשלתיות דודי אמסלם, סיכמו על מינויו של ארדן. אולם, עם כניסת כ"ץ לתפקיד שר הביטחון, החליט במסגרת המאבקים הפנים־ליכודיים כי הוא לא מסכים למנות את ארדן.

השיבוש בתוכניותיו למנות את פרופ' סרוסי החלו עם החלטת ועדת דותן לפסול את מועמד שר הביטחון, בשל אי־עמידה בתנאי הסף. כשבועיים לאחר מכן, התווספה פסיקת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, לפיה סרוסי גזל סוד מסחרי שנוגע למשאף לבדיקת נגיף הקורונה, בעת שכיהן בתפקיד באוניברסיטת בן גוריון. כל זאת התרחש, כאשר סרוסי צפוי במילא לסיים את הקדנציה השנייה כדירקטור בחודש יולי, ועוד קודם לכן, הקדנציות של שתי דירקטוריות שתמכו בו תסתיימנה אף הן: עדי ברשדסקי, שמכהנת כיו"ר ועדת ביקורת, תסיים ב־22 במאי, וחוה שכטר, שמכהנת כיו"ר ועדת כספים, תסיים ביוני.

זה מביא למצב בו כל עוד המצב הנוכחי בדירקטוריון יישאר בעינו והשלושה יסיימו את תפקידם, מיולי והלאה, יכהנו בדירקטוריון התעשייה האווירית ארדן ועוד ארבעה דירקטורים. מאותו מועד - צפוי ארדן להפשיר את הקפאת מועמדותו, בידיעה כי הוא המועמד היחיד שיעמוד על הפרק וזוכה לתמיכת הדירקטוריון, על אחת כמה וכמה כשוועדת המינויים בראשות דותן אישרה כבר את מינויו, במסגרת הליך מקדמי.

בצל ההבנה הזו, פרץ גם מסר לדירקטורים כי בכוונת שר הביטחון להגיש בקשה לעיון מחדש בהחלטת ועדת דותן, ואף אמר להם כי אין סיבה ממשית שידונו בנושא, על אף שזה על סדר היום. "לא נדרשת עמדה עדכנית של דירקטוריון החברה במועמדותו של פרופ' סרוסי, בוודאי כל עוד שהנושא תלוי ועומד".

מי שמיהר להגיב הוא מנהל רשות החברות הממשלתיות, רו"ח רועי כחלון. "מכתבו של רמ"ט שר הביטחון אשר בסימוכין, שנשלח באופן תמוה בתזמון מדויק לדירקטוריון החברה עת דיונם בנושא מכתב זה, ממשיך את ההתערבות הפוליטית הבוטה והפסולה בבחירת יושב ראש קבוע לדירקטוריון החברה". לגבי בקשת העיון מחדש, הוא ציין שוב כי זו מוכרחה להיות מוגשת עד ה-22 במאי.

מלשכת שר הביטחון לא נמסרה תגובה.

תוצאות חיוביות לתע"א ברבעון הראשון

בעת ההתכתשות בין הצדדים, התעשייה האווירית פרסמה את דוח הרבעון הראשון, שמצביע כי מכירות החברה הסתכמו בו בכ־1.61 מיליארד דולר, עלייה של כ־11% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בצל "מלחמת חרבות ברזל", נתח מכירות החטיבות הצבאיות ברבעון הראשון עלה בכ־14% לכ־1.389 מיליארד דולר. בה בעת, מכירות החברה ליצוא הסתכמו בכ־1.04 מיליארד דולר (כ־65%) ולשוק המקומי על כ־569 מיליון דולר (כ־35%). הנתח המקומי עלה בכאחוז מתוך המכירות ביחס לתקופה המקבילה.

הרווח הנקי ברבעון צמח בכ־21% ל־164 מיליון דולר (כ־10.2% מהמכירות), בהשוואה לרווח נקי של כ־135 מיליון דולר (כ־9.4% מהמכירות) ברבעון המקביל. צבר ההזמנות ברבעון עלה לכ־26.1 מיליארד דולר, בהשוואה לכ־24.9 מיליארד דולר בסוף שנת 2024, כאש כ־72% מצבר ההזמנות מיועד לחו"ל.