העלייה המפתיעה במדד המחירים לצרכן, ב־1.1%, הרבה מעל להערכות המוקדמות (שעמדו על סביבות 6.0%), העלתה את קצב האינפלציה השנתי ל־3.6%. יש בכך כדי לבטא את מה שכולנו מרגישים מבחינת יוקר המחיה ההולך ומכביד, אך ישנן לכך גם השפעות ישירות. אחת המשמעותיות שבהן היא ההשפעה על המשכנתא שלנו, ועל ההחזר החודשי שאנחנו משלמים: במסלולים צמודי מדד, כל עלייה כזו כפי שנרשמה החודש, "מקפיצה" מיידית באופן משמעותי את שווי ההלוואה, ואת ההחזר שנשלם מדי חודש.
● פודקאסט | משקיעים בנדל"ן בחו"ל? ייתכן שתצטרכו לשלם מסים גם בישראל
● עסקה גדולה בשוק המשרדים: לאומית תרכוש שש קומות במגדל G City ראשון לציון ב-155 מיליון שקל
נזכיר כי המשכנתאות שאנו נוטלים מורכבות מכמה "מסלולים", מה שנקרא גם תמהיל המשכנתא: חלק מההלוואה צמוד מדד וחלק לא, חלק ממנה בריבית משתנה, חלק בריבית קבועה ועוד. אומנם בשנים האחרונות, בעקבות העלייה המתמדת במדד המחירים לצרכן, החלק צמוד המדד במשכנתאות שנוטל הציבור הלך וקטן - אך הוא עדיין מהווה חלק משמעותי מהמשכנתא, ובעקבות כך, כל עלייה במדד הזה מגדיל את הסכום שעלינו להחזיר.
כך למשל, אם נטלנו משכנתא שהחלק צמוד המדד בה הוא בהיקף מיליון שקל, עלייה של 1.1% במדד תעלה את הסכום שעלינו להחזיר ב־11,000 שקל. התוספת להחזר החודשי, אם כך, תהיה של כמה עשרות שקלים באופן מיידי. "אומנם על פניו לא מדובר בעלייה משמעותית, מבחינת התוספת להחזר החודשי", אומר לירן סלע, יועץ משכנתאות ופיננסים, "אבל זו רק תוספת של חודש בודד. המדד עלה ב־12 החודשים האחרונים ב־3.6%, וזו רק התוספת הנגזרת מעליית המדד - עוד לפני שדיברנו על עליית הריבית.
"ההשפעה העיקרית מבחינת עליית המדד היא על מי שהמשכנתא שלו לקראת סיום: אותה תוספת למשכנתא הכללית בעקבות העלייה נחלקת בפחות תשלומים מדי חודש, ולכן התוספת דווקא עבור לווים שרואים את קו הסיום, עשויה להיות משמעותית יותר".
"נראה בזמן הקרוב עלייה במשכנתאות שנמצאות בפיגור"
כאמור, מסלולי המשכנתאות הצמודים למדד הצטמצמו משמעותית בשנים האחרונות, ככל שמדד המחירים לצרכן המשיך לעלות. אם בעבר גם יותר משליש מהמשכנתא הממוצעת שנטל הציבור הייתה במסלול צמוד מדד, כיום חלק זה עומד על 15%-20% בלבד. כל זה לא מוריד מהעובדה שעליית המדד בשנים האחרונות הוסיפה כך או כך לא מעט להחזרים החודשיים.
נופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות, אומרת: "ההשפעה על המסלולים צמודי המדד בשנים האחרונות - דרמטית. אנחנו רואים בשלוש השנים האחרונות עלייה מצטברת במדד של 11.7%, ובחמש שנים עלייה של 17%. אלו המספרים עוד לפני שלוקחים בחשבון את הריבית דריבית (הריבית על התוספת שהצטברה, י.נ). אם ניקח לדוגמה משכנתא שניטלה לפני שלוש שנים, שהחלק הצמוד מתוכה הוא 270 אלף שקל, התוספת להחזר החודשי היא 149 שקל, מדי חודש.
"בתוספת העלייה בריבית זו דרמה, ולא במקרה הרבה מאוד לווים נשארים עם משכנתא כמעט באותו היקף שהיה כאשר נטלו אותה - ולפעמים אפילו מגלים שהם חייבים יותר ממה שנטלו. התחושה היא שאין לאן לברוח. אני צופה שנראה בזמן הקרוב עלייה במשכנתאות שנמצאות בפיגור".
האם יש מה לעשות? לדברי סלע, המפתח הוא התאמה של תמהיל המשכנתא לתקופה: "מסלולי המשכנתאות הצמודים מפתים מאוד, משום שהם תמיד מציעים ריבית נמוכה יותר, אבל אם לנוטל המשכנתא יש כמה שקלים מיותרים, עדיף שישקיע אותם היום במסלולים הלא צמודים - שבהם הריבית אומנם גבוהה יותר, אבל ידועה יותר. אפשרות נוספת היא ליטול משכנתא לתקופה קצרה יותר, וכך תקופת ההשפעה קצרה יותר גם היא".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.