ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי לרפורמה בפיקוח ובאסדרה של שידורים בישראל. זאת, בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, אשר מתחה ביקורת נוקבת נגד ההצעה ועל המעורבות שהיא מתירה לדרג הפוליטי בתקשורת.
● אירוויזיון 2025: כמה ישראלים צפו בשידור הגמר?
● יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"
בחוות-דעת ששיגר המשנה ליועמ"שית למשפט כלכלי, עו"ד מאיר לוין, לשר המשפטים יריב לוין לקראת הדיון בוועדת השרים, הוא כתב כי ההצעה כוללת הסדרים "המאפשרים התערבות פוליטית" ומגדילים את הסיכון למעורבות פוליטית בגופי השידור.
עוד נכתב בחוות-הדעת כי הצעת קרעי יוצרת סיכון ל"התערבות מסחרית ופוליטית בשידורי החדשות ופוטנציאל להשתלטות של גופים מסחריים חזקים על מספר במות תקשורת תוך החזקות צולבות, באופן המביא לצמצום מגוון הדעות".
הייעוץ המשפטי התריע כי "לו תקודם ההצעה במתכונתה הנוכחית, ישנו חשש ממשי שתיגרם פגיעה חמורה בתפקודה התקין של התקשורת החופשית בישראל, באפשרותם של גופי השידורים למלא את תפקידם בחברה דמוקרטית, וכן חשש ממשי לפגיעה חמורה בחופש הביטוי והעיתונות, שהם חלק בלתי נפרד מצביונה הדמוקרטי של מדינת ישראל".
במרכז הצעת החוק שמקדם קרעי מצויה הקמתו של רגולטור חדש - רשות השידורים. גוף זה אמור להחליף את מועצת הכבלים והלוויין ואת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. ההצעה אף כוללת הסדרים חדשים לגבי החזקה בבעלות צולבת ולגבי רכישות בשוק השידורים.
שליטה פוליטית
עו"ד מאיר לוין קבע במכתב כי הצעת החוק הוגשה לוועדת השרים לחקיקה לפני שהושלמה ההכנה המקצועית שלה - תהליך שהייעוץ המשפטי לוקח בו חלק מרכזי מזה תקופה ארוכה. "חלק מההסדרים המופיעים כעת בהצעה אינם כתובים באופן שלם, וחסרים בהם רכיבים משמעותיים וחיוניים", כתב לוין.
ביקורת חריפה נמתחת במכתב על השליטה הפוליטית שמבקש קרעי לייצר ברשות השידורים החדשה. המודל המקצועי שגובש במקור קובע כי ארבעה מתוך שבעת החברים במועצת הרשות יהיו נציגי ציבור, שייבחרו לפי כישוריהם בידי ועדת איתור, וכי הרשות תפעל כגוף עצמאי המנותק מהממשלה. לעומת זאת, לפי הצעת קרעי, שר התקשורת יהיה מעורב בהליך.
"רשות השידורים המוקמת היא תנאי מהותי ויסודי לחוקתיות ההסדר כולו. לפיכך, סטייה מעקרונות המודל המוצע והחלפתו בהסדרים שיאפשרו במישרין או בעקיפין מעורבות והשפעה של הדרג הפוליטי על מינוי חברי המועצה ועל תפקודה, מביאות לשמיטת הבסיס המשפטי להסדר כולו", כתב לוין.
פגיעה בעצמאות מערכת החדשות
ביקורת נוספת מתח לוין על ביטול ההפרדה שמקדם קרעי בין השיקולים המסחריים של הערוצים לבין השיקולים העצמאיים של מערכת החדשות. לפי לוין, בהצעת החוק של קרעי "לא ייקבעו ערובות מינימליות כלשהן שנועדו להבטיח את מהימנותן ומקצועיותן של החדשות, את עצמאותם של גופים אלה וניתוקם משיקולים מסחריים או פוליטיים".
המכתב מפרט כי לא תתחייב עוד הפרדה כלשהי בין הפעילות העסקית לבין הפעילות החדשותית, לא יידרש למנות עורך ראשי או גורם בעל עצמאות יחסית בתוך מערכת החדשות, ולא ייקבעו מגבלות נוקשות על פרסום ושיווק במהלך שידורי החדשות.
עוד יצא הייעוץ המשפטי נגד המהלכים שמקדם קרעי להקלת הפיקוח על החזקות צולבות בשוק התקשורת. לוין הסביר כי ההסדרים בנושא שכלל שר התקשורת בהצעת החוק, "גובשו בחופזה" ועלולים להוביל להתכווצות שוק התקשורת ולפגיעה באינטרס הציבור.
לדוגמה, "ההסדרים אינם מבחינים בין מיזוגים אפשריים בין שחקנים מסוגים שונים שלהם יכולות להיות השפעות שונות לחלוטין על שוק האודיו -ויזואל (למשל, הבחנה בין עסקה בין ספק תכנים שאינו ספק חדשות - לבין עסקה לרכישת שליטה בספק חדשות)".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.