כמעט לכל אנשי מערכת הבריאות בממשל החדש של טראמפ יש מכנה משותף - הגישה הלעומתית שנקטו מול רוב הקהילה הרפואית בתקופת הקורונה. על הרקע הזה, הרי שהמדיניות שהם גיבשו בסופו של דבר בנושא אישור חיסונים חדשים למחלה, התקבלה בהקלה בקהילה הרפואית האמריקאית ובאקוסיסטם הביומד. המדיניות תואמת את המגמות המתרחשות בפועל בתחום חיסוני הקורונה בשנים האחרונות.
● רגע לפני עונת השיא: שתי ענקיות התעופה שעלולות להביא למשבר בנתב"ג
● גוגל מציגה: הצעד הקיצוני ביותר לכיוון ה-AI של מנוע החיפוש
המדיניות החדשה תוארה במאמר שפורסם אתמול ב-New England Journal of Medicine, על ידי ראש ה-FDA מרטי מקארי ועל ידי ויניי פרסד, המינוי הטרי מאוד לראש החטיבה ב-FDA הכוללת גם את תחום החיסונים.
על פי המאמר, בני 65 וכן צעירים יותר שיש להם לפחות גורם סיכון אחד, יוכלו לקבל בכל שנה חיסון חדש לקורונה, מותאם לזנים החדשים, לאחר שהחיסון החדש יצליח להראות יעילות רבה יותר בייצור נוגדנים נגד זן הוירוס החדש, לעומת החיסונים הישנים.
לעומת זאת, לבני 65 ומטה ללא גורם סיכון, החיסונים החדשים לא יאושרו אלא אם חברות החיסונים יערכו כעת ניסוי קליני מלא חדש לקבוצת בריאים, בה חצי מהקבוצה תקבל את החיסון והחצי השני יקבל חיסון דמה.
שוק קטן מבעבר
בכך ה-FDA החדש בעצם אומר כי הוא מעריך שחיסוני הקורונה יעילים במבוגרים ובעלי סיכון, וכי חיסונים מעודכנים הם כנראה יעילים יותר מחיסונים ותיקים, בהנחה שהעדכון נעשה בצורה טובה. לגבי צעירים ובריאים, הוא לא אומר האם הם היו צריכים להתחסן בשתי מנות או בשלוש מנות בעבר, אך מעריך כי אין להם תועלת רבה יותר מלהתחסן שוב ושוב בכל שנה. אם חברות החיסונים חושבות אחרת - שיוכיחו.
הסיכוי שחברות התרופות אכן יצאו להוכיח זאת, הוא נמוך. השוק לחיסוני קורונה הוא היום קטן מבעבר. כך למשל, פייזר רשמה אמנם הכנסות של 3.3 מיליארד דולר מהחיסון ברבעון הרביעי של 2024 לבדו, אבל רק 665 מיליון דולר מאלה היו מארה"ב, והמספרים נמצאים בירידה. הרוב המוחלט של ההכנסות הללו הגיע מהקהל שעבורו אין שינוי - מבוגרים ואנשים בקבוצות סיכון. יתר השוק כמעט ואינו צורך חיסונים נוספים כרגע.
גורמי הסיכון לקורונה, שיוכלו כנראה 'לזכות' אדם בן 65 ומטה בחיסון שנתי על פי המדיניות החדשה, הם סרטן, מחלות מטבוליות, השמנה, דיכאון ועוד מחלות נדירות יותר. כך על פי רשימת גורמי הסיכון של ה-CDC, המרכז האמריקאי לשליטה במחלות.
מספר אנליסטים פרסמו חוות דעת לפיהן ההחלטה לא תשפיע מהותית על החברות המייצרות חיסונים לקורונה. מניית פייזר עלתה אתמול 2%, ומניית מודרנה בכ-6%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.