בעוד המתיחות הדיפלומטית בין ישראל לשותפות הסחר המרכזיות באירופה מתגברת על רקע הלחימה בעזה, במשרד האוצר מנסים להרגיע את הרוחות. לאחר החלטת האיחוד האירופי על "בחינה מחדש" של עמידת ישראל בהסכם הבסיס והודעת בריטניה על השעיית שיחות המשא ומתן על שדרוג הסכם הסחר החופשי, ניסה הכלכלן הראשי באוצר, שמואל אברמזון, להכניס את הדברים לפרופורציה: "ההשפעה הכלכלית של הצעדים הללו כרגע, כפי שאנחנו רואים, אינה קיימת".
● טלטלה ביחסי ישראל־אירופה: האיומים, ההסכמים שבסכנה והסנקציות האישיות שבדרך
● יוקר המחיה הגיע לנתוני הצמיחה: הצריכה הפרטית של הישראלים ירדה בחדות ברבעון הראשון
אברמזון הסביר כי "אנחנו לא מכירים השלכות לצעדים שהוכרזו. חיפשנו כל פעילות כלכלית שיכולה בפועל להיפגע, כדוגמת ביטול של חוזים או פעילות השקעה או סחר - ואנחנו לא מזהים זאת".
לדבריו, השווקים מספקים אינדיקציה מהימנה לכך שהחששות מוגזמים: "תסתכלו על שוקי ההון והמט"ח: הם כמעט לא הגיבו, מה שמעיד לדעתנו על קריאת מצב מפוכחת גם של השווקים וגם של המשקיעים. תראו את החודש האחרון: השקל התחזק בארבעה אחוזים, הבורסה חזרה להיות בשיאים ועלתה בשישה אחוזים בחודש האחרון. לא ראינו שום דבר משמעותי וחריג, לא היום ולא אתמול וכך הלאה. המשקיעים מסתכלים מעבר לטווח הקצר".
הכלכלן הראשי מעריך ששיקולים פוליטיים פנימיים ודעת הקהל במדינות אירופה היו בין הסיבות לצעדים, אבל סבור שהקושי זמני, לפחות במקרה של בריטניה: "אין סיבה לזהות זאת כאירוע כלכלי אסטרטגי לטווח ארוך. הבריטים ספציפית נמצאים בפוזיציה שהם מאוד מעוניינים בהסכם הסחר הזה. לכן, כשהאירועים המדיניים והביטחוניים יחזרו למסלולם, אנחנו צופים שגם המסחר יחזור לסדרו."
משרד האוצר ממשיך לפעול כרגיל, מבהיר אברמזון: "אנחנו בקשר מתמיד גם ביממה וחצי האחרונה עם שותפים בחו"ל. יש לנו משאים ומתנים פעילים היום להסכמים עם מדינות אחרות שאנחנו עובדים עליהם, שגם ילכו ויקבלו תאוצה בשבועות הקרובים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.