יוקר המחיה הגיע לנתוני הצמיחה: הצריכה הפרטית של הישראלים ירדה בחדות ברבעון הראשון

על אף צמיחה חיובית יחסית של 3.4% בחישוב שנתי, ההוצאה לצריכה פרטית צנחה ב-5% בחישוב שנתי, והיא מסמנת היפוך מגמה, לאחר שנרשמה עלייה ברבעון הרביעי של 2024 • הירידה הדרמטית ביותר הייתה בהוצאה למוצרים בני-קיימה לנפש, שנחתכה ב-66.5% בשל האטה ברכישת כלי רכב פרטיים

קניות בקניון / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG
קניות בקניון / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

הכלכלה הישראלית רשמה ברבעון הראשון של 2025 צמיחה של 3.4% בחישוב שנתי (0.8% בחישוב רבעוני) - כך עולה מאומדן ראשוני שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התוצר לנפש עלה ב-2.2% בחישוב שנתי, נתון מעודד לאחר הירידות שנרשמו במהלך 2024.

חודש שביעי ברציפות: הגירעון באפריל ירד ל-5.1%
הסעיף הבודד שהקפיץ את מדד המחירים לצרכן

עם זאת, על אף הצמיחה החיובית יחסית, ההוצאה לצריכה פרטית צנחה ב-5% בחישוב שנתי. הצריכה הפרטית לנפש נפלה בשיעור גבוה אף יותר, עם ירידה של 6.1% בחישוב שנתי. ירידת הצריכה הפרטית בתחילת השנה מסמנת היפוך מגמה, לאחר עלייה של 4.1% ברבעון הרביעי של 2024.

ירידה בצריכה הפרטית נחשבת פעמים רבות כאינדיקטור לירידה באמון הצרכנים ולעלייה בחששות לגבי העתיד הכלכלי. במקרה של הרבעון הראשון של 2025, חלק מהירידה נובעת מהקדמת רכישות לרבעון הקודם, בשל שינויי מיסוי שנכנסו לתוקף בתחילת השנה.

הירידה הדרמטית ביותר הייתה בהוצאה למוצרים בני-קיימה לנפש, אשר נחתכה ב-66.5% בחישוב שנתי. הגורם המרכזי לכך היה האטה ברכישת כלי רכב פרטיים, לאחר הזינוק החד שנרשם ברבעון הרביעי של 2024, עקב הקדמת רכישות בשל שינויי מיסוי שנכנסו לתוקף בתחילת 2025.

במקביל, ההוצאה למוצרים בני-קיימה למחצה לנפש (הלבשה, הנעלה, טקסטיל לבית, מוצרי בידור ופנאי) נפלה ב-21.4% בחישוב שנתי. עם זאת, בצריכה השוטפת לנפש (מזון, משקאות, שירותים אישיים, דיור, דלק וחשמל) נרשמה דווקא עלייה קלה של 4.1%.

המגזר העסקי מוביל את הצמיחה

התוצר של המגזר העסקי צמח ברבעון הראשון ב-4.4% בחישוב שנתי, נתון המצביע על התאוששות מסוימת של המגזר הפרטי, לאחר שבשנת 2024, נרשמה בו ירידה של 0.7%.

מנגד, ההוצאה לצריכה ציבורית של המדינה רשמה ירידה קלה של 0.2% בחישוב שנתי - שינוי מגמה, לאחר הזינוק של 8.8%, בחישוב שנתי, שנרשם ברבעון הרביעי של 2024. ההוצאה לצריכה הביטחונית ירדה ב-15.6% בחישוב שנתי ברבעון הראשון של 2025, לאחר זינוק של 49.2% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.