בשבוע שעבר דיווח המכס של קוריאה הדרומית כי יצוא הרכב לארה"ב צנח בחודש אפריל בכ-30% ואילו סך היצוא הקוריאני צנח בכ-23.8%. זאת בשל המכסים הכבדים שהוטלו בארצות הברית על כלי רכב וחלפים מיובאים.
מדובר בשינוי מגמה דרמטי וחסר תקדים עבור תעשיית הרכב הקוריאנית, שבעשורים האחרונים רשמה רצף של צמיחה מואצת ביצוא רכב, במיוחד לארצות הברית. ממשלת קוריאה מקווה כיום שהרגיעה היחסית שנרשמה החודש ביחסי הסחר בין ארצות הברית לסין מלמדת גם על נכונות אמריקאית להגיע לפשרה דומה מול קוריאה הדרומית.
אבל בינתיים עוסקים יצרני הרכב בניסיונות בהולים להרחיב את היצוא לשווקים רווחיים יותר, שמלחמת הסחר הגלובלית עדיין לא הגיעה אליהם. כמו השוק הישראלי.

עיצוב חיצוני
במסגרת המגמה חזרה החודש בישראל קיה ספורטאז' בגרסתה ההיברידית, אחרי הפסקה של כשנה וחצי. חיצונית העיצוב זהה לשאר הגרסאות בסדרה, שהפכה זה כבר למראה מוכר על כבישי הארץ. לרכב יש פרופורציות פנאי-שטח קלאסיות, עם עיצוב רחב וגבוה, שעונה היטב על הדרישות של משדרגי סטטוס ישראלים מהמעמד הבינוני.
החרטום מוסיף לרכב מראה עדכני, בזכות פנסים מתוחכמים עם יחידת תאורה דמוית בומרנג, פרופיל הצד מעוטר על ידי חישוקים גדולים ונאים והזנב בולט לטובה בזכות משטח תחתון בגוון שונה ויחידת פנסים מושחזת.
פנים הרכב
הכניסה לרכב והיציאה ממנו נוחות מאוד, הודות לדלתות רחבות וסף בגובה אופטימלי לבני כל הגילים. הנהג ונוסעיו נהנים מתנוחת ישיבה גבוהה יחסית, אם כי לא גבוהה באופן שמאיים על נהגים חסרי ניסיון. המושבים הקדמיים נוחים ותומכים היטב בנסיעות ארוכות, והמושב האחורי רחב מספיק עבור שני מבוגרים פלוס מתבגר או כיסא תינוק.
מרחב הראש והרגליים מאחור סביר בהחלט עבור מבוגרים, אם כי עם בסיס גלגלים באורך 2.68 מ', יש בשוק כלים שמציעים יותר מרווח רגליים עבור נוסעים גבוהים במיוחד. תא המטען היה ונותר נקודת חוזק שיווקית למשפחות, בזכות נפח של 587 ליטר לפני קיפול המושב האחורי, וסף הטענה שמקל על העמסה ופריקה.
הנדסת האנוש מקבילה לזו של שאר דגמי הספורטאז', והיא מותאמת היטב לדרישות השוק האמריקאי, שהוא שוק היעד העיקרי שלה (או לפחות היה עד לאחרונה). זה אומר מערך פיקוד דיגיטלי רחב, שממזג את לוח המחוונים ואת מסך הפיקוד המרכזי ליחידה רוחבית גדולה עם תפריטי מגע גדולים ומאורגנים היטב.
הגרפיקה של לוח המחוונים נאה ועשירה, אם כי הגרפיקה של מסך הפיקוד נראה די שבלונית. לצד כל תפריטי המגע יש מערך די מקיף ועמוס של מתגי תפעול פיזיים, שמיועדים לנהגים מהדור האנלוגי. בין השאר אפשר לשלוט פיזית במערכות האקלים והקול, ולא צריך לחפש על המסך תפריטים כדי לנתק את מערכת הסיוע לשמירה על הנתיב, או לשנות את מצבי התכנות של בקרת המנוע.
איכות הייצור והגימור מרשימה, עם השפעה ברורה של המותג-האח ג'נסיס, שמתחרה בעולמות הפרימיום.
רוב המשטחים בחלק העליון של הרכב עטויים במשטחי דיפון רכים, הדלתות מרגישות מסיביות ובידוד הרעשים מצוין. אומנם השימוש הנרחב בסביבת הנהג בפלסטיק שחור ומבריק, שקולט טביעות אצבע, מעיד על גילו המתקדם של הרכב, אבל יש לקוחות שעדיין מעדיפים זאת.
האבזור התקני הבסיסי מכובד, וכולל בין השאר מערך מקיף של מערכות סיוע לנהיגה וגג פנורמי. חבל רק, שצריך לבחור ברמת הגימור הגבוהה יותר ("פרימיום") כדי לקבל אבזור שהוא היום תקני גם בסיניות זולות יותר, כמו מושבים קדמיים חשמליים, דלת תא מטען חשמלית וחישוקי 18 אינץ'. הנחמה היא, שהבדל המחיר בין שתי רמות הגימור מתון יחסית, כ-13 אלף שקל, כך שהחבילה משתלמת.
מנוע וצריכת דלק
מערכת ההנעה ההיברידית, שבשנתיים האחרונות נפקדה מהיצע הסדרה, עברה בינתיים שדרוג. היא משלבת בין מנוע טורבו-בנזין בנפח 1.6 ליטר, למנוע חשמלי חזק יחסית, וסוללה צנועה עם הספק משולב של 210 כ"ס, ומומנט מכובד של 35.7 קג"מ, שזמין בסל"ד נמוך יחסית.
הכוח עובר לגלגלים דרך תיבה אוטומטית ייעודית בת 6 מהירויות, ולמרות שהתגובה שלה די עצלה במצב התכנות הבסיסי, זוהי יחידת הנעה בוגרת ומגובשת, שמתאימה היטב לאופי של הרכב הזה.
ברירת המחדל ביציאה מחניה ובתנועה בעיר היא גלישה חשמלית וחרישית, ולאחר הכבדת הרגל על דוושת התאוצה היא מתחלפת בתחושה נמרצת. אין בעיה לשמור על קצב מכובד בעליות ארוכות, והמנוע שומר על צליל מאופק יחסית גם תחת עומס של האצה בעלייה.
מערכת ההנעה מצטיינת על הכביש המהיר עם שיוט ארוך טווח בסל"ד נמוך מאוד, ללא תחושת מאמץ.
צריכת הדלק הממוצעת המוצהרת בגרסה שבה נסענו היא 17.2 ק"מ לליטר, ובפועל לא צריך להתאמץ הרבה כדי להשיג 15 ק"מ לליטר - נתון מכובד בהחלט עבור קרוס-אובר לא קטן ולא רזה במיוחד, שללא ספק ימשוך את תשומת הלב של ציי רכב.
על הכביש
על הכביש הספורטאז' מכויל בעיקר עבור קהל משפחתי, שאין לו דרישות דינמיות מחמירות. הדגש המרכזי הוא על נוחות הנסיעה, וכאן עושים המתלים עבודה טובה בנטרול מהמורות עירוניות ובין עירוניות, אפילו עם חישוקי ה-18 אינץ' והצמיגים הרחבים של הגרסה המשודרגת.
הגלגלים הגדולים מסייעים לאחיזה טובה, ומשדרגים את היציבות הכיוונית במהירויות גבוהות, אם כי ההיגוי מרגיש קליל ודי מנותק, ונטיית הגוף בפניות הדוקות די בולטת.
יכולות השטח מוגבלות מטבע הדברים, אבל הרכב מטפס ללא בעיות על מדרכות גבוהות, ויכול לצלוח ללא מאמץ שבילי עפר כבושים.
מחיר
המחיר של קיה ספורטאז' היברידי מתחיל בכ-195 אלף שקל, ומגיע עד 207 אלף שקל לגרסה המפוארת. באינפלציה הסמויה שפוקדת את ענף הרכב הישראלי, זה כבר אינו מחיר חריג ל-SUV קוריאני, אם כי הוא נמצא כיום תחת לחץ תחרותי לא קל מכיוון רכבי הפלאג-אין הסיניים מהדור האחרון, והחל מהחודש גם מהאח הלא-זהה יונדאי טוסון הייבריד.
מנגד, המחיר נמוך ב-30 אלף שקל כמעט מהמחיר של הגרסה ההיברידית המקבילה ב-2022.
כך או כך מדובר ברכב משפחתי יעיל, מאובזר וחסכוני, עם מערכת הנעה מוכחת, ועם מוניטין סולידי אשר פונה למעגל המתרחב של נוטשי רכב חשמלי. וסולידיות היא מצרך מבוקש מאוד בשוק הרכב ההפכפך של ימינו.
חלק מהמתחרות
טויוטה קורולה קרוס הייבריד
180 עד 191 אלף שקל עולה מובילת המכירות בפלח הקרוס-אובר ההיברידי. בסיס הגלגלים קצר יחסית אך התא מרווח ואיכותי. מנוע 1.8 ליטר בנזין ומנוע חשמלי מייצרים 140 כ"ס, וצריכת הדלק היא 19.6 ק"מ לליטר.

טויוטה קורולה קרוס הייבריד / צילום: יח''צ
MG HS הייבריד
193 אלף שקל עולה הגרסה ההיברידית של ה-HS החדש מבית MG הסינית. זהו רכב גדול ומרווח, עם מנוע 1.5 ליטר טורבו-בנזין ומנוע חשמלי, עם הספק משולב של 224 כ"ס וצריכה משולבת של 18.2 ק"מ לליטר.

MG HS hybrid / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.