הנחה של אלפי שקלים: מה עומד מאחורי המבצעים בשוק הרכב

שוק הרכב הישראלי מציג "נס פיסקאלי": למרות גזירות המיסוי בתחילת השנה, הוא רווי במבצעים ובהנחות, שדוחפות מטה את מחירי המכוניות החדשות • אבל ניתוח השוק מגלה נקודות לחץ זמניות של יבואנים ופלחים מסוימים, ובטווח הרחוק יותר, נראה כי "מחיר המסים" הוא בלתי נמנע

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ
מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

שוק הרכב הישראלי טומן בחובו פרדוקס; מצד אחד, בתחילת השנה הוא ספג שורה ארוכה של גזירות מס, שאמורות היו, על פי ההיגיון הכלכלי, להביא לעליית מחירים. בין השאר נרשמה עלייה במס הקנייה על רכב חשמלי, מ-35% ל-45%; הטבת "המס הירוק" קוצצה באלפי שקלים לרוב הדגמים בשוק; הוטל "קנס זיהום" בגובה אלפי שקלים על עשרות דגמים ששייכים לרמות הזיהום הגבוהות (14 ו-15) במסגרת אותו מס ירוק; בוטלה הטבת ביטוח החובה לרכב חשמלי; ולקינוח גם עלה המע"מ ל-18%.

הוא ממוצב כרכב פאר ומתעלם מהתחרות הסינית. האם הוא גם משתלם?
בלעדי | טסלה החלה במסירות Y החדשה, ונערכת לפתיחת האולם בתל אביב

אבל מי שיוצא כיום לחפש רכב חדש מקבל את הרושם, שהמחירים של דגמים רבים לא עלו באופן משמעותי, וחלקם אף ירדו לרף מקביל או נמוך מזה של השנה שעברה, בשל שלל מבצעים והנחות. ננסה לעשות קצת סדר בתמונת השוק המורכבת.

המלאים: עשרות אלפי כלי רכב יוצרים לחץ

היקף מלאי הרכב הלא מכורים של היבואנים הוא חסם משמעותי, אם כי זמני, בפני עליית מחירים. כרגע המלאים שמוצעים למכירה גבוהים מאוד, אם כי הם לא אחידים, ומשתייכים לשתי "תקופות מס" שונות, ולכן מושפעים באופן שונה מעליית המס.

בקטגוריה הראשונה נכללים כלי רכב שיובאו ושוחררו ממסים לפני תחילת 2025, והשפעת גזירות המס עליהם היא שולית. לצידם נמכרים כלי רכב ממלאים "חדשים", שיובאו מתחילת 2025 ונענשו במיסוי החדש.

הכמויות משמעותיות. בגל הגדול של היבוא בסוף 2024, ששיאו היה בדצמבר, יובאו כ-100 אלף כלי רכב, שכבר שוחררו לפני העלאת המסים. אל אלה אפשר להוסיף עוד "שאריות מלאי", שיובאו במהלך 2024, ולא הצליחו להימכר עדיין. חלקם מתקרבים בהדרגה למועד הקריטי של 12 חודשים ממועד ייצורם, שמחייב את היבואן לרשום אותם על שמו, מה שמכונה בענף "גיולים".

קיימת מחלוקת בענף על היקף ה"שאריות" הללו, אבל אפשר להניח שמדובר בכ-6,000 כלי רכב. גם זה לא מספר זניח. כאמור, כלי הרכב הללו לא הושפעו כמעט מהמיסוי החדש.

בקטגוריה השנייה נכללים כלי רכב שיובאו מתחילת 2025, ולכן חל עליהם המיסוי המעודכן. על פי נתוני רשות המסים, מתחילת השנה יובאו לישראל כ-63 אלף רכבי נוסעים חדשים. זו אומנם ירידה של כ-5.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אבל בהתחשב בתנאי השוק - הנתון מכובד.

נתוני המסירות מלמדים, שבשליש הראשון של השנה נמסרו כ-116 אלף כלי רכב חדשים. כלומר, הענף מתחיל את השליש השני של 2025 עם כ-40-50 אלף כלי רכב חדשים במלאי. בשנים נורמליות זו כמות שאמורה "להיספג" בשוק תוך חודשיים-שלושה. אבל השנה השוק בעייתי, וצריך לזכור שהמלאי אינו אחיד. חלק גדול ממנו הוא של כלי רכב חשמליים, שמכירותיהם צנחו בשליש הראשון (להלן). כל זה יוצר לחץ חזק למבצעים והזולות.

כלי הרכב החשמליים: הסוללה מתרוקנת

חלק גדול מהמלאים של רכבים חשמליים שיובאו ושוחררו ממס בסוף 2024, בסביבות 40 אלף כלי רכב על פי הערכות, יובאו מתוך הנחה שהצמיחה הערה בפלח תימשך ב-2025, ועליית המסים תגדיל את הרווחיות על כלי רכב שיובאו לפני עליית המס. גם חברות הליסינג רכשו הרבה כלי רכב חשמליים למלאי מאותה סיבה.

אבל הביקוש בפלח נפל בשליש הראשון בכ-29% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לא מעט בשל הזינוק באגרת הרישוי. כתוצאה מכך לחלק מהיבואנים, במיוחד של מותגים חדשים, יש מלאים דוממים של אלפי כלי רכב חשמליים, שנמכרים בקצב של מאות בודדות בחודש. לפיכך, חלק גדול מהמבצעים וההוזלות מתמקדים בפלח הזה.

עיקר "ירידות המחיר", כביכול, אינן ירידות במחירי המחירון, אלא באות לידי ביטוי במבצעי מכירות ובערוץ ה"אפס קילומטר", שבו נמכרים כלי רכב חדשים שהיד הראשונה שלהם היא של חברת ליסינג. מתחילת מאי בלבד כבר ספרנו שבעה מבצעי מכירות משמעותיים. חלקם במתכונת "קלאסית", כלומר הנחות של אלפי עד עשרות אלפי שקלים מהמחירון, במבצעים לזמן מוגבל למועדוני לקוחות.

אחרים הם מבצעים "מוגבלים בזמן" לקהל הרחב, שכוללים הנחות "סמויות", שאינן פוגעות בערך היד השנייה. כמו למשל מימון ללא ריבית על מלוא ערך הרכב, הפקדת "צ'ק לחשבון הבנק של רוכש הרכב" בגובה עשרת אלפים שקלים, מבלי לפרסם הנחה רשמית על הרכב, או ליסינג פרטי מסובסד.

רוב המבצעים אינם מוגבלים בזמן, אלא רק במספר כלי הרכב שקיימים במלאי. כלומר, אם נתקלתם ב"מבצע מוגבל לזמן קצר", סביר להניח שהוא יהיה כאן גם בחודש הבא. לכל אלה אפשר להוסיף הנחות של אלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים במסלול אפס קילומטר, והנחות לא רשמיות, שמוצעות לכל לקוח רציני שמתמקח באולם התצוגה.

מטבע הדברים, בדגמי רכב שיובאו השנה וספגו את גזירות המיסוי הירוק ו/או העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי, המגמה הכללית היא עליית מחירים, ו/או הקטנה של ההנחות.

בולטים במיוחד דגמים פופולריים של מותגים "מבוקשים" מקוריאה ומיפן. השפעת המס של 2025 בהחלט מורגשת עליהם, בדמות מחירי מחירון רשמיים שזוחלים כלפי מעלה, לצד קיצוץ בהנחות ללקוחות פרטיים.

עוד דוגמה בולטת להשפעת המס היא תמחור החדירה של דגמים חדשים לגמרי, שנחתו בשוק במהלך 2025. בשבוע שעבר, למשל, נחת בישראל דור חדש של הקרוס-אובר HS מבית MG הסינית, בגרסאות עם הנעת בנזין, הייבריד ופלאג-אין.

זו סדרה בעלת חשיבות אסטרטגית עבור היבואן, ולכן רבים ציפו למחירים "סיניים" שוברי סגמנטים. בפועל, מחירי ההשקה של הסדרה, כ-173 עד 203 אלף שקל, מיישרים קו עם הרף העליון בפלח, ומתחרים מול דגמים בעלי מוניטין מתוצרת יפן, אירופה וקוריאה.

גורמים שעשויים למתן את השפעת המס

למרות כל האמור לעיל, יש גורמים חיצוניים שעשויים למתן את ההשפעה השלילית של העלאת המס בטווח הקצר. שער החליפין של הדולר ביחס לשקל נוח יחסית כיום, ומכיוון, שהרוב המוחלט של כלי הרכב המיובאים כיום לישראל נרכשים בדולרים, השערים מאפשרים למתן ליבואנים את ההתייקרויות.

גם השיבוש בשרשרת האספקה של תעשיית הרכב, בעקבות הטלת המכסים באפריל, יצר גורם ממתן נקודתי, אם כי כיום הוא קרוב לסיומו, ומשנה כיוון להעלאת מחירים זוחלת, בשל התייקרות עלויות הייצור של יצרנים רבים.

ולבסוף, צריך לזכור שלסינים יש חוקי משחק משלהם. לכן אי אפשר לפסול את האפשרות שדגמים חדשים מתוצרת סין, חשמליים או לא, שיושקו בשבועות ובחודשים הבאים, יגלו "עמידות מיסוי", וידחפו את המחירים כלפי מטה, תוך שהם מגדילים את הלחץ התחרותי.

אבל בשורה התחתונה, כל אלה הם גורמים זמניים. ניסים פיסקאליים בנוסח "לאכול את העוגה ולהותיר אותה שלמה" או "להגדיל מסים ולראות ירידת מחירים" קיימים רק באגדות. כששוק הרכב הישראלי יתייצב ויחזור למסלול, ההוזלות יהיו רק זיכרון רחוק.