המדינה שהעלתה את גיל הפרישה לגמלאות ל-70

הפרלמנט הדני אישר בשבוע שעבר מנגנון התאמה אוטומטית הקובע כי גיל הפרישה בדנמרק יעלה באופן מדורג ל-70 עד 2040 • כאשר גיל הפרישה יגיע ל-70, מדובר יהיה בגיל הגבוה ביותר מבין מדינות אירופה

דנמרק / צילום: Shutterstock
דנמרק / צילום: Shutterstock

דנמרק החליטה להעלות את גיל הפרישה לגמלאות במדינה ל-70, הגבוה ביותר באירופה, אך רק בעוד עשור וחצי; המטרה הדנית היא להמשיך ולאפשר את מימון מערכות הפנסיה ומודל מדינת הרווחה שהיא מאמצת בהצלחה רבה, כלכלית וחברתית.

האיום הדרמטי וההסכמה השקטה של ארה"ב: הסכנה מאחורי התדרדרות היחסים עם אירופה
יואב קרני, פרשנות | בצל החזרה לעזה: יחסי הישראלים עם העולם בסכנה חסרת תקדים
המסר של טראמפ: האיחוד האירופי חוזר לעמוד במוקד ההתקפות

למעשה, דנמרק אימצה לפני כשני עשורים מנגנון המתאים באופן אוטומטי את גיל הפרישה לתוחלת החיים העולה במדינה. הפרלמנט הדני אישר בשבוע שעבר את ההתאמה האוטומטית הקובעת כי גיל הפרישה יעלה מ-67 (כיום) ל-68 בשנת 2030, ל-69 בשנת 2035 ול-70 בשנת 2040. אין הבדל בין נשים לגברים בגיל הפנסיה בממלכה הדנית.

ההחלטה הדנית בולטת על רקע תהיות מה יהיה העתיד הפיננסי של אירופה המזדקנת, בה נכון לעכשיו, שיעור הילודה נמוך משמעותית מהשיעור הדרוש כדי לשמר את גודל האוכלוסייה, כאשר חלק מהמדינות מתמודדות עם התכווצות אוכלוסייה. הדבר מעמיד בספק את המודל הפנסיוני הדורש מספיק תשלומי פנסיה שוטפים מצד עובדים קיימים, כדי להבטיח את הקצבאות אחרי גיל הפרישה. בצרפת, בין היתר, התקיימו מהומות רחוב והפגנות של איגודים מקצועיים על רקע הכוונה להעלות את גיל הפרישה לגברים ל-65 בלבד.

כאמור, התיקון הדני נובע מחוק שהתקבל ב-2006, הקושר בין היציאה לגמלאות לבין תוחלת החיים, שעלתה באופן משמעותי בעשורים האחרונים. המשמעות היא כי כל מי שנולד אחרי ה-31 בדצמבר 1970 בדנמרק יפרוש לגמלאות רק בגיל 70. עם זאת, הממשלה הבהירה כי זו הפעם האחרונה שבה התיקון מועבר באופן אוטומטי, וכי יש למצוא נוסחה אחרת שתמנע הגדלה מתמשכת של גיל העבודה.

המפלגה הסוציאל-דמוקרטית רמזה כי תתחשב בשנות הוותק בעבודה, ובעיקר בשאלה מתי התחילה העבודה - בגיל 16, במסגרת מקצועית כלשהי, או אחרי האוניברסיטה. משמעות הצעד היא הזרמה של לפחות 15 מיליארד קרונה (2.3 מיליארד דולר) בעתיד, לטובת מערכת הפנסיות.

נתונים שפרסם משרד העבודה הדני לקראת אישור החוק העלו כי מי שבוחר לפרוש לגמלאות, כמו עצמאים, מעלים בהדרגה את גיל הפרישה שלהם. "הציפייה היא שהתהליך הזה יימשך גם בעתיד", אמר השר לענייני עבודה בממשלה הדנית.