טורקיה | בלעדי

טורקיה מעבירה את השגרירות מהבניין ברחוב הירקון בת"א

שגרירות טורקיה בישראל נמצאת בתהליכי מעבר - מהבניין המוכר שמזוהה איתה, ברחוב הירקון בתל אביב, לרחוב מאפו בעיר • במקום מבנה השגרירות הנוכחי צפוי לקום מלון - בתום תהליך שנמשך יותר משני עשורים

שגרירות טורקיה / צילום: תמר מצפי
שגרירות טורקיה / צילום: תמר מצפי

בעת שהיחסים בין המדינות בשפל חסר תקדים, שגרירות טורקיה בישראל נמצאת בתהליכי מעבר - מהבניין המוכר שמזוהה איתה, ברחוב הירקון 202 בתל אביב, לרחוב מאפו בעיר, כך נודע לראשונה לגלובס. במקום מבנה השגרירות הנוכחי צפוי לקום מלון - בתום תהליך שנמשך יותר משני עשורים.

כותרות העיתונים | "ייחשב לעבירה פלילית": המדינה שתאסור על ייבוא מההתנחלויות
ראש ממשלת אוסטריה לשעבר זוכה בפרשת עדות השקר

טורקיה היא המדינה המוסלמית הראשונה שהכירה בישראל, וכבר בשנת 1950 שלחה לכאן ציר. השגרירות שלה נמצאת בבניין שנמצא מול מלון הילטון, ומשתרע על פני כ-800 מ"ר. בתחילה, היא שכרה אותו מחברה ישראלית פרטית, עד שב-2009 תושב חוץ רכש את הבניין תמורת כ-27 מיליון שקל. כבר בעת הרכישה, התב"ע אפשרה להשתמש בבניינים ברחוב לטובת מגורים או מלונאות. ואכן, הכיוון מאז ועד היום הוא מלון.

בשנת 2012, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז ת"א אישרה את הפקדת התוכנית להפיכת בניין שגרירות טורקיה, שכולל שלוש קומות מעל לקומת הקרקע, למלון.

מוקד למתיחות ב"חרבות ברזל"

בניין השגרירות הקיים היווה מוקד למתיחות בין ישראל ובין טורקיה במהלך מלחמת חרבות ברזל. בעקבות חיסול ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה, ב-31 ביולי אשתקד בטהרן, הכריז הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן על יום אבל. כעבור יומיים, שגרירות טורקיה הורידה את הדגל לחצי התורן, בצעד שבלט מאוד לעיניים ישראליות - הן בשל ביצועו ביום שישי, שבו אזור הטיילת שוקק חיים, והן בשל המיקום הבולט של השגרירות. לאחר מכן, רחפן עם דגל ישראל ריחף מעל השגרירות, וגרם לזעם טורקי.

אותה שגרירות היוותה במשך שנים מוקד ליציבות ביחסים, כשבבסיס עמדו קשרי הסחר בין המדינות. אלו לא נפגעו במשברים קודמים, שכללו את משט המרמרה (2010) או גירוש השגריר איתן נאה מאנקרה (2018), בעקבות אירועי צעדות השיבה. ב-2021, השנה האחרונה בטרם סבב הנורמליזציה האחרון בין המדינות, טורקיה הייתה שותפת הסחר הגדולה ביותר - בפער ניכר - במזרח התיכון, עם כ-4.76 מיליארד דולר יבוא וכ-1.91 מיליארד דולר יצוא. לצורך ההשוואה, זה היה יותר מאיחוד האמירויות, מצרים, ירדן, מרוקו ובחריין גם יחד.

המעבר עשוי להיות סימן חיובי

בתחילת החודש, השגריר שאקיר אוזקן טורונלר שנמצא באנקרה יצא לפנסיה, ובד בבד נקראה הממונה על השגרירות, גורצ'אי שקר, חזרה לאנקרה. לשקר הגיע לאחרונה מחליף שכבר נמצא בת"א. לעומת זאת, הדיפלומטית הישראלית הוותיקה אירית ליליאן עדיין מכהנת בתפקיד שגרירת ישראל לטורקיה.

בה בעת, טורקיה מפעילה בירושלים קונסוליה, שהקונסול הכללי העומד בראשה מוגדר בתור "השגריר לפלסטין". כיום, זהו אסמעיל צ'ובאנאולו, שבמסגרת חלוקת הסמכויות מטעם אנקרה אמון על העיר ירושלים, על יהודה ושומרון ועל רצועת עזה.

המעבר של שגרירות טורקיה עשוי להוות סימן חיובי. לו אנקרה הייתה חושבת כי בכוונתה לנתק את יחסיה עם ישראל כחלק מתמיכתה בחמאס, סביר כי לא הייתה משקיעה במעבר, אחרי כמה עשורים ברחוב הירקון. מנגד, בזמן שהסבירות להפסקת אש ברצועת עזה גוברת, הנושא הפלסטיני חשוב פוליטית לארדואן ועבורו הוא זקוק ליחסים עם ישראל. ייתכן כי מרחוב מאפו תבוא עדנה לקשרים הדיפלומטיים בין השתיים.