פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה • יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty
טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פיצוי למשפחות הנספים באסון מירון: משרד המשפטים הודיע היום (ג') כי המדינה הגיעה לפשרה בתביעות שהוגשו בעקבות האסון שאירע ב-2021, ובמסגרתה תשלם יותר מ-2 מיליון שקל למשפחה. בשלב הראשון, הפיצוי יינתן למשפחות הנספים שהיו בני פחות מ-24 בעת האסון. זאת, בנוסף למקדמה בהיקף של 500 אלף שקל, אשר המדינה כבר שילמה למשפחות בהתאם להחלטת ממשלה שהתקבלה מספר חודשים אחרי האסון.

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים
ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

כ-35 תביעות נזיקין שהוגשו עד היום בעקבות האסון מתבררות כיום במאוחד בבית המשפט המחוזי מרכז. התביעות הוגשו, בין היתר, נגד חברת האבטחה, מהנדס האירוע, המועצה האזורית מרום הגליל, המדינה והמרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, האחראי על מתחם קבר הרשב"י.

לפי הפשרה, שאושרה על ידי החשב הכללי במשרד האוצר וכפופה עדיין לאישור בית המשפט, הסכומים למשפחות ישולמו באמצעות חברת הביטוח הממשלתית ענבל, מתוך פוליסות הביטוח, וכמו כן מתקציב המדינה. משרד המשפטים הודיע, כי המדינה ממשיכה לקדם את מתווה הפשרה באשר לתביעות הנוספות. ההליכים מנוהלים על ידי פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי).

45 הרוגים: אחריות אישית לנתניהו ולאוחנה

באסון שאירע בהילולת ל"ג בעומר לפני כ-4 שנים נהרגו 45 בני אדם ויותר מ-150 נפצעו אחרי שנמחצו כתוצאה מהצפיפות במתחם. ועדת החקירה הממלכתית בראשות השופטת בדימוס דבורה ברלינר (שהחליפה את נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, מרים נאור, אשר נפטרה במהלך הדיונים) פרסמה את מסקנותיה במרץ 2024. הוועדה הטילה אחריות אישית לאסון על מספר בכירים, ובראשם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הוועדה קבעה, כי נתניהו "ידע שקבר הרשב"י טופל באופן לקוי" אך נמנעה מלהמליץ המלצות אופרטיביות לגביו.

עוד הטילה הוועדה אחריות אישית לאסון על מי שכיהנו במהלכו כשר לבטחון פנים, אמיר אוחנה (כיום יו"ר הכנסת), שר הדתות יעקב אביטן, המפכ"ל קובי שבתאי ומפקד מחוז הצפון במשטרה, שמעון לביא. בדו"ח הוועדה נכתב, כי "תרבות רעה מצאנו בתוך ביתנו. תרבות רעה זו הובילה לאסון הנורא בהר מירון. הכתובת שהייתה על הקיר ידועה לרבים במשך שנים רבות. את האסון הזה ניתן היה למנוע, וחובה הייתה למנעו".

משפחות הנספים יוצגו בהליך על ידי משרד עוה"ד גולדפרב גרוס זליגמן ומשרד עוה"ד זוהר ברקוביץ, אשר מסרו בתגובה: "ההסכם מהווה הכרה חשובה באחריות שהייתה על המדינה והגופים הרלוונטיים למנוע את האסון הנורא הזה. המשפחות עברו תהליך כואב וממושך וההסכם מהווה הכרה חשובה באובדנם המצער. כולנו מקווים שהוא יביא גם למניעת אסונות דומים בעתיד. אין ספק, כי בהקשר זה ההסכם מבטיח פיצוי הולם ומשדר מסר ברור על חשיבות האחריות הציבורית".