בורסות עולם | סיקור שוטף

מגמה מעורבת באסיה לאחר שטראמפ שולל את הארכת מועד הטלת המכסים

יציבות בחוזים העתידיים בוול סטריט • בסין נרשמה ירידה חדה במדד המחירים ליצרן • בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה • טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא • אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko
בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

12:35

העליות באירופה מתגברות כעת, בורסות פרנקפורט ופריז עולות במעל 1%.

את העליות מובילות חברות הביטחון. מדד התעופה והביטחון של Stoxx Europe עלה לשיא חדש הבוקר, לאחר עלייה של כ-1.1%. מאז תחילת השנה, המדד זינק ביותר מ-53%.

בין המניות הבולטות במגזר ביום רביעי: חברת Renk הגרמנית, שקפצה ב-5.3% לאחר שבלומברג דיווחה כי יצרנית חלקי הרכב הצבאיים שוקלת להתרחב גם לתחום האזרחי. מניית Lubawa הפולנית עלתה בכ-3%, ואילו מניית Airbus טיפסה ב-1.2%.

גם מדד הבנקים Stoxx Europe 600 Banks עלה הבוקר לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2008, לאחר עלייה של 1.4% עד כה היום. המניות הבולטות במגזר הבנקאות כוללות את Societe Generale שעלתה ב-3.7%, Banco Sabadell שעלתה ב-2.8% ו-Deutsche Bank שעלתה ב-2.3%.

סלברייט הישראלית, המפתחת פתרונות פרימיום לחקירות דיגיטליות עבור המגזר הציבורי והפרטי, הודיעה היום כי דיוויד ברטר מונה לתפקיד CFO של החברה וייכנס לתפקידו באופן מיידי. ברטר ייכנס לתפקיד במקומה של דנה גרנר, שכיהנה כ-CFO של סלברייט מאז 2014.

10:34

המסחר באירופה נפתח הבוקר במגמה חיובית: בורסת פרנקפורט עולה ב-0.3%, פריז ב-0.2%, ולונדון ב-0.1%. מעבר לים - החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות.

08:51

הבוקר באסיה מגמה מעורבת: הניקיי ביפן ללא שינוי, מדד שנגחאי עולה ב-0.3%, הנג סנג יורד ב-0.7%, בהודו, ומדד ניפטי ללא שינוי.

הבוקר בסין נרשמה ירידה חדה במדד המחירים ליצרן, שירד ב-3.6% ביוני ביחס לשנה שעברה - הירידה החדה ביותר מזה כמעט שנתיים, ואף גדולה יותר מהצפי.

החוזים העתידיים נסחרים ביציבות.

אתמול בוול סטריט, למרות שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי לא יסוג מהדד-ליין החדש שהציב ל-1 באוגוסט להטלת מכסים על יבוא, בשוק ההון האמריקאי לא נרשמה תגובה דרמטית.

נאסד"ק ננעל ללא שינוי, כך גם S&P 500, ודאו ג'ונס ירד ב-0.3%. מדד הפחד של וול סטריט, ה-VIX, אף ירד בכ-5% ונפל מתחת לממוצע ההיסטורי שלו, שנע סביב רמה של 20 נקודות.

החדשות בגזרת המכסים היו שטראמפ הודיע על הטלת מס בגובה 50% על יבוא נחושת, ורמז כי מכסים נוספים לפי סקטורים צפויים בקרוב. בתגובה מחיר הנחושת נסק לשיא כל הזמנים וחווה את הזינוק היומי הגדול ביותר שלו אי-פעם.

טראמפ אף איים להטיל מכסים של עד 200% על יצוא תרופות לארה"ב, אך ציין כי "אנשים יקבלו כשנה, שנה וחצי" לפני שהמכסים ייכנסו לתוקף. מניות הפארמה לא הושפעו מהידיעה.

נזכיר כי שלשום הבית הלבן שלח אתמול מכתבים לכ-12 מדינות, ובהם פורטו שיעורי המכס החדשים - בין 25% ל-40% - שייכנסו לתוקף אם לא ייחתם הסכם סחר עד תחילת אוגוסט. אך שלא כמו באפריל, אז הכרזת המכסים של טראמפ ("יום השחרור") הובילה למפולת בשוקי המניות - הפעם המדדים הגיבו באדישות מסוימת.

"לטראמפ יש היסטוריה של הזזת הקו האדום - וכל פעם השוק הגיב בשלילה", אמר בוב לאנג, אנליסט בכיר לאופציות בחברת Explosive Options. "אבל התגובה השלילית הולכת ונחלשת כל פעם, והמשקיעים מתחילים להאמין שהוא שוב יסוג".

ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי הנשיא טראמפ שינה את עמדתו לגבי מועד היעד של המכסים ה"מותאמים הדדית" מספר פעמים ב-24 השעות האחרונות: תחילה אמר כי ייתכן שהמועד יידחה, אחר-כך התעקש שהוא לא יידחה, ולבסוף טען כי המועד כלל לא שונה מלכתחילה. "שלשום פרסם טראמפ צו נשיאותי שבו נדחה מועד החזרת המכסים מ-9 ביולי ל-1 באוגוסט. באותו ערב אמר לעיתונאים כי המועד הוא 'סופי, אבל לא סופי ב-100%', וציין כי הוא פתוח להסכמים עם מדינות אחרות. אתמול בבוקר פרסם ברשתות החברתיות כי 'לא תינתנה הארכות', ולאחר מכן באותו יום טען כי כלל לא שינה את המועד מלכתחילה".

"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט

אתמול בלטו מניות השבבים - תעודת הסל SOXX עלתה ב-2.5%. מניית אינטל זינקה בכ-7%, לאחר שהחברה הודיעה על פיטורי מאות עובדים במפעלה שבאורגון. עוד בלטו AMD ומיקרון טכנולוג'י .

עוד בנושא אינטל, לאחר ציפייה ממושכת כי תממש את מניותיה בחברת-הבת הישראלית מובילאיי, אתמול בלילה (שלישי) זה סוף-סוף קורה. אינטל, שמחזיקה ב-88% ממניות מובילאיי, הודיעה כי תמכור נתח ממניותיה בחברה.

מניית הרשי השילה כ-3% לאחר שהודיעה על מנכ"ל חדש. קירק טאנר פורש מתפקידו כמנכ"ל רשת וונדי'ס כדי להתמנות למנכ"ל הבא של חברת השוקולד. טאנר יחליף את מישל באק בתפקיד נשיאת ומנכ"לית הרשי החל מ-18 באוגוסט.

בשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נרשמו ירידות: התשואות ל-30 שנה התקרבו לרמה של 5%, בעקבות ירידות חדות באג"ח ארוכות-טווח ביפן ובגרמניה. הנפקה אמריקאית של אג"ח לשלוש שנים בהיקף של 58 מיליארד דולר זכתה לביקוש חלש - הייתה זו הראשונה מתוך שלוש הנפקות מתוכננות השבוע. התשואה על האג"ח לעשר שנים עלתה בארבע נקודות בסיס, לרמה של 4.42% - שיא של שלושה שבועות. היה זה היום החמישי ברציפות של עליות בתשואה לעשר שנים.

בנק אוף אמריקה ציין אתמול את חוזקו של הפרנק השוויצרי, שנסחר בשיא של כ-14 שנה. "למרות מדיניות ריבית אפסית והתערבות מילולית מצד הבנק המרכזי השוויצרי, הפרנק השוויצרי הפך ב-2025 למטבע השני בחוזקו מבין מטבעות ה-G10. הפרנק משמש כעת נכס מקלט מובהק בזמני חוסר ודאות, לצד הזהב בלבד, בעוד הין היפני מאבד מתפקידו המסורתי. הפער בין ציפיות השוק לצעדים מוניטריים בפועל, כמו אי-הורדת ריבית מעבר לאפס, משמר את כוחו של הפרנק. פרמיית הסיכון של האופציות על USD/CHF הגיעה לרמתה הגבוהה מאז 2017 ומשקפת חשש גובר מדומיננטיות פיסקאלית אמריקאית ומעקום תשואות תלול של ארה"ב".

הבנק מעריך כי ללא שינוי עמוק בגישת הבנק המרכזי בשווייץ, כולל מעבר לפיקוח על שער החליפין במקום התמקדות ביעד אינפלציה, הפרנק יישאר חזק לאורך זמן, במיוחד מול הדולר והין; ומדגיש כי "המאבק של שווייץ בחוזק המטבע שלה איננו עוד קרב מול התנודתיות, אלא מול אמון השוק במוסדות עצמם".

שוק הסחורות געש אתמול:

מחיר הנפט, שזינק שלשום בכמעט 2%, הוסיף ועלה גם אתמול במעל 1%, כל זאת על רקע הודעותיו האחרונות של נשיא ארה"ב טראמפ על מכסים מתוכננים. החוזים על הנפט הגולמי מסוג טקסס מתוק למסירה באוגוסט נסחרו במחיר של 68 דולר לחבית בניו יורק. החוזים על הנפט הגולמי מסוג ברנט נסחרו ב-70.5 דולר. העלייה במחירי הנפט ביומיים האחרונים נרשמה למרות החלטת קבוצת אופ"ק פלוס להגדיל את מכסות התפוקה באוגוסט בשיעור חד מהציפיות. הבוקר נסחר הנפט ביציבות.

גם הזהב, הנחשב למקלט עבור המשקיעים בעתות משבר, נסוג. החוזים על הזהב למסירה באוגוסט נסחרו במחיר של 3,316 דולר לאונקייה, ירידה של 0.8%, בבורסת הסחורות של ניו יורק. מחיר הזהב זינק בכמעט 25% מתחילת השנה וטיפס לשיא באפריל, על רקע חוסר ודאות שגרמה מלחמת הסחר העולמית שהצית טראמפ. סיבה נוספת לעלייה במחירי הזהב היא רכישות נרחבות שביצעו בנקים מרכזיים בעולם.

סערה מיוחדת נרשמה כאמור בשוק הנחושת, וזאת לאחר שטראמפ אמר שיטיל מכס של 50% על יבוא נחושת, והוסיף כי צפויים מכסים מגזריים חדים נוספים בקרוב. "היום אנחנו עושים את הנחושת", אמר טראמפ במהלך ישיבת קבינט בבית הלבן. "אני מאמין שהמכס על נחושת - נעשה אותו 50%".

הוא רק לא ציין מתי בדיוק ייכנס המכס לתוקף. לאור זאת, מחירי הנחושת זינקו לשיא כל הזמנים - מחיר החוזים העתידיים לחודש ספטמבר נסק ב-17%, הזינוק היומי הגדול ביותר אי-פעם, ואחר-כך נסוג לעלייה ב-8% למחיר של 5.7 דולר לפאונד.

מניית חברת הכרייה פריפורט מקמורן , שעוסקת בהפקת נחושת, עלתה ב-5%, כאשר המשקיעים צופים כי יצרנים מקומיים ייהנו מהמכסים החדשים.

4. מאקרו

בוול סטריט מהמרים כנראה שוב על אסטרטגיית ה-TACO. או במילים אחרות - שטראמפ שוב ימצמץ בנושא החלת המכסים. זאת אחת הסיבות לכך שבבנקים הגדולים בארה"ב מגלים אופטימיות לגבי וול סטריט: אתמול, בנק אוף אמריקה וגולדמן זאקס התווספו לאופטימיים בוול סטריט שהעלו את תחזית היעד שלהם לסוף השנה עבור מדד S&P 500. העלאות אלה נובעות ברובן מירידה באי-הוודאות המדינית, תוצאות כספיות חזקות של חברות והציפייה להורדות ריבית.

בנק אוף אמריקה העלה את יעד המדד מ-5600 ל-6300, בעוד גולדמן העלתה את התחזית שלה מ-6100 ל-6600 - עלייה שמשקפת פוטנציאל עלייה של כ-1% ו-6% בהתאמה, מדובר בעליית תחזית שנייה מצד גולדמן בתוך חודשיים, לאחר העלאה קודמת בתחילת מאי.

בגולדמן כתבו ביום שני בלילה: "תחזית יציבה לצמיחה ברווחים בשנת 2026, חידוש הורדות הריבית מצד הפד, ומיצוב נייטרלי מצד המשקיעים - כל אלה תומכים בעלייה נוספת בשוק, כשהראלי הצר הנוכחי מתרחב. נתוני האינפלציה האחרונים וסקרים בקרב חברות מראים שהשפעת המכסים על המחירים הייתה עד כה פחותה ממה שציפינו".

החברה גם העלתה את תחזיותיה לשלושת החודשים הקרובים ול-12 החודשים הקרובים - ל-6400 ו-6900 בהתאמה, לעומת התחזיות הקודמות של 5900 ו-6500. בגולדמן הוסיפו: "אנו צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה חיץ מסוים בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים".