בספטמבר 2024 הורידה חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס את הדירוג של ישראל בשתי דרגות, לרמה של קזחסטן ופרו, על רקע התרחבות הלחימה. הורדת הדירוג הכפולה נעשתה ביממה שבה חיסלה ישראל את מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. מאז, ארגון הטרור הלבנוני נחלש מאוד ונזהר להתעמת עם ישראל; משטר אסד השכן בסוריה קרס; וכוחות הביטחון הנחיתו מהלומה כבדה על איראן בשיתוף חיל האוויר האמריקאי.
האם כל התמורות הללו, שחלו במפת אויבי ישראל מאז אותה הורדת דירוג קיצונית, מצדיקות הערכה מחודשת של הסיכונים והחזרתו של הדירוג למסלול עולה? התשובה, לפי מודי'ס, היא לא. אפילו להפך. "העובדה שראינו עימות צבאי ישיר של ישראל מול איראן, יחד עם השתתפותה של ארצות הברית, מרחיבה את ספקטרום הסיכונים באזור", כך אמר היום (ד') וויליאם פוסטר, בכיר במודי'ס, בוובינר שקיימה החברה עם משקיעים בעולם.
"לא נראה שהמתח יעלם במהירות"
האירוע למשקיעים נערך לאחר שהשבוע החליטה הסוכנות להשאיר את דירוג האשראי של ישראל ברמתו הנמוכה של Baa1, עם תחזית שלילית קדימה. בעוד שלא היה כל צפי להעלאת הדירוג, הייתה בישראל תקווה לשיפור התחזית. זאת, מכיוון שבמקור הוצבה תחזית השלילית לתרחיש מלחמה עם איראן, שלבסוף התקיימה מבלי להביא לנזקים ארוכי טווח לכלכלה הישראלית.
"הסיבה שהחלטנו להשאיר את התחזית השלילית", ניסה פוסטר להסביר, "היא שעדיין קיים סיכון מוצק להתלקחות מלחמה אזורית מול איראן. רמת הסיכון נותרה למרות החלשת חמאס והפסקת האש עם חיזבאללה. למעשה מדובר בפתיחת חזית חדשה מול החלשת הפרוקסי שלה".
לדבריו, "עימות ישיר עם איראן אינו דבר שצפינו בתרחיש הבסיס שלנו. זה יכול להתפתח למערכות נוספות וארוכות יותר. לא נראה שהמתח יעלם במהירות". באשר למגעים הדיפלומטיים של ארה"ב מול איראן אמר: "אם יהיה הסכם ארוך עם איראן, זה יכול להוביל ליציבות ולדינמיקה עדיפה מאשר זו שנחזית בתחזית השלילית שלנו לדירוג ישראל".
בפן החיובי, חזר פוסטר מספר פעמים על כך שלישראל קיימת "גישה יוצאת דופן לאשראי בינלאומי ומקומי" בקנה מידה עולמי. עוד ציין כי ישראל הוכיחה יכולת התאוששות ממשברים כפי שאין למדינות אחרות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.