בזן, בתמיכת משרד האנרגיה, ביקשו מהמועצה הארצית לתכנון לבניה פטור מהיתר בניה כדי לחדש את המתקנים שלה שנפגעו מטיל איראני במהלך מבצע "עם כלביא". אך המועצה לא אישרה את הפטור עבור יחידת ייצור החשמל הפנימית של בית הזיקוק החיפאי, המייצר שני שליש מהדלקים בישראל. במקום זאת, בזן התבקשה להגיע עוד שבועיים לדיון מחודש עם בקשה להיתר פליטות, ולאחר שבחנה חלופות מול איגוד ערים חיפה שפועלת כדי לבלום את הפטור מהיתר.
● בלעדי | השופט בדימוס יורם דנציגר יגבש המלצות לפתרון המשבר בקופת חולים כללית
במהלך המערכה מול איראן, טיל איראני פגע במתקן בזן בחיפה. שלושה עובדים נהרגו, ועבודת המפעל הושבתה. כעת, למרות חזרה לפעילות חלקית, בזן עדיין זקוקה לבניה מחדש של דוודים שנפגעו, וחשוב לא פחות - יחידת ייצור החשמל הפנימית ששימשה את העבודה הצמאה-לאנרגיה של מתקן הזיקוק הגדול בישראל, המייצר כאמור כשני שליש מהדלקים בישראל, כמו דלק לרכבים וגז בישול. כעת, כדי לזרז את השיקום, בזן פנתה למועצה הארצית לתכנון ולבניה כדי לתת לה פטור מהיתר בניה כדי להחליף את המתקנים שנפגעו מהטילים האיראניים.
איגוד ערים חיפה: "בזן מהווה נקודת כשל אנרגטית"
המועצה אישרה את החלפת הדוודים, מה שיאפשר את התחלת העבודות לשיקום בזן. עם זאת, היא הסתייגה מהבקשה לגבי יחידות הייצור, מעין תחנת כוח זעירה שמשמשת את בזן. זאת בשל העתירה של איגוד ערים חיפה. לדברי אביהו האן, יו"ר האיגוד וממלא מקום ראש עיריית חיפה, "בזן מהווה נקודת כשל אנרגטית שלא רק שלא מבטיחה את הרציפות האנרגטית של משק האנרגיה, כפי שנטען בהמלצה לפטור מהיתר, אלא מסכנת אותה, את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ואת ביטחונם ובריאותם של תושבי מטרופולין חיפה". איגוד הערים חושש מהשלכות הזיהום על מפרץ חיפה, משום שהקמה מחדש של מתקני בזן עלולה לעכב את התוכניות ל-2030 לפנות אותו מהמפרץ לטובת מתקן יבוא תזקיקי דלק.
לעומתו, מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין אמר ש"החזרת הפעילות הסדירה של מפעל בזן היא צעד קריטי לשמירה על יציבות משק האנרגיה של מדינת ישראל". וציין כי "אין כיום חלופה זמינה או ריאלית שיכולה להחליף את פעילות בזן בטווח הקצר". על פי משרד האנרגיה, "בזן אינה מייצרת כלל בנזין, וכי ייצור הגפ"מ עומד על שליש מהיקפו בשגרה, הסולר לתחבורה מיוצר בכמות חלקית, ודס"ל (דלק סילוני) מיוצר בכמות שהיא כמחצית מהיקף הייצור הרגיל. ובהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק".
בסופו של דבר, החליטה המועצה לדחות את ההחלטה בשבועיים. על פי הודעתם, "המועצה הארצית לתכנון ובניה נענתה לבקשת משרד האנרגיה ואישרה בניית דוודים במקום הדוודים שנפגעו. לגבי 2 טורבינות הגז ליצור חשמל, יתקיים דיון בעוד שבועיים לאחר שבזן יגישו בקשה להיתר פליטות. בשבועיים אלא יבחנו חלופות נוספות לטורבינות הגז". עם זאת, לא בטוח שקיימות חלופות ריאליות כאלה, מה שעשוי לחייב את המועצה לקבל החלטה בפועל בדיון הבא בעוד שבועיים.
בזן נפגעה במהלך המלחמה, ופעילות בית הזיקוק הופסקה לגמרי למשך כשבועיים. אך גם אז, בשל מאגרי הדלק האופרטיביים של תחנות הכוח ותחנות הדלק, לא נרשם מחסור בדלקים במשק. ברשות ישראל גם מאגר דלק אסטרטגי גדול, שלא נפתח במהלך המלחמה, שאמור למנוע מחסור של ממש בדלק במקרי חירום קיצוניים עוד יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.