מפעלים ברוסיה החלו לייצר כמויות עצומות של רחפני תקיפה במהלך השנה האחרונה, ויצרו צי קטלני, שכעת ממריא לשמי אוקראינה במספרי שיא כמעט מדי יום.
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?
● כותרות העיתונים| איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"
ביום רביעי התרחשה תקיפה שהייתה הנרחבת ביותר עד כה, על פי גורמים אוקראינים. בשעות הבוקר המוקדמות, רוסיה שיגרה 728 כטב"מים ותחמושת דמה לעבר ערים במערב אוקראינה. התקיפות הגיעו שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ גינה את רוסיה על הסחבת בשיחות השלום לסיום המלחמה, באומרו שארה"ב שומעת "הרבה בולשיט" מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שהתקיפה מוכיחה שוב שלרוסיה אין כל רצון לסיים את המלחמה. "בתקופה כזו, כאשר נעשה כל כך הרבה כדי להשיג שלום והפסקת אש, ורק רוסיה מתנגדת לכולם", אמר ברשתות החברתיות.
ההתקפות מכוונות לעתים קרובות לעבר אתרים צבאיים אוקראינים ומנסות לגרום לאוקראינה להשתמש ברחפני היירוט שלה. אוקראינה מסרה כי מערכות ההגנה האווירית שלה הפילו את רוב הכטב"מים במתקפה של יום רביעי, והנזק, שכלל מספר מחסנים במערב אוקראינה, היה מוגבל.

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
אך המתקפות הרגו גם אזרחים רבים, ותרמו לתחושת מצור בערים ובעיירות באוקראינה, שאזעקות על תקיפה אווירית בהן שולחות אנשים למקלטים כמעט מדי לילה.
יותר מ-24 אלף כטבמ"ים שוגרו לעבר עיירות וערים אוקראיניות מתחילת השנה, על פי ניתוח של נתונים שנאספו באוקראינה על ידי המרכז לחוסן מידע, ארגון חקירות קוד פתוח שבסיסו בבריטניה. המתקפה של יום רביעי כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר בכל חודש יולי בשנה שעברה.
"הם כל הזמן שוברים שיאים", אמר יורי איחנט, דובר חיל האוויר של אוקראינה.
הקשר האמריקאי
רבות מהתקיפות הגדולות ביותר התרחשו על רקע מתחים גוברים בין רוסיה לארה"ב. מוקדם יותר בימים האחרונים, רוסיה שברה שיא לאחר שיחה בין טראמפ לפוטין, שהובילה את נשיא ארה"ב לומר שהוא מאוכזב מהמנהיג הרוסי משום שאינו מוכן לעצור את המלחמה.
מוסקבה ניסתה ביום רביעי להמעיט בחשיבות דבריו האחרונים של טראמפ, שנאמרו במהלך ישיבת קבינט ביום שלפני כן וכללו את האמירה, שהרבה מדבריו של המנהיג הרוסי התבררו כ"חסרי משמעות".
"אנחנו די רגועים בקשר לזה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב ביום רביעי על הביקורת שביטא טראמפ על פוטין.
הקשר האיראני
מה שסלל את הדרך להיקף חסר התקדים של תקיפות הכטב"מים ביום רביעי היה הסכם שרוסיה חתמה בנובמבר 2022 עם איראן, לרכישה ולייצור של רחפני התקיפה "שאהד" של איראן בשטח רוסיה. רוסיה שילמה 1.75 מיליארד דולר עבור הטכנולוגיה, הציוד, קוד המקור ו-6,000 כטב"מים מסוג שאהד, על פי דוח שפורסם לאחרונה על ידי C4ADS, ארגון ללא מטרות רווח החוקר רשתות קשרים בלתי חוקיות ברחבי העולם.

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
מוסקבה כבר ניצלה חלק ניכר ממלאי הרקטות ארוכות הטווח שלה במהלך אותה שנה, והכטב"מים האיראניים היעילים אך הזולים הציעו פתרון חלופי, שאפשר למוסקבה להמשיך בתקיפות האוויריות שלה. ישנן הערכות שונות מאוד זו מזו בנוגע לעלות של ייצור כטב"ם שאהד אחד עבור רוסיה, ואנליסטים ביטחוניים מעריכים שהעלות נעה בין 35 אלף ל-60 אלף דולר.
הדגמים הראשוניים נשלחו ישירות מאיראן, אך רוסיה גם שילמה עבור הטכנולוגיה, ובמשך הזמן למדה לשלוט באלמנטים השונים של שרשרת הייצור. בטטרסטן, מזרחית למוסקבה, הורחבו מתקנים בתוך האזור הכלכלי המיוחד אלאבוגה כדי להתאים לדרישות הייצור של הכטב"מים.
באלאבוגה הסתמכו על רכיבים סיניים, כוח עבודה שכלל עובדים זולים שנשכרו מאפריקה, ורשתות לוגיסטיות שאיראן שכללה במהלך העימות ארוך השנים שלה עם המערב. כטב"מים אוקראינים תקפו את המתקן מספר פעמים, אך רוסיה הצליחה להמשיך בעבודה. גורמי מודיעין בקייב אומרים כי היא העבירה מאז חלקים ממנו למתקנים אחרים ברחבי המדינה.
עבור רוסיה, ייצור הכטב"מים באופן מקומי היה דרך להפחית את תלותה באיראן - החלטה נבונה לאור ההפצצה הישראלית על איראן בחודש שעבר ודלדול מלאי הכטב"מים של איראן עצמה, לאחר ששימשו למתקפות תגמול על ישראל.
ההתאמות שמוסקבה ביצעה בכטב"מים גם שיפרו את התכנון המקורי של איראן, והפכו אותם למהירים ושקטים יותר. כך גדלה יכולת התמרון שלהם וסייעה למקסם את הנזק.
"משתמשים בכל המשאבים העומדים לרשותנו"
גורמים אוקראינים אומרים שרוסיה מייצרת כעת יותר מ-5,000 כטב"מים ארוכי טווח וכאלה המשמשים כפיתיונות בכל חודש, כאשר חלקם מסוגלים לטוס 2,500 קילומטרים אל המטרה שלהם. הדבר אפשר למוסקבה למלא את שמי אוקראינה במכונות הטיס הללו.
אוקראינה מתמודדת עם האיום באמצעות מטוסי קרב ומסוקים, הפעלת שיבושים אלקטרוניים ופריסת צוותי הגנה אווירית ניידים על הקרקע, ובאופן הולך גובר, גם באמצעות רחפנים שתפקידם ליירט את התחמושת הרוסית המתפשטת דרך שמיים.
"אנחנו משתמשים בכל המשאבים העומדים לרשותנו", אמר איחנט, דובר חיל האוויר.
במקביל, רוסיה משנה באופן קבוע את הטקטיקות שלה כדי לזרוע הרס מקסימלי. מטרתה של רוסיה היא לאלץ את אוקראינה להשתמש בטילי יירוט יקרי ערך להפלת כטב"מי פיתיון, הדומים במראם לכטב"מי שאהד רגילים אך אינם נושאים מטען. רוסיה משתמשת במאות רחפני חיקוי אלה כדי להסיח את תשומת ליבה של מערכת ההגנה האווירית של אוקראינה מן האיום האמיתי, אומר קייב.
מערכת ההגנה האווירית האוקראינית, בתורה, משתפרת בזיהוי רחפני הפיתיון אלה, ומבחינה בהבדלים דקים בצליל, במראה ובנתיב הטיסה שלהם, אמר איחנט. הוא אמר שאוקראינה שואפת להשבית אותם באמצעות לוחמה אלקטרונית בלבד, בהתחברות לתדר הרדיו המנחה אותם.
תקיפות הכטב"מים מתרחשות באופן דו-סטרי. לדברי מוסקבה, אוקראינה משגרת עשרות אמצעי לחימה משלה לשטח רוסיה מדי יום, ולטענתה חלק מהם פוגעים באזורים אזרחיים.
הרשויות בקורסק ברוסיה מסרו כי שלושה אזרחים נהרגו ושבעה נפצעו בתקיפת כטב"ם בחוף בעיר בליל שלישי. בסרטון שפורסם על ידי רשויות אכיפת החוק הרוסיות נראה גורם רשמי הבודק את מה שלדבריו היו שרידי כטב"ם הרוס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.