15 חודשי מאסר לבעלי ומנכ"ל אינובייטיב שגייס ממשקיעים 20 מיליון שקל במרמה

היזם רון חן נידון גם לקנס בגובה 110 אלף שקל, אחרי שהעביר לפחות 9 מיליון שקל שיועדו לפיתוח מוצרים טכנולוגיים לחשבונות פרטיים והשתמש בכספים לרכישות אישיות ולהחזר הלוואה • בית המשפט: "העבירות בוצעו בתכנון מוקפד ואף בתחכום"

צילום: איל יצהר
צילום: איל יצהר

היזם שרימה משקיעים הולך לכלא: רון חן, הבעלים והמנכ"ל של חברת אינובייטיב, נידון היום (א') ל-15 חודשי מאסר בפועל ול-10 חודשי מאסר על-תנאי, אחרי שגייס כ-20 מיליון שקל על בסיס מצגי שווא והודה בגיוס כספים במרמה ממשקיעים. בית המשפט המחוזי בחיפה, שגזר על חן את עונש המאסר בעקבות הסדר טיעון בתיק, גזר עליו גם קנס בגובה 110 אלף שקל וחילוט כספים בסכום של כ-105 אלף שקל.

בג"ץ אישר לזמן את היועמ"שית לשימוע לפני פיטורים
הממשלה והיועמ"שית סיכמו: נתניהו ימנה את זיני לראש השב"כ תוך חודשיים

חן נעצר ב-2017, וכתב האישום נגדו הוגש במאי 2022. פעילותו של חן התבצעה באמצעות אינובייטיב וחברות נוספות שבשליטתו - טיסטרון ודרייב דה לייט. שני המוצרים המרכזיים שהחברות החזיקו בפטנט עליהם, ושעבורם גויסו ההשקעות, היו פד לבריחת שתן בקרב מבוגרים בשם protect two ופס האטה דינאמי בשם במפרון, המייצר אנרגיה באמצעות תנועה של כלי רכב.

חן הואשם בשני סעיפים מרכזיים. לפי האישום הראשון, במהלך מרבית התקופה שבין 2006 ל-2017 הוא גייס כ-37 מיליון שקל מקרוב ל-600 משקיעים, אשר להם מכר הסכמי השקעה ללא תשקיף. רשות ניירות ערך דרשה מחן לחדול מכך, אך בניגוד להתחייבותו כלפיה, הוא המשיך בגיוס המשקיעים. בחלק מהמקרים, משקיע חדש החליף משקיע שקיבל בחזרה את כספו או חלק ממנו. בשל כך הורשע חן בעבירות ניירות ערך.

לפי האישום השני, משקיעים גויסו באמצעות שיחות טלפוניות ופגישות אישיות שנערכו, בין היתר, במשרדי אינובייטיב, והוצגו להם מצגים כוזבים לגבי ייעוד השימוש בכספים וקצב ההתקדמות בפיתוח ובמכירות. חן גם התחייב לחלק למשקיעים רווחים תוך 90 יום, למרות שהמצב העסקי לא איפשר זאת. על סמך המצגים הללו, המשקיעים הסכימו כי חן ימשיך לפעול בכספם, ואף נמנעו מלפדות את קרן ההשקעה שלהם.

כך, בין 2011 ל-2017 גייס חן סכום כולל של כ-25 מיליון שקל ממאות משקיעים, מתוכם כ-20 מיליון לפחות גויסו על בסיס המצגים הכוזבים. לפחות 9 מיליון שקל מתוך הכספים שגויסו במרמה נותבו לחשבון הפרטי של חן או לחשבונות של אחרים הקשורים אליו, והוא השתמש בהם, בין היתר, לרכישות פרטיות ולכיסוי הלוואה. כתוצאה מכך, חן הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.

בהתאם להסדר הטיעון, הפרקליטות ביקשה להשית על חן 3 שנות מאסר בפועל, אך בית המשפט החליט, כאמור, להסתפק ב-15 חודשים בפועל - בין היתר לנוכח מצבו הרפואי של חן.

"תכנון מוקפד ותחכום"

השופט מוחמד עלי כתב כי "תיאורן של הפעולות שבוצעו על-ידי הנאשם מעיד על כך שהעבירות בוצעו בתכנון מוקפד ואף בתחכום". לפי גזר הדין, "הצטברות מעשי מרמה עלולה לצנן את נכונותם של משקיעים להוציא את כספם לטובת מיזמים כלכליים שבתורם יכולים לשפר את ביצועי המערכת הפיננסית ולגרום לשיפור הכלכלה".

עוד נקבע כי התנהלותו של חן פגיעה בחופש הבחירה של המשקיעים שרומו ובאמינות ההשקעה בשוק ההון. "עבירות מרמה פוגמות בביטחונם ובאמונתם של המשקיעים בחיי המסחר במדינה", כתב השופט עלי.

בית המשפט אף התייחס לפסיקה שקבעה כי עבירות כלכליות מתוחכמות מצדיקות החמרה בענישה באופן שישקף את היקף הנפגעים הפוטנציאליים ואת גודל הפיתוי לבצע עבירות דומות - כמו גם את הקושי לחשוף אותן.

התיק נוהל על-ידי עורכי הדין עדי לוי, דור בן ארצי וידידיה פריג'ה מפרקליטות מיסוי וכלכלה, ונחקר על-ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך. חן יוצג על-ידי עורכי הדין נשר וגלעד מהסנגוריה הציבורית.