הקמפוס של אנבידיה יהיה "מפעל עוגן"? זאת המשמעות

בממשלה רוצים לעודד את ענקית השבבים להקים את הקמפוס בצפון הרחוק • כדי לעשות את זה, נשלף המושג של "מפעל עוגן", אבל מה המשמעות שלו? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

מושגים לאזרחות מיודעת. מפעל עוגן / צילום: באדיבות אנבידיה
מושגים לאזרחות מיודעת. מפעל עוגן / צילום: באדיבות אנבידיה

מדי שבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, המופיעים בהקשרים אקטואליים, במטרה להעמיק את הידע וההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית והאופן שבו היא משפיעה על חייהם. המוניטור הוא שיתוף פעולה של גלובס והמרכז להעצמת האזרח. מדור המוניטור שעוקב אחר יישום החלטות ממשלה וחקיקות מתפרסם אחת לשבועיים בימי חמישי באתר גלובס 

המושג

מפעל עוגן: מעמד של מיזמים בעלי פוטנציאל להגברת התעסוקה בפריפריה - שמזכה בקבלת הטבות מהממשלה

ההקשר האקטואלי

ענקית השבבים אנבידיה - החברה בעלת שווי השוק הגבוה אי פעם - הצהירה על כוונתה לבנות קמפוס ענק בכ־2 מיליארד שקל כאן בישראל. איפה זה יקרה? הדיווחים מדברים על כך שהחברה מתכננת לעשות זאת באזור יקנעם, אך מדינת ישראל רוצה שהקמפוס יוקם הרבה יותר צפונה. לכן, בתמורה להקמת הקמפוס באזורים צפוניים יותר, ממשלת ישראל בוחנת להציע לאנבידיה ליהנות מהטבות של "מפעל עוגן". מה זה בעצם אומר?

מה זה "מפעל עוגן"?

משרד הכלכלה נותן את הכינוי "מפעלי עוגן" למפעלי ענק שמזניקים מתחמי תעשייה וממתגים את עצמם כפארק מוביל ואטרקטיבי. הרציונל, לפי המשרד, הוא שהמפעלים הגדולים מושכים גם מפעלים קטנים יותר שמעוניינים לשמור על קירבה גאוגרפית ומיתוגית לצד המפעל הגדול. במשרד הכלכלה אומרים: "לאור החשיבות הגדולה של מפעל עוגן יש להשפיע ככל שניתן על הממשלה והאוצר לגייס את כל הגורמים הממשלתיים ולרתום אותם למשימה".

ואולם, המעמד של "מפעל עוגן" לא מוסדר בחוק - והתנאים להכרה במפעל ככזה או ההטבות שנגזרות מהמעמד נקבעים בהחלטות ממשלה נקודתיות או במשא ומתן פרטני בין הממשלה לחברות. לדוגמה, בהחלטת ממשלה משנת 2000, נקבעו הקריטריונים להשתתפות הממשלה בהוצאותיהם של שני מיזמים שיוכרו כ"מפעלי עוגן": פארק התעשייה צבאים (באזור בית שאן) ופארק תעשייה נעם (באזור נתיבות).

אז, הממשלה הסבירה שבכל אחד מהמקרים מדובר במפעל "ראשון באזורי תעשיה מרחביים... שהינם רחוקים ממרכז הארץ וסמוכים לישובים בהם קיימים שיעורי אבטלה גבוהים ומצוקה כלכלית וחברתית מתמשכת, ואשר המאמצים לאיישם... לא צלחו. זאת במטרה ליצור מרכז תעסוקתי משמעותי אשר יעודד בעקבותיו הקמת מפעלים נוספים באותו אזור".

הקריטריונים שנקבעו להכרה כ"מפעל עוגן" באותה החלטה היו: אחרי שלוש שנים מתחילת הפעילות במפעל יהיו לפחות 400 עובדים; לפחות 70% מהעובדים יהיו תושבי האזור; המפעל יתחייב לפעול באזור לפחות 10 שנים. חוץ מההחלטה הזאת, מפעל שמוכר כ"עוגן תעסוקתי באזור בו הוא מוקם" יכול לזכות במענק מטעם מנהלת הרשות להשקעות במשרד הכלכלה שיהיה גדול יותר מהתקרה שקבועה בכללים.

מי קיבל מעמד של מפעל עוגן?

הזכרנו את פארק צבאים ופארק נעם, אבל הדוגמה הבולטת ביותר לחברה שזכתה למענקים מהמדינה היא המתחרה של אנבידיה - אינטל. ב־2011 אושר לה מענק של 550 מיליון שקלים עבור הקמת "מפעל עוגן" של לפחות 600 עובדים בצפון (שלבסוף לא יצא אל הפועל) - זאת בנוסף למיליארדי שקלים שהחברה קיבלה מהמדינה לאורך השנים. דוגמאות נוספות לפרויקטים שזכו למעמד של מפעל עוגן הם העתקת מחלבות טרה לנגב והפעלת מכרות תמנע על ידי חברת אהמסה (ב־2009).

והיו גם מהלכים שלא הבשילו. למשל, ב־2011 דובר על הכרה מפעל איתוראן כ"מפעל עוגן", בתמורה להעברתו לקריית שמונה, אלא שהמהלך בסוף לא יצא אל הפועל בשל מחלוקת על תנאי ההטבה.

לקריאה נוספת:

החלטת ממשלה בעניין "מפעל עוגן", פברואר 2000
"מפעל עוגן" באתר מינהל אזורי תעשייה, משרד הכלכלה
כללים להקצאת תקציב מנהלת הרשות להשקעות במסלול מענקים