בורסות עולם | סיקור שוטף

עליות קלות באירופה; מגמה מעורבת בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% • הניקיי יורד ב-0.1% • החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת • בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה • יוליוס בר: נגמר המומנטום של העליות במחיר הזהב • וגם: האזהרה של בנק אוף אמריקה בנוגע לשוק המניות האמריקאי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock
הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

16:06

חברת ASML צונחת במסחר בהולנד לאחר שהזהירה היום מפני אפשרות של אפס צמיחה בשנת 2026, אף על פי שהציגה תוצאות טובות מהצפוי הן בשורת ההכנסות והן בשורת הרווח ברבעון השני. תחזית החברה לרבעון הנוכחי החמיצה את ציפיות השוק, ובמקביל צמצמה את התחזית שלה לשאר השנה.

בדומה לחברות רבות בתחום השבבים, ASML מתמודדת עם אי-ודאות הנובעת ממדיניות המכסים של ארצות הברית. לרבעון השלישי, ASML צופה הכנסות בטווח של 7.4 עד 7.9 מיליארד אירו, נמוך מהציפיות בשוק שעמדו על כ-8.3 מיליארד אירו.

לגבי שנת 2025, ASML מצפה לגידול של 15% במכירות, תוך שהיא מצמצמת את התחזית הקודמת שעמדה על טווח של 30-35 מיליארד אירו. גידול זה מתורגם להכנסות צפויות של כ-32.5 מיליארד אירו בשנת 2025. אולם, ענקית הטכנולוגיה ההולנדית נראתה פחות בטוחה לגבי התחזיות לשנת 2026.

15:19

מניית גילת עולה לאחר שהחברה דיווחה על חוזה של למעלה מ-7 מיליון דולר עם צבא ארה"ב. חברה בת, DataPath, זכתה בהסכמים לאספקת שירותי שטח ושירותים טכניים לתמיכה בצבא ארה"ב. ההסכם כולל הזמנת בסיס של מעל 7 מיליון דולר לשנת 2025 עם אופציה להארכת החוזה לחמש שנים, עם הכנסות מוערכות של עד 70 מיליון דולר.

14:44

בנק מורגן סטנלי דיווח לפני זמן קצר כי הרווח למניה ברבעון השני של השנה עמד על 2.13 דולר לעומת התחזיות שעמדו על 1.96 דולר. הכנסות הבנק הסתכמו בכ-16.79 מיליארד דולר לעומת התחזית שעמדה על 16.07 מיליארד דולר. סך הרווח הנקי עלה ב-13% בהשוואה לתקופה המקביל ל-3.5 מיליארד דולר, מ-3.1 מיליארד דולר.

13:53

במסגרת עונת הדוחות, בנק אוף אמריקה דיווח כי הרווח למניה הסתכם ברבעון השני של השנה ב-89 סנט, גבוה מהתחזיות שעמדו על 86 סנט למניה. ההכנסות הסתכמו בכ-26.61 מיליארד דולר, לעומת 26.72 מיליארד דולר ועלו בכ-5% בהשוואה לתקופה המקבילה.

12:04

מניית יצרנית הרכב הצרפתית רנו צונחת בכ-17% לאחר שהחברה הורידה תחזית לשנת 2025 והודיעה על מינוי מנכ"ל זמני חדש. המניה הרשומה בפריז נסחרה לאחרונה בירידה של 15.6%, והגיעה לשפל חדש של 52 שבועות, ומסמנת את יום המסחר הגרוע ביותר שלה מאז מרץ 2020. רנו מסרה כי היא מכוונת לשולי רווח תפעולי של כ-6.5% השנה, ירידה מתחזית קודמת של כ-7%. החברה שואפת גם לתזרים מזומנים חופשי בין מיליארד יורו (1.16 מיליארד דולר) ל-1.5 מיליארד יורו, ירידה מכ-2 מיליארד יורו או יותר, בעבר.

11:01

יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה במגמה מעורבת. דאקס נסחר סביב רמות הבסיס. פוטסי עולה ב-0.1% והקאק יורד ב-0.1%.

החוזים העתידיים בארה"ב יורדים קלות.

09:12

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. ניקיי עולה ב-0.5%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.2%, ההנג סנג עולה ב-0.1% ומדד הקוספי יורד ב-0.9%.

בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות.

אמש בוול סטריט, המדדים המרכזיים נסחרו במגמה מעורבת. בזמן שהדאו ג'ונס ירד ב-1% וה-S&P 500 השיל מערכו 0.4%, מדד הנאסד"ק הוסיף כ-0.2% לערכו לשיא השמיני שלו השנה בזכות הזינוק מניות הטכנולוגיה.

על רקע העליות במדד הנאסד"ק, AMD הודיעה כי תחדש בקרוב את משלוחי שבבי הבינה המלאכותית מדגם MI308 לסין. בעקבות ההודעה, מניית זינקה בכ-6%. החברה מסרה כי משרד המסחר האמריקאי צפוי לחדש את בחינת הבקשות לרישוי ייצוא של המוצרים לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. AMD ציינה כי תחל במשלוחים מיד לאחר אישור הרישיונות. "אנחנו מברכים על ההתקדמות שהושגה על ידי ממשל טראמפ בקידום המשא ומתן המסחרי, ועל המחויבות שלו להובלת ארה"ב בתחום הבינה המלאכותית," נמסר מהחברה בהצהרה לרשת CNBC.

הודעת AMD באה בעקבות זו של אנבידיה שהודיעה כי היא מתכננת לחדש את מכירת שבב הבינה המלאכותית שלה, H20, בסין. שבוע לאחר שחצתה לראשונה שווי של 4 טריליון דולר, ממשל טראמפ התיר לאנבידיה למכור מחדש את שבב הבינה המלאכותית שלה לסין . מאחורי הקלעים: הפסדים של מיליארדים, מסע שכנועים של המנכ"ל - וחשש מאובדן היתרון האמריקאי בתעשייה לטובת חברות מקומיות.

מה שכנע את טראמפ לאפשר לאנבידיה למכור את שבב ה־AI שלה לסין

עונת הדוחות בוול סטריט נפתחה אמש באופן רשמי כאשר הבנקים הגדולים פרסמו את דוחותיהם הכספיים לרבעון והציגו תוצאות מעורבות. מניית וולס פארגו ירדה לאחר שהפחיתה את תחזיתה להכנסות מריבית. מניית ג'י.פי מורגן ירדה, למרות שמחלקת בנקאות ההשקעות הצליחה לרשום רווח מפתיע. מניית סיטיגרופ עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז 2008, בזכות תוכנית רכישת מניות חוזרת (buyback).

שוק האג"ח האמריקאי נסחר אמש (ג') בירידות וגם הבוקר (ד') נרשמת מגמה דומה. בתוך כך, מכירת האג"ח הממשלתיות של ארה"ב הובילה לעלייה בתשואת האג"ח ל-30 שנה, שזינקה מעל רמת 5% והייתה בדרכה לרמת הסגירה הגבוהה ביותר מאז חודש מאי. אז, במאי, העלייה בתשואה מעל 5% לוותה בחששות לגבי מצבה הפיסקלי של ארה"ב. לעומת זאת, העליות היום נובעות בעיקר מהתחזיות לאינפלציה, לאחר שפורסמו נתונים לחודש יוני שהראו כי מחירי הצרכן עלו בקצב החודשי החד ביותר מאז תחילת השנה.

תשואה של מעל 5% על אג"ח ל-30 שנה נחשבת שלילית עבור שוק המניות, בשל השפעתה על עלויות ההלוואה של משקי בית ועסקים. תשואה זו משמשת כנקודת ייחוס (benchmark) לריביות של משכנתאות, אג"ח קונצרניות, ועוד, והיא גם מספקת רמזים לגבי הציפיות של שוק ההון בנוגע למצב הכלכלה ולחוב הממשלתי.

הדולר מתחזק הבוקר מול השקל בכ-0.7%, בהמשך למגמה שנרשמה אמש. זאת לאחר שעלה בתוך מספר ימי מסחר בכ־1% מרמה של 3.31 שקלים לדולר. המטבע האמריקני צלל מול השקל הישראלי בחדות בחודש האחרון בכ־8%, בין היתר על רקע היחלשותו בעולם. הבוקר (ד') שער הדולר-שקל עומד על 3.36 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.9 שקלים.

בבנק השוויצרי יוליוס בר מעריכים כי ייתכן ונגמר המומנטום של העליות במחיר הזהב. המתכת מהווה באופן מסורתי מכשיר לגידור המשקיעים בפני היחלשות של הדולר. לדברי הכלכלנים, הזהב "מצוי בקונסולידציה, וחסר לו טריגר שיצית מחדש את הראלי של החודשים הקודמים. כתוצאה מהתמתנות המתיחות המסחרית ומירידה בסיכוני המיתון, הביקוש לנכסי חוף מבטחים החל להיחלש. רכישות של בנקים מרכזיים עדיין איתנות אך אינן חזקות כפי שהיו בתחילת השנה". הם מורידים את ההמלצה שלהם לזהב לנייטרלית. הבוקר (ד') מחיר אונקיה נע סביב 3,345 דולרים, לאחר עלייה של מעל ל־35% בשנה האחרונה.

במקביל, פורסמו אמש בארה"ב נתוני האינפלציה, כאשר מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה ב־0.3% ביוני, בנתון הכולל. יוני פנינג, האסטרטג הראשי בחדר העסקאות במזרחי טפחות אומר כי המדד התנהל "בדומה למגמת החודשים האחרונים, כאשר מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה, לעבר ה־0.2%". אבל עדיין, לדבריו, "המדד מסכם אינפלציית ליבה שנתית של 2.9% - שיא של ארבעה חודשים".

פנינג מסביר כי הנתון מסמן חודש שלישי מאז כניסת חלק מהמכסים של הנשיא טראמפ לתוקף, ומסכם סדר גודל של חצי שנה שנושא המכסים נמצא כבר על הפרק מבחינת המשקיעים בשוק. "הגורם הזה הוא אחד הפופולריים בהודעות הריבית האחרונות. מעבר להשפעה הישירה של המכסים, אפשר כמובן להאשים החודש את מחירי הנפט, שהאמירו לפחות בשלב מסוים על רקע העימות מול איראן אל רמת 75 דולר לחבית (ונרגע כיום למחיר של 67 דולר לחבית)", והוא מוסיף כי גם היחלשות הדולר בעולם תרמה למגמה בשווקים.

לאחר פרסום הדו"ח, המשקיעים מעריכים בהסתברות של 97% שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי בפגישת יולי, עלייה לעומת 93% ביום שני, כך לפי ה-FedWatch של CME. במקביל, גם הסיכוי להורדת ריבית בספטמבר ירד בחדות, וירד בתחילה מתחת ל-60%, ובהמשך התקרב ל-50% ככל שהשווקים עיכלו את הנתונים.

מסקר מנהלי הקרנות החודשי של בנק אוף אמריקה עולה כי משקיעים עשויים להיות אופטימיים מדי כי העליות בשוק המניות בוול סטריט יימשכו. בתוך כך, הסקר מראה את הזינוק החד ביותר שנרשם באופטימיות המשקיעים לגבי רווחי החברות מאז יולי 2020, ואת העלייה הגדולה ביותר בתיאבון לסיכון שנרשמה אי פעם על פני תקופה של שלושה חודשים.

אסטרטג ההשקעות של הבנק מייקל הרטנט, מזהיר מפני אופטימיות המשקיעים וזאת לאור הירידה שנרשמה ברמות המזומנים בקרב מנהלי הקרנות, שמעידה על כך שההשקעות בשוק המניות גדלו. "סנטימנט המשקיעים אופטימי ביותר מאז פברואר 25, על רקע העלייה הגדולה ביותר באופטימיות לרווחים מאז יולי 20 וזינוק שיא בתיאבון לסיכון בשלושת החודשים האחרונים" מסביר הרטנט. "כעת, רמת המזומנים הממוצעת בתיקי ההשקעות ירדה ל-3.9%, הרמה הנמוכה מזה יותר מעשור, והמשמעות היא שמנהלי קרנות צמצמו את ערימות המזומנים שלהם, ורכשו בהן בעיקר מניות טכנולוגיה".

הרטנט מסביר כי כאשר רמות המזומנים נמוכות, החשיבה בקרב מנהלי הקרנות היא שיש פחות כסף זמין להשקעות וסביר שבשלב מסוים מנהלי הקרנות יצטרכו לשחרר מזומנים כדי לבצע השקעות אחרות או להגדיל את אחוז המזומן מסך התיקים המנוהלים.

במקביל, סקר מנהלי הקרנות האירופי של בנק אוף אמריקה לחודש יולי חושף גל אופטימיות חסר תקדים בנוגע לכלכלת היבשת. רוב מוחלט של מנהלי ההשקעות מאמין כי אירופה יכולה להתנתק מההשפעות השליליות של המדיניות האמריקאית, בעיקר בזכות תמריצים פיסקאליים צפויים. 63% מהנשאלים סבורים שההוצאה הפיסקלית באירופה תהיה משמעותית מספיק כדי לאפשר לכלכלה ולשווקים המקומיים להתנהל באופן עצמאי מהמתרחש בארה"ב.

האמון בכלכלה האירופית מתבטא בנתונים מרשימים: 44% מהמנהלים צופים צמיחה חזקה יותר באירופה בשנה הקרובה, עלייה חדה מ-29% בחודש הקודם. הקטליזטור המרכזי לשינוי הוא התמיכה הפיסקלית הצפויה מגרמניה, ש-85% מהמשיבים רואים בה את הגורם הסביר ביותר להאצת הצמיחה.