הממשלה הסמיכה את אשטרום לתכנן תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באתר מחצבת הר-טוב הסמוכה לבית שמש. בהודעה לבורסה, אשטרום הודיעה שהיא מקימה חברת-בת להקמת תחנת הכוח "שמשון", יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת. כעת, היא תתחיל את תהליך האישור בוועדת התכנון הלאומית (ות"ל). ההשקעה בתחנה תעמוד על כמיליארד דולר, ותחנת הכוח תתחיל את פעילותה לאחר 2030.
● חברת חוות הדגים מישראל שהוערכה בעבר בכמיליארד דולר מבקשת הסדר חוב
● "נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים
כיום, אין כלל תחנות כוח משמעותיות בסמוך לירושלים. התחנות הקרובות ביותר הן גזר וצפית, שתיהן באזור השפלה. כדי לתקן זאת, מיועדות לקום שתי תחנות חדשות: תחנה בבעלות קרן קיסטון שתוקם באזור תעשיה עטרות, והוסמכה בממשלה בחודש מרץ האחרון, ו"שמשון" שקיבלה הסמכה כעת. שתי התחנות כרגע נמצאות בשלב מקדמי, כלומר לפני אישור ות"ל, ורק לאחר מכן יוכלו לגשת לאישור סופי של הממשלה שיאפשר להן לצאת לדרך.
התכנון: ייצור חשמל ואגירת אנרגיה
בהודעה לבורסה, אשטרום דיווחה שתחנת שמשון תייצר חשמל בהספק של 830 MW, ובנוסף לכך תשלב מתקן אגירה. מתקני אגירה בדרך כלל משמשים שדות סולאריים כדי לגשר על הפערים בין שיא הייצור בשעות היום לבין שיא הצריכה בשעות הערב, אבל האגירה יכולה גם לשמש תחנת כוח קונבנציונלית כדי להפעיל אותה באופן רציף ויעיל ולאגור אנרגיה בשעות בהן אין מספיק ביקוש, ולמכור אותה כאשר המחירים גבוהים יותר בשעות השיא. בנוסף, מתקן כזה יכול גם לקנות אנרגיה ממקורות אחרים, למשל מתקנים סולאריים, ולמכור אותה באותה צורה.
ההשקעה בתחנה תעמוד על כמיליארד דולר, והיא תלויה בהקמה של קו על-עליון (400 KV ) שצפוי לקום ב-2030. התחנה, אם כך, תוכל להתחיל לייצר בפועל רק לאחר מכן. התחנה גם מחכה להקמת צינור גז, לאחר שנתג"ז לקחו חזרה את המנדט להקמתו באזור, לאחר שהחברה שהייתה אמורה לחבר את מפעלי האזור לא עשתה זאת. תחנת כוח כ"לקוח עוגן" לגז יקל על פריסת צינור תשתית כזה, מה שיקל גם על מפעלי האזור להתחבר ישירות לאספקת גז.
על פי הודעת אשטרום לתקשורת, "התחנה צפויה לספק מענה לצורכי האנרגיה של האזור, לרבות ירושלים, אשר כיום סובל ממחסור בתשתיות חשמל, ולתרום לשרידות של המערכת הארצית" ו"מדובר בפרויקט בעל חשיבות לאומית אשר ישפר את רמות האספקה החשמלית גם בתרחישי קיצון, ויחזק את יכולת המדינה לעמוד באתגרים של ביקושי שיא". מבחינת אשטרום, זה יהיה צעד חשוב שלה בתחום האנרגיה הקונבנציונלית, בנוסף לשדה סולארי משמעותי שהיא מקימה בטקסס.
כיום, ישנן 5 תחנות קונבנציונליות אחרי אישור ות"ל: שלוש עברו כבר אישור ממשלה ומחכות לסגירה פיננסית כדי להתחיל את הבניה בפועל (קסם, דליה 2 ודוראד) ושתיים מחכות לאישור סופי מהממשלה (OPC חדרה וריינדיר). יחד עם אשטרום, יש 4 תחנות כוח בשלב מקדמי, כלומר לפני אישור: באזור תעשיה עטרות, אורות פנינה (חגית), ותחנת כוח של אינטל בקרית גת. הקמת כמות נרחבת של תחנות כוח נדרשת כדי לשמור על אמינות אספקת החשמל גם במקרי חירום בטחוניים או תשתיתיים, וכדי לאפשר תחרות על הייצור שתוכל להוריד את מחירי החשמל.
על פי רמי נוסבאום, יו"ר קבוצת אשטרום "שיתוף הפעולה עם קבוצות מגה אור והר טוב, מהשחקניות החזקות והמובילות בשוק הישראלי, מחזק את התשתית הפיננסית והתפעולית של "תחנת הכוח 'שמשון'. המיזם מהווה אבן דרך אסטרטגית במסגרת מימוש תוכניות הצמיחה וההתרחבות של קבוצת אשטרום בתחום האנרגיה לשנים הקרובות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.