המשחק הכפול של אל על ונמל אילת, ומה לומדים מרכישת ישראכרט

הקו שעובר בין אל על ונמל אילת • הכתם השחור של הגדלות הרמטכ"ל • ומה שהרפורמה בבנקים לא הצליחה לעשות • זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם זה קרה פה / צילום: דובר צה''ל, גדעון לוין
גם זה קרה פה / צילום: דובר צה''ל, גדעון לוין

מחיר ההפרטה | המשחק הכפול של אל על ונמל אילת: פרטיות כשצריך ו"נכס לאומי" כשצריך

שתי חברות כבשו את סדר היום בשבוע האחרון: אל על הגיעה לרווחי שיא בתקופת המלחמה, ונמל אילת חתך 80% מההכנסות ועשוי לסגור את שעריו. בין המרוויחות והמפסידות של המלחמה עובר קו ישר. שתיהן בבעלות פרטית כשצריך למשוך דיבידנד ולייקר שירותים, ושתיהן מהוות "נכס לאומי" כשבעליהן צריכים להכניס יד לכיס.

הגיע הזמן להוריד את המסכות. בתקופת הקורונה אלעל כחברה ישראלית, שלא לומר לאומית, קיבלה סיוע מהמדינה כשנדמה היה שהיא בדרך לקריסה. והנה, שלוש שנים אחרי, המניה זינקה, ובחסות היעדר התחרות שהמלחמה סידרה לה (אף יותר מיכולות הניהול של דינה בן טל-גננסיה, המנכ"לית הפורשת) היא רשמה את הרווח ההיסטורי הגדול בתולדותיה. עכשיו היא דורשת - יחד עם חברות תעופה נוספות - סיוע במימון הפיצויים לישראלים שנשארו בחו"ל כשהשמיים נסגרו.

נמל אילת נרכש לפני עשור על ידי האחים נקש במחיר של 120 מיליון שקל, שכונה בענף "נזיד עדשים" לנוכח העובדה שהם משכו ממנו דיבידנדים המוערכים בסך של כ-50 מיליון שקל מדי שנה בשנים האחרונות. והנה עכשיו, למרות מתווה סיוע שעבר בממשלה ל"נכס לאומי", הנמל לא מצליח לשלם 10 מיליון שקל חובות לעירייה. זו עיקלה את חשבונותיו והוא עשוי לסגור את שעריו ביום ראשון, באופן שיפגע גם בפעילות חיל הים.

בשני המקרים, למרות רווחי השיא, כנראה שהמדינה תכניס יד לכיס - של כולנו - כדי לממן את הסיכונים של חברות פרטיות; אלה קיימים, מה לעשות, לצד ההזדמנויות. ככה זה כשהוועדים פינו את מקומם לבעלי עסקים שמחזיקים את היד על השאלטר, ויודעים למנף היטב את חשיבות הנכסים שלהם.

אסף זגריזק

הרפורמה בבנקים | הרכישה של תשובה מוכיחה את כישלון הרפורמה

יצחק תשובה התקרב השבוע צעד נוסף לעבר השלמת העסקה לרכישת השליטה בישראכרט. קבוצת דלק שלו תשלם 1.3 מיליארד שקל ותגיע לאחזקה של 40% בחברת האשראי.

בנק ישראל ספג ביקורת על מתן היתר השליטה לתשובה נוכח הרקורד שלו בשוק. בעיקר דובר על תספורת בגובה 65% שספגו המשקיעים בדלק נדל"ן, על חוב של 2.1 מיליארד שקל. המבקרים גם הזכירו את התביעה שבסיומה החזיר תשובה 8 מיליון שקל לדלק בגין סכומים שהעביר לטובת הקמת בית כנסת, ואת הפגישות שערכו בכירים בדלק עם המשנה למנכ"ל ישראכרט - לכאורה, עוד לפני קבלת היתר השליטה.

מעבר לכך, העברת השליטה לידי תשובה היא הוכחה נוספת לכישלון הרפורמה בבנקים, שהוביל לפני עשור שר האוצר משה כחלון. בליבה עמדה ההפרדה בין הבנקים לחברות האשראי, ובמסגרתה אולץ הפועלים למכור את ישראכרט. הרבה ססמאות הופרחו אז לחלל האוויר לגבי קידום התחרות והוזלה לצרכן.

ובסוף? העלויות לא באמת ירדו, כי ללא הגב הפיננסי של הבנקים, החברות התקשו להוריד מחירים. כעת מתברר שהרפורמה עשתה סיבוב שלם רק כדי להחליף בעל שליטה דומיננטי (הפועלים) בבעל שליטה דומיננטי לא פחות - ועוד כזה המגיע עם סימני שאלה לגבי מחויבותו לנושים ולנורמות של ממשל תאגידי . היה שווה?

תחרות בסוף אינה מטרה, אלא אמצעי להשיג תנאים טובים יותר לציבור. אם הציבור לא מרוויח דבר, למה לטלטל את הספינה?

עמירם גיל

תקציב הביטחון | הגדלות הרמטכ"ל הן פרקטיקה שצריכה הייתה להיעצר מזמן

במדינה שמתיימרת להיות מדינת חוק, "הגדלות הרמטכ"ל" הן כתם שחור של ממש. במשך שנים, ובלי שום סמכות בחוק או פיקוח תקציבי, הרמטכ"ל אישר תוספות דרמטיות לפנסיות התקציביות של אנשי הקבע הבכירים בשווי מצטבר שמגיע כנראה לעשרות מיליארדי שקלים.

מבקר המדינה חשף את הפרקטיקה ב-2016, לפני כמעט עשור, אך היא לא נעצרה עד היום. הציבור הישראלי מוציא 1.7 מיליארד שקל בשנה, שמגיעים לבכירי הצבא בצורה שהיא לא חוקית כפשוטו. בשל גיל הפרישה המוקדם שלהם, בכירי הצבא זוכים לפנסיה שהיקפה הכולל גדול פי כמה מכל גורם אחר במגזר הציבורי. גם אם ראוי וחשוב לתגמל אותם, לא ברור למה זה צריך להגיע דווקא בצורה כזאת.

הנושא הגיע לבג"צ, שדרש מהממשלה להסדיר את הנושא. בכל פעם המדינה הבטיחה להסדיר, אך לא הצליחה לקדם את העניין. במשך שנים בג"צ נתן למדינה ארכות להכשיר בדיעבד את הגדלות הרמטכ"ל. הדדליין הקרוב אמור לפוג ב-27 ביולי.

מיליארדים על הכף

לקראת הדדליין, ביום שלישי הקרוב ועדת חוץ וביטחון אמורה להצביע על "הלבנה" של הכספים לקראת חוק שיעבור במליאת הכנסת. הכסף העתידי שאמור להיות מוכשר גם להמשך הדרך, יסתכם ב-28 מיליארד שקל מכספי משלמי המיסים. קבוצת חברי כנסת בהובלת עמית הלוי (הליכוד) דורשת להקטין את הסכום לכ-10 מיליארד שקל בלבד, אך משרד הביטחון, בתמיכת פוליטיקאים אחרים, מתעקש על העברה מלאה. ראש הוועדה אדלשטיין מנסה לגרום לצדדים להתפשר. בינתיים על הכף מוטלים מיליארדים רבים.

הדבר הנכון הוא לא להכשיר בדיעבד את ההלבנה הזאת כלל, ולתת לבג"צ לפסוק שההעברות הן לא חוקיות - ולפחות לעצור אותן מעתה והלאה. אפשר לנצל את הכסף שיתפנה לתגמול ישיר דרך השכר (בייחוד לאנשי הקבע הצעירים), לרכש צבאי דחוף, או אפילו "סתם" להחזיר אותו לקופת המדינה.

לכן, מדאיג במיוחד שאפילו בנושא הזה - גם אחרי ה-7 באוקטובר, שהיה אמור לגרום לחשיבה מחדש על מושכלות יסוד - צה"ל ממשיך לצעוד בנתיב הישן והמוכר. הציבור, כך נראה, שוב ישלם את המחיר.

עידן ארץ

תמונת השבוע

צעיר מדרום סודאן באולם העירייה שבו מתאספים מהגרים טריים, בכרתים, יוון / צילום: Reuters, Nicolas Economou TPX
 צעיר מדרום סודאן באולם העירייה שבו מתאספים מהגרים טריים, בכרתים, יוון / צילום: Reuters, Nicolas Economou TPX