בהרב-מיארה: ספק אם ניתן להגיע למתווה להמשך כהונת בן גביר כשר לביטחון לאומי

בהודעת עדכון שהגישה לבג"ץ בנוגע לעתירה הדורשת להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי, מציינת הפרקליטות כי לצד הניסיונות להגיע למתווה מוסכם – אירועים מהעת האחרונה מחייבים לבדוק האם ניתן להבטיח את עצמאותה של המשטרה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ספק אם ניתן להגיע למתווה מוסכם שיאפשר ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, לתמוך בבג"ץ בהמשך כהונתו של איתמר בן גביר בתפקיד השר לביטחון לאומי - כך אומרת היום (ב') הפרקליטות בהודעת עדכון שהגישה לבית המשפט העליון, בנוגע לעתירה הדורשת להדיח את בן גביר.

הממשלה אינה מתנגדת להשהיית הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה
בג"ץ: נבצרות נתניהו באחריות היועמ"שית; נתערב רק בנסיבות חריגות

העותרים ביקשו באוגוסט אשתקד להורות לראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר את בן גביר מתפקידו, בטענה למעורבות פוליטית פסולה שלו בעבודת המשטרה.

בחודש אפריל האחרון מסרה המדינה לבג"ץ, על דעת בהרב-מיארה ובן גביר, כי "גובשו עקרונות לערובות ולהגנות, אשר יוטמעו בנוהלי המשרד לביטחון לאומי והמשטרה, לשם הבטחת פעילותה המקצועית, העצמאית והממלכתית של המשטרה, באופן כללי" ותחת בן גביר, "לשם שמירה מפני פגיעה בשלטון החוק ובזכויות היסוד".

באותה תגובה צוין כי בהרב-מיארה סבורה כי "השילוב בין התנהלותו של השר ומעורבותו בקבלת החלטות אופרטיביות-מבצעיות במשטרה, השפעתו הישירה על הקידום של שדרת הפיקוד במשטרה, היעדרן של ערובות למניעת ניצול לרעה של הכוח השלטוני בהקשר זה והימנעות ראש הממשלה והממשלה מנקיטת פעולה בעניין, הובילו למצב קשה בו נפגעה האפשרות להבטיח כי המשטרה תפעל מתוך נאמנות לציבור ולא לדרג הפוליטי".

למרות זאת, בהרב-מיארה הסכימה עם העקרונות שגובשו, "והוחלט כי יש מקום לבחון את האפקטיביות של העקרונות לאחר הטמעתם בנהלים ויישומם בפועל על-ידי השר ויתר הנוגעים בדבר". היועמ"שית הבהירה "כי מצב הדברים אינו חף מקושי", וכי "הפיקוח על היישום בפועל לא יהיה פשוט כלל ועיקר במישור המעשי".

"דרוש חודש נוסף למיצוי השיח"

בג"ץ נתן תוקף להסכמה זו, ובעקבות זאת הוקם צוות בראשותו של המשנה ליועצת, ד"ר גיל לימון, שקיים כבר ארבע ישיבות. אולם, מוסיפה הפרקליטות, "בעת הזו, לצד התקדמות עבודת הצוות תוך קיום ישיבות סדירות, ועל רקע אירועים שונים מהעת האחרונה בפרט בקשר למינויים ולחקירות, נדרש לבחון אם בכלל ניתן להשלים את המלאכה, כך שהערובות שנכללו במתווה יוטמעו בפועל באופן שיבטיח את עצמאותה המקצועית של המשטרה וממלכתיותה, ואשר יהיה אפקטיבי ובר-אכיפה בשטח" .

הפרקליטות סבורה כי דרוש חודש נוסף למיצוי השיח, ובהתחשב בפגרת בית המשפט - היא מבקשת לעדכן שוב בתחילת ספטמבר.

בן גביר הוא ממתנגדיה הבולטים והקולניים ביותר של בהרב-מיארה ודורש מזה זמן להדיח אותה. הוא חבר בוועדת השרים שהמליצה פה-אחד לממשלה להדיח את בהרב-מיארה, וקורא לעשות זאת בהקדם.