ישראל ולבנון חתמו על הסכם מסגרת; מרקו רוביו: "הצעד הראשון"

מקורות בחיזבאללה: אנו דוחים את הסכם המסגרת עם ישראל שנחתם בוושינגטון, והוא אינו מחייב אותנו • שר הביטחון כ"ץ מגיב למפקד כוח קודס ומאיים על איראן - בציוץ בפרסית: "אם איראן תתקוף את ישראל, זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלה עד עכשיו" • דיווח: ישראל בדרך לנסיגה חלקית מדרום לבנון • האו"ם מקפיא את פינוי הספינות לאחר תקיפת מכלית • ספינת משא נפגעה ע"י כטב"ם איראני במצר הורמוז • עדכונים שוטפים

שגריר ישראל בארה''ב יחיאל לייטר נואם לצד מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו, יועץ מחלקת המדינה דניאל הולר ושגרירת לבנון בארה''ב נאדה חמאדה בוושינגטון, ארה''ב / צילום: Reuters, Ken Cedeno
שגריר ישראל בארה''ב יחיאל לייטר נואם לצד מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו, יועץ מחלקת המדינה דניאל הולר ושגרירת לבנון בארה''ב נאדה חמאדה בוושינגטון, ארה''ב / צילום: Reuters, Ken Cedeno

עדכונים שוטפים

22:54 - ראש ממשלת לבנון, נוואף סלאם, הגיב לחתימת ההסכם עם ישראל ואמר כי המסגרת שהושגה שואפת לנסיגה ישראלית מכל שטחי לבנון: "חובתה של לבנון להרחיב את סמכות המדינה באמצעות כוחות מזוינים על כל השטח"

22:45 - יו"ר הוועדה לביטחון לאומי בפרלמנט האיראני, אברהים עזיזי, משיב לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "המציאות במפרץ הפרסי השתנתה, מצר הורמוז נשלט בידי איראן. אם לא תלמדו את הכללים, הכוחות המזוינים של איראן ילמדו אתכם אותם"

22:15 - שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו אמר כי ייבנה תהליך ברור להשבת הריבונות ללבנון, פירוק חיזבאללה מנשקו ופירוק התשתיות שלו

21:45 - מקורות בחיזבאללה לערוץ אל-ערבי: "השלטון הלבנוני העניק לישראל ייפוי-כוח להישאר בשטח לבנון. אנו דוחים את הסכם המסגרת שנחתם בוושינגטון, והוא אינו מחייב את חיזבאללה"

21:35 - חסן פדלאללה, חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, אמר לאל-מיאדין: הרשויות לא יוכלו לאכוף את ההסכם, אלא אם כן "יפתחו במלחמת אזרחים" בתמיכת ארה"ב

21:28 - התבטאות ראשונה מטעם חיזבאללה בעקבות חתימת ההסכם: חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, הדגיש כי חיזבאללה מתנגד למשא-ומתן ישיר עם ישראל: "ערוץ המשא-ומתן פוגע בריבונות לבנון וגורם למחלוקות פנימיות מסוכנות"

21:15 - שגרירת לבנון בוושינגטון, נדא חמאדה מעווד: "ההסכם עם ישראל הוא צעד ראשון בדרך להשבת הריבונות הלבנונית; הבטחת הפסקה קבועה וסופית של מעשי האיבה, המאפשרת לאנשינו לחזור לאדמתם"

21:10 - שגריר ישראל בוושינגטון, יחיאל לייטר, אמר במעמד החתימה על ההסכם עם לבנון: "היעד הסופי? שלום בין שתי המדינות שלנו. שלום אמיתי. שלום שבו שתי המדינות יחיו בביטחון, ושבו הריבונות של ישראל ושל לבנון תכובד ותהיה מוגנת"

20:59 - ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה על רקע חתימת הסכם המסגרת עם לבנון: "ישראל נשארת ברצועת הביטחון בדרום לבנון. הביטחון שלנו קודם לכל"

20:46 - גורם מדיני בכיר: "לאחר משא-ומתן ארוך - חתמו הערב נציגי ארה"ב, ישראל ולבנון על מסגרת עבודה משולשת שנועדה להוביל להסכמים עתידיים ולהגיע להסדר שלום"

"ישראל תשמור על רצועת הביטחון שלה בגבולות הקו הצהוב בלבנון עד ליום שבו חיזבאללה ויתר ארגוני הטרור בלבנון יפורקו מנשקם, ולא יישקף עוד איום מלבנון על שטחה של מדינת ישראל", הוסיף הגורם המדיני הבכיר. "יישמר חופש הפעולה הצבאי של צה"ל בכל רצועת הביטחון להסרת איומים מכל סוג שהם".

עוד אמר הגורם המדיני הבכיר: "המסגרת המשולשת מהווה הישג גדול לישראל". לדבריו, הסכם המסגרת "דוחה לחלוטין את נסיונה של איראן לכפות נסיגה חד-צדדית מדרום לבנון" - ושוללת מאיראן וחיזבאללה תפקיד במדינה ".

20:45 - נציגי ישראל ולבנון חותמים הערב על הסכם מסגרת בין שתי המדינות

מזכר ההבנות קובע את התנאים לשינוי המציאות הביטחונית בגבול הצפון, כאשר המטרה המרכזית של שני הצדדים היא להסיג את כל ההשפעה האיראנית מלבנון.

שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו: "אנחנו שמחים להודיע על הסכם מסגרת עבודה בין ממשלת לבנון הריבונית לממשלת ישראל. אנחנו מאמינים שזה הצעד הראשון. זה ידרוש הרבה עבודה, אבל אנחנו מאמינים שיהיה זה הצעד הראשון, צעד קשה. גם לעם ישראל מגיע לחיות בשלום וביטחון, בייחוד לתושבי ישראל בצפון" .

תנאי הנסיגה וחופש הפעולה:

ישראל תישאר בשטח הקו הצהוב עד להשלמת פירוק חיזבאללה מנשקו, ועד שיוכח כי לבנון יכולה לקבל אחריות מלאה על המתרחש בשטחה.

"נצא מהשטח שתפסנו רק אם חיזבאללה לא יהווה פקטור במדינה כולה", אמר בכיר ישראלי. "יש לנו את החופש להגיב לכל איום שנשקף".

אותו בכיר הוסיף כי ישראל פועלת לקבע במישור הבינלאומי את האחיזה בשטח כל עוד נשקף איום על הגבול.

תוכנית הפיילוט והאחריות בשטח:

ההסכם צפוי לכלול את הפיילוט לפיו צה"ל צפוי לסגת מתא שטח מצומצם שבו הוא מחזיק כיום בדרום לבנון - ובמקומו ייכנס צבא לבנון.

במסגרת ההסכם, הפיילוט יבוצע בשני שטחים נבחרים: האזור הראשון נמצא מחוץ לקו הצהוב, ממערב לסלוקי ומדרום לליטני. האזור השני נמצא מצפון לליטני, כאשר חלקו נכנס לתוך הקו הצהוב החדש וחלקו מחוץ לו.

הפיילוט אמור להתחיל ברגע שצבא לבנון יוכל להיכנס לשטח. בשלב הראשון, הצבא האמריקאי ייכנס יחד עם הכוחות הלבנוניים כדי לסייע להם בביצוע המשימה. לכתבה המלאה

20:08 - הצלחת הפיילוט על פי ההסכם תצטרך להיות מאושרת על ידי ישראל. כלומר, ישראל תוכל לאשר שהשטח "זוכה"

20:00 - בכיר אמריקאי אמר כי שר החוץ מרקו רוביו שוחח אתמול בלילה בטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם נשיא לבנון ג'וזף עאון כדי לנסות ולפתור מחלוקות אחרונות. היום הצטרף רוביו לחלק מהדיונים בין הצדדים

19:59 - בתוך שעה ייחתם בלבנון מזכר הבנות בין ישראל, לבנון וארה"ב. לפי המזכר, ישראל תישאר בשטח הקו הצהוב עד שחיזבאללה יפורק מנשקו, הפיילוט יתבצע בשטחים גם מחוץ לקו הצהוב וגם בשטח ש"נוגס" בקו. צבא לבנון יקבל את השטח וייקח עליו אחריות

בכיר ישראלי: "נצא מהשטח שתפסנו רק אם חיזבאללה לא יהווה פקטור במדינה כולה. יש לנו את החופש להגיב לכל איום שנשקף. אנחנו מקבעים בינלאומית את האחיזה בשטח הזה, כל עוד נשקף איום על הגבול שלנו".

19:56 - שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו צפוי להשתתף בטקס החתימה. על ההסכם יחתמו שגרירי ישראל ולבנון בוושינגטון

19:50 - בכירים בישראל ובלבנון: הכרזה על הסכם מסגרת צפויה עוד היום

19:00 - איראן תקפה מכלית במצר הורמוז; נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "הפרה טיפשית של הסכם הפסקת האש"

17:53 - באיחוד האמירויות הודיעו: תקלה טכנית במערכת ההתרעה הובילה לשליחת ההודעות בנוגע לירי טילים

16:32 - ההתרעה על טילים באיחוד האמירויות - התבררה כשווא

16:28 - באיחוד האמירויות התקבלה התרעה לטלפונים מחשש לירי טילים ורחפנים באזור

16:12 - התקשורת האיראנית: הוקם "קו תקשורת" בין איראן לארה"ב במצר הורמוז. מוקדם יותר, הטלוויזיה באיראן פרסמה ששלוש מכליות נאלצו לחזור על עקבותיהן עקב אזהרות איראניות במצר

16:02 - שר הביטחון ישראל כ"ץ מגיב למפקד כוח קודס ומאיים על איראן - בציוץ בפרסית: "אם איראן תתקוף את ישראל, זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלה עד עכשיו. שום דבר לא יעצור בעדנו"

14:21 - דיווחים בלבנון: צה"ל משליך עלונים בכפר בדרום לבנון ודורש מהתושבים להתפנות מבתיהם

14:11 - התקשורת באיראן מדווחת כי שלוש מכליות ענק נאלצו לחזור על דרכן בעקבות אזהרות של משמרות המהפכה, מכיוון שניסו לעבור בנתיב שלא אושר על ידי איראן

08:45 - תקרית חריגה בדרום לבנון: מחבל השליך רימון לעבר כוח צה"ל באזור יארון, ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל

קצין לוחם נפצע אמש בינוני, וקצין לוחם ושני לוחמים נוספים נפצעו קל, כתוצאה מהיתקלות עם מחבל באזור יארון שבדרום לבנון - כך הודיע דובר צה"ל.

האירוע התרחש סמוך לשעה 22:00, כאשר כוח צה"ל פעל בתוך תא השטח המוגדר כחלק מ"הקו הצהוב". מחבל שהפתיע את הכוח השליך לעבר הלוחמים רימון, ומעוצמת הפיצוץ נפצעו ארבעה מהם. הלוחמים בשטח הגיבו במהירות, פתחו באש לעבר מקור הירי וחיסלו את המחבל.

הפצועים פונו לקבלת טיפול רפואי בבתי החולים בישראל, והודעה נמסרה למשפחותיהם. לכתבה המלאה

07:34 - תחקיר "וול סטריט ג'ורנל חושף": הנזק שספג במלחמה בסיס הצי האמריקאי בבחריין כתוצאה מהתקיפות האיראניות בין סוף פברואר ליוני הוא גדול הרבה יותר משדווח.

על פי התחקיר, נפגעו מפקדת הצי החמישי, מתקני תקשורת לוויינית, מחסנים ומבני מגורים - וחלקם אינם שמישים עוד. לפי התחקיר, עלות הבנייה מחדש מוערכת בכ-400 מיליון דולר, אך העלות הכוללת צפויה להיות גבוהה בהרבה

6:30 - בדרג המדיני ממשיכים לומר כי ישראל לא תיסוג מרצועת הביטחון, אך במסגרת השיחות עם לבנון בתיווך אמריקאי מתגבש פיילוט שבמרכזו נסיגה ישראלית מצומצמת משטח שבשליטת צה"ל. לכתבה המלאה

5:07 - ארגון הימאות הבינלאומי של האו"ם (IMO) הודיע על הקפאה זמנית של תוכנית החירום לפינוי מאות ספינות ואלפי ימאים התקועים במפרץ הפרסי, וזאת בעקבות תקיפת ספינת מכולות של ענקית הספנות אוורגרין הנושאת דגל סינגפור סמוך לחופי עומאן.

התקרית, שגורמים רשמיים בארה"ב מייחסים לאיראן, מגיעה שבועות ספורים בלבד לאחר חתימת הסכם השלום הזמני בין וושינגטון לטהרן, אשר הביא להרגעת הרוחות ולחזרתה החלקית של תנועת המכליות במצר.

ברקע לתקיפה, צבא איראן שיגר אזהרה חריפה לכלי שיט מפני שימוש בנתיב הפינוי הדרומי שאישר האו"ם, והבהיר כי כל תוואי שייקבע ללא אישורו ישקף סכנה ממשית - צעד המאותת על כוונת טהרן להדק מחדש את אחיזתה בנתיב האנרגיה הקריטי.

3:04 - דיווח ב-CNN: ספינת משא נפגעו על ידי כטב"ם איראני במצר הורמוז, כך מסר גורם מדיני

פורסם לראשונה ב-N12