מוריס נחתומי: "לא הרגנו אף נוסע"

מוריס נחתומי, בעלי חברת התעופה טאוור אייר, מגיב להאשמות על תחזוקה, בטיחות ושירות לקויים. לדעתו, מקור ההאשמות הוא בחברות הגדולות. "הובלנו 10מיליון נוסעים", הוא אומר. "איש לא נפגע"

מוריס נחתומי אומר שהוא לא ישן טוב בלילה. נחתומי, מייסד ובעל השליטה בחברת התעופה טאוור אייר, לא הצליח לישון טוב גם כשטאוור הרוויחה והתיירות פרחה, על אחת כמה וכמה כשהענף בצרות. גם בעבר, הוא אומר, התרגל, שמתקשרים אליו בשלוש לפנות בוקר, לשאול או לדווח. מטוסים נמצאים באוויר כל הזמן, ונחתומי עם היד על הדופק. "אני רגיל לטלפונים האלה. את יכולה לחשוב על משהו יותר טוב לעשות בשלוש בבוקר?", הוא מחייך.

נחתומי חייך פחות השנה. טאוור "כיכבה" בראש חברות התעופה הפחות בטוחות בארה"ב, ותנועת הנוסעים הן בקו לישראל, והן בחלק מהטיסות האחרות, ירדה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הפסידה (לאחר מס) 6.8 מיליון דולר. נחתומי מקווה שטאוור תחזור בקרוב לרווח.

נחתומי, 59, החל את הקריירה שלו באל-על, כנער שליח בן 15. בשנת 1980 פרש. הוא היה אז מנהל סניף אל על ישראל - תפקיד בכיר ומכובד. הוא ורעייתו, שאינה ישראלית, עברו לניו יורק.

ההתחלה היתה צנועה. הוא נכנס כשותף לחנות למוצרי חשמל, אשר מותאמים לעוצמת זרם החשמל בישראל. "ואז בא מכר שלי", משחזר נחתומי, "ואמר: יש חברת תעופה - 'פליינג טייגרס' שנקלעה לקשיים. המטוסים שלה עומדים על הקרקע. אנחנו יכולים להציע להם לחכור את המטוסים ולהפעיל טיסות שכר. כך התחלנו. היינו 3 שותפים. טסנו פעם בשבוע. הבאנו מעט מאוד כסף מהבית, אבל בתקופה הראשונה השארנו את הרווחים בתוך החברה. אחרי תקופה קצרה השותפים יצאו ונשארתי לבד". הוא היה בעל הבית היחיד עד להנפקה בשנת 93 של %25 בבורסה בניו יורק. היא גייסה 44 מיליון דולר.

טאוור הרוויחה כל השנים, החל מן השנה הראשונה להיווסדה (להוציא שנה אחת - 1986). בשנת 95 הסתכמו הכנסותיה בחצי מיליארד דולר, והרווח הנקי היה 10.6 מיליון דולר.

טאוור החלה את דרכה כחברת לטיסות שכר. כיום %60 מהכנסותיה מקורן בטיסות סדירות, ורק %40 טיסות מטען וצ'ארטר. %12 מהטיסות הן תובלות של חיילי צבא ארה"ב (הודות לכך התאפשר לטאוור לטוס למזה"ת בתקופת מלחמת המפרץ), %8 הטסת עולי רגל למכה מאינדונזיה והודו.

היא מדורגת כאחת מחברות התעופה הגדולות באיזור ניו יורק (לפני אל על), מפעילה 17 מטוסי ג'מבו (12 מהם בבעלותה והשאר מוחכרים), טסה בין השאר לישראל (מקור %25 מהכנסותיה), ברזיל, צרפת ויעדים רבים אחרים בעולם ובתוך ארה"ב.

טאוור מעסיקה 1,800 עובדים. הטייסים אינם ישראלים, אבל הדיילים והדיילות על הקו לארץ ישראלים. "טאוור מעדיפה להעסיק דיילים שמבינים את המנטאליות ומדברים את השפה", אומר נחתומי. "בטיסות לפאריז יש דיילים צרפתים".

השנה, 1996, נחתומי מעריך שעד סוף השנה תרד התנועה במטוסיו ב-%10. נחתומי מונה מספר סיבות ברמת המקרו: "פיגועי הטרור שהחלו בפברואר, תוצאות הבחירות שהביאו לנסיגה בתנועה לישראל וגרמו לתיירים לאבד את התחושה שתהליך השלום יתקדם. כאילו לא די בכל אלה, בספטמבר פתחו את המנהרה וזו היתה מכה גדולה".

אבל הבעיות של טאוור אינן רק בעיות מקרו. במאי 96' התרסק מטוס של ואליו-ג'ט. בתחילה לא קישרו בין האסון לבין טאוור, אלא שעד מהרה מצאה עצמה טאוור במוקד הסערה. ביוני הכינו עבור שר התחבורה האמריקאי סטטיסטיקה של אסונות כאחוז מ-100 אלף המראות. בתקופה ששימשה בסיס לסטטיסטיקה, היו לטאוור 23 אלף המראות ומתוכן שתי תאונות. טאוור יצאה מזה רע.

נחתומי: "בסוף 95 במיאמי עף להב של מטוס מטען (כשהמטוס היה על הקרקע) ויצר חור בגוף המטוס. לא היו נפגעים. התאונה השנייה התרחשה ב-20 בדצמבר 95, כאשר מטוס שלנו החליק מהמסלול בנמל התעופה קנדי. במטוס היו 430 נוסעים. לא היו נפגעים מלבד דיילת אחת שכתפה נסדקה, בעקבות חפץ שעף עליה. מאוחר יותר בתחקיר התאונה הסתבר שמדובר בתקלה שחוזרת על עצמה במטוסי בואינג בתנאים מסויימים. בואינג מעולם לא הוציאה הנחיות כיצד לנהוג במקרה של סטייה בגלל קרח. הסימולטורים לא תוכנתו לאמן במצב כזה. בעקבות התאונה שלנו כבר הוצאו נהלים מתאימים.

"אגב, ביום שהמטוס שלנו התחלק בקנדי, מטוס של אמריקן איירליינז נכנס בצלע הר ליד קאלי, כי הטייס איבד התמצאות. זה דבר חמור מאוד שטייס לא יודע פתאום איפה הוא נמצא, אבל לא עשו מזה עניין. לעומת זאת החברות הגדולות החלו להוליך את דעת הקהל בכיוון של 'יקר יותר - בטוח יותר', לטעון שהחברות המציעות מחירים זולים, כמו טאוור, חוסכות בהשקעה בבטיחות טיסה. זה לחלוטין לא נכון".

בתקופה בה התרחשו התאונות, שימש גיא נחתומי, 24, בנו של מוריס, כסמנכ"ל המבצעים של החברה. תפקיד שהוא ממלא גם היום. טאוור ספגה ביקורת חריפה. ניו יורק טיימס תקף את ההחלטה למנותו לסמנכ"ל מבצעים למרות שאינו טייס. "על כך יש לי תשובה", אומר מוריס נחתומי. "גם נשיא ארה"ב לא טייס. בשביל התפקיד שגיא ממלא לא צריך להיות טייס. חברת תעופה אמריקאית יכולה לפעול מבלי שיהיה לה סמנכ"ל מבצעים. על פי חוק היא צריכה ראש אגף מבצעים וטייס ראשי. יש לנו לא רק ראש אגף מבצעים אלא גם ראש אגף בטיחות טיסה שצברו 15 אלף שעות טיסה כל אחד. גיא לא בא במקומם. אבל הביקורת יצרה רושם שבטאוור עושים דברים שלא ייעשו. אולי אפילו לא ליגאליים".

"אין ולא היו דברים בגו", טוען נחתומי. "עובדה שבאוקטובר שלח מינהל התעופה הפדראלי קבוצה של 17 מבקרים, שביקרו בטרמינאל של טאוור במשך שבועיים ובחנו בקפידה כל צעד. הם לא מצאו שום ליקוי. בעל פה אמרו לנו, ואני מקווה שזה יופיע גם בדו"ח, שהם התרשמו מאוד לטובה. אני יכול רק לומר שמאז קום החברה הובלנו 10 מיליון נוסעים. לא הרגנו אף נוסע".

לא מכבר הודיעה טאוור לבעלי מניותיה הודעה כי ברבעון הרביעי לא יחולק דיבידנד. שער המנייה התדרדר לקצת מעל 3 דולר, לעומת תחילת 95, אז נסחרה המנייה באיזור ה-15 דולר.

טאוור הזדרזה להיערך בעקבות התנאים החדשים שנוצרו. היא צמצמה טיסות (לישראל טסה כיום בממוצע 3.5 פעמים בשבוע, לעומת 5 פעמים בתקופה המקבילה אשתקד). הוכנסו שינויים בתכנית ההכשרה של הטייסים וצוותי הקרקע על מנת להבטיח שיופקו לקחים מתאימים.

גלובס: טאוור לא חידשה זה שנים את צי מטוסיה, בעוד שחברות אחרות בעולם "מצעירות" את גיל הצי עד 5 שנים בממוצע.

נחתומי: "אמינות ובטיחות לא מושפעים מגיל המטוסים. קלטנו בשנתיים האחרונות 6 מטוסים הרבה יותר צעירים ממטוסינו האחרים. מטוסים צריכים לעמוד ברמת בטיחות שווה, בין אם יצאו מקו הייצור השנה, בין אם לפני 50 שנה. במטוס שנמצא בשירות זמן רב, כל דבר שיכול לקרות כבר קרה. להבדיל ממטוס חדש, שבו מגלים את התקלות הטעונות תיקון פעם ראשונה".

גלובס: אז סתם לדעתך מתנפלים על טאוור?

נחתומי: "אנחנו מפריעים לחברות הגדולות. טסים ללוס אנג'לס, מיאמי, ויעדים רבים בארה"ב במחיר הנמוך בכשליש מהמחיר הממוצע של חברות אחרות. לא הרבה חברות טסות עם מטוסי ג'מבו 747 בטיסות מקומיות. אנחנו מפריעים להם".

גלובס: לטאוור יש תדמית שלילית לגבי השירות לנוסעים.

נחתומי: "בתחום הזה יש לנו בשורות גדולות. בדיקה שערכנו במרץ השנה הראתה שקיימת אי שביעות רצון בתחומים מסויימים של השירות. נקטנו בצעדים הדרושים, בין השאר הגברנו הדרכה ושיפרנו תהליכי שירות, על מנת לשפר את המצב.

"עשינו בדיקה נוספת של סקר דעת נוסעים בנובמבר. מצאנו שרמת הסיפוק בכל התחומים שנבדקו מעל %90. במחלקת עסקים - %100 ענו שמרוצים ויטוסו שוב. הבדיקה נערכה על ידי חברת הייעוץ של לופטהנזה. נתנו הדרכה נוספת ושיפרנו תהליכי שירות. הדבר שהביא לתוצאות הדרמטיות ביותר היה: שיפור הדיוק המבצעי שעמד בנובמבר על %82, %4 יותר מהדיוק הממוצע של חברות אמריקאיות".

נחתומי לא אומר מילה רעה על אל על. "בעבר", הוא אומר, "כשעבדו אנשים מתקופתי, היתה גם קנאה וצרות עין. אבל עכשיו, אנחנו רבים הרבה פחות. אפשר לעשות מאל על פנינה. כל חברה שתעבוד לפי שיקולים כלכליים יכולה להרוויח כסף".

גלובס: היית רוצה את התפקיד של פלדשו?

נחתומי: "ומי ינהל את טאוור?"

גלובס: באופן היפוטתי.

נחתומי: "אילו נשארתי באל על, לעולם לא היו נותנים לי את התפקיד של פלדשו. עכשיו, אחרי שהוכחתי את עצמי, אילו היו מציעים לי? זה היפוטתי, אבל באופן היפוטתי הייתי מסכים". « «מוריס נחתומי: "לא הרגנו אף נוסע" «מוריס נחתומי, בעלי חברת התעופה טאוור אייר, מגיב להאשמות על תחזוקה, בטיחות ושירות לקויים. לדעתו, מקור ההאשמות הוא בחברות הגדולות. "הובלנו 10מיליון נוסעים", הוא אומר. "איש לא נפגע"