חזונה של YES אינו להיות עוד חברתכבלים, שתשרת את מי שלא מחובר היום לכבלים, אלא להציע תכנים נוספים, יחודיים, כדי להשיג קהל לקוחות רחב יותר. זו למעשה תמצית התורה של חברת "יס". היא מופיעה בתצהיר שהגישה באחרונה לבית הדין להגבלים עסקיים, במסגרת התנגדותה להארכת הסכם ICP של חברות הכבלים.
YES אומרת בתצהיר, כי דרישתה ל-MUST SELL (חובה למכור), באה אך ורק כדי להוריד חסמי כניסה מהשוק, ואין בכוונתה לשדר רק את התכנים הקיימים של שידורי הכבלים. החברה אומרת, כי מאחר שמדובר בטלוויזיה, הרי שמדובר בשאלות של מגוון, פלורליזם וחופש הביטוי.
YES מציינת, כי חברות הכבלים יצרו הסדר כובל, שחרג מהסדר ICP, ורכשו תכנים בבלעדיות, בצורה אגרסיבית, כדי לחסום את השוק ולחסל את התחרות. YES אומרת, כי החברות רכשו תכנים לתקופה שמעבר לתקופת הזיכיון שלהן ולחלונות שידור שאינם שלהן. יותר מכך, אומרת YES, קרטל חברות הכבלים הציע תמיד לספקים מחו"ל מחירים טורפניים, גבוהים יותר ממה ש YES יכלה לשלם, והספקים מחו"ל בחרו לגרוף לכיסם סכומים גבוהים אלה, בעוד שהצרכן הישראלי נפגע.
YES טוענת, כי רווחת הצרכנים גדולה יותר, כשהמגוון גדול יותר ואיכותו טובה יותר, וכשהמחירים אינם מאפשרים רווחים מונופוליסטיים. לדברי החברה, אישור הסדר ICP ללא תנאים, משמעותו דווקא שציבור הצרכנים יקבל מוצר נחות במחיר מופקע, כפי שקיבל עד היום.
כבר בימים אלה ניצבות צלחות לוויין מעל גגות בתים רבים בארץ. הכוונה היא להתחיל בשידורים בחודשים הקרובים, כאשר YES מציעה 100 ערוצי לוויין שונים, לראשונה באיכות שידור דיגיטלית. שידורי הלוויין אמורים לאפשר גם גלישה באינטרנט במהירויות שיא.
הערוצים שייקלטו באמצעות YES, ייקלטו באמצעות כרטיס אישי חכם, שיוכנס לתוך המקלט הלווייני הדיגיטלי. השידור הדיגיטלי מאפשר לשדר ערוצים שונים, לפי פרופיל מיוחד שייבנה עבור הלקוח. הפרופיל יישמר על כרטיס אישי, שישמש גם לצורך החיובים החודשיים של השירותים השונים.
אי אפשר יהיה להפעיל את הכרטיס החכם על מקלטי טלוויזיה אחרים, אלא רק על המקלט הלווייני שברשות המנוי. השידור הדיגיטלי אמור להיות באיכות גבוהה בהרבה מזו של שידורי הכבלים, כולל איכות הקול, כך שלא יהיה צורך בטלוויזיה בעלת יכולת סטראופונית.
ניתן יהיה לראות בלוויין סרטים על מסכים רחבים יותר, בתנאי שישודרו על ידי הערוץ הספציפי בשידור דיגיטלי ובצורה רחבה. בעקבות כך, ניתן להשתמש בסוג המסך הרצוי ולשנות את הפורמט בהתאם לצרכים.
לקוחות של שידורי הכבלים יוכלו להישאר מנויים בכבלים, גם אחרי שהתחברו לשידורי הלוויין. במקרה כזה, יהיה צורך כמובן לשלם דמי מנוי חודשיים כפולים.
לצורך העברת השידורים, תשתמש YES בלוויין הישראלי עמוס, שהוא לוויין חדיש. הוא קולט מכדור הארץ ומאלומה הממוקדת מעל ישראל. הצלחות המיועדות לבתים פרטיים, יהיו בקוטר של 60 ס"מ בלבד, כך שלא יתפסו שטח נרחב מדי על גגות הבתים.
YES תחבר את המקלט הלווייני לשקע הטלפון. הדבר יאפשר למרכז של YES, ליצור קשר ישיר עם הלקוח ולשגר לו מסרים כשהדבר נדרש.
כאמור, חברת הלוויין תספק גם שירותי אינטרנט במהירות גבוהה, אבל זאת בשלב מאוחר יותר. אחד המאפיינים הברורים של אינטרנט דרך הלוויין הוא התנועה הא-סימטרית של המידע. קליק אחד בעכבר על ידי הצרכן גורם להעברת מידע בנפח גדול מספק האינטרנט לצרכן. זאת, בניגוד לתשתית קרקעית המבוססת על תנועה סימטרית בנפחי המידע המועברים דרכה. כלומר, חיבור לוויין מאפשר התאמת רוחב הפס בכל כיוון, בין הצרכן לספק האינטרנט ובין ספק האינטרנט לצרכן.
תשתית תקשורת המבוססת על לוויין, מאפשרת דילוג על הצורך בהשקעות הענק בפיתוח והקמת תשתיות תקשורת קרקעית, המצריכות תכנון מקיף וזמן הקמה ממושך. לוויין עמוס-1 המסתובב במהירות סיבוב כדור הארץ, בגובה של 36 אלף ק"מ, יכול לספק שירותי תקשורת ומולטימדיה מתקדמים כבר ONE DAY לשטח גיאוגרפי עצום כמו שטח המזרח התיכון כולו.
לכן ספק אינטרנט, המתבסס על תשתית תקשורת לוויינית, יכול להעניק אמינות תקשורת ורמת שירות גבוהה ושווה לכל הצרכנים, ללא הבדל מיקום וללא תלות במגבלות גיאוגרפיות. כלומר, בעזרת הלוויין ניתן לחבר גם את הצרכן המרוחק ביותר ממרכזי יישוב, גם אם מדובר בצרכן בודד. השיקולים בחיבור לקוח הנמצא בפריפריה יהיו זהים לשיקולי חיבור לקוח הנמצא במרכז במדינה - שניהם שווים ושניהם כלכליים במידה שווה.
המשמעות: קירוב וירטואלי של הפריפריה למרכז, יכולת מעורבות גבוהה יותר בסדר היום הציבורי, ואפשרות שילוב הפריפריה בפעילויות המתקיימות בריכוזי האוכלוסין. כל זאת בנוסף ליכולת לספק ולקשר את כל הלקוחות לתכנים איכותיים בפס רחב ובמחיר נמוך יחסית, ללא כל מגבלה של תשתית או טכנולוגיה.
לספקי התוכן והשירותים השונים, תקשורת לוויינית תאפשר הגדלה קריטית של קהל הצרכנים, התגברות על חסמי חדירה כתוצאה מתשתית קרקעית מוגבלת, וכדאיות כלכלית ליצירת תכנים איכותיים וייעודיים למגזרים קטנים.
נהוג לתאר את מהירות ה"גלישה" באינטרנט כנתון התלוי רק ברוחב הפס הקיים בין ספק האינטרנט (ISP) לצרכן - כלומר, ככל שהפס להעברת התוכן בין הספק ללקוח רחב יותר, כך יכול הספק להעביר מידע רב יותר ובמהירות גבוהה יותר.
נוסחה זו נכונה באופן תיאורטי בלבד. תפקיד ספק האינטרנט הוא קישור הצרכן המקומי לשדרת רשת האינטרנט העולמית. לכן, גם אם ספק האינטרנט יוכל להציע פס רחב ללקוחותיו, עדיין תהיה מהירות הגלישה בפועל תלויה ברוחב הפס הקיים בין אותו ספק לרשת האינטרנט העולמית, כפונקציה של מספר הלקוחות המחוברים אליו בפועל.
# צווארי הבקבוק בתקשורת בין ה-ISP ל-BB נכון להיום, כ-%80 מכלל התכנים במדיום האינטרנט מאוחסנים בארה"ב. ישראל עצמה מחוברת לרשת האינטרנט בעזרת מד-1 וסה"כ רוחב הפס לארץ הוא 303 מגה בלבד.
פס תקשורת זה משמש גם לכל שירותי התקשורת של ישראל, לרבות שיחות טלפון בינלאומיות ושירותי אינטרנט לכל ספקי האינטרנט בארץ. כיום יש בארץ 700 אלף משתמשי אינטרנט, ומספרם צפוי להגיע למיליון עד סוף שנת 2000, ול-1.75 מיליון ב-3002. התוצאה: על אף החיבור המהיר בין ספק האינטרנט לצרכנים, נוצר בפועל צוואר בקבוק אמיתי בין ספקי האינטרנט בארץ לשדרה העולמית בארה"ב. צינור רחב בין הלקוח לספק האינטרנט המקומי בארץ לא פותר את בעיית צוואר הבקבוק בינו לבין שדרת האינטרנט העולמית.
יתרה מכך, העומס בצוואר הבקבוק הנוצר בין ספק האינטרנט בארץ לבין שדרת האינטרנט בארה"ב מחמיר ככל שהמהירות בתוך הארץ גוברת. הקצאת פס רחב לצרכנים בארץ משמעותה, הגדלת הביקוש לחבילות תוכן בשדרת האינטרנט בארה"ב ברגע נתון מסויים, האמורות לחזור דרך אותו צוואר בקבוק חזרה מארה"ב לארץ - כלומר, הגדלת והעצמת הכאוס הקיים!
כשמדובר באינטרנט דרך הלוויין, האפשרויות הן בלתי מוגבלות וחוצות את הרקע (תרתי משמע). רוחב הפס להעברת חבילות תוכן לצרכנים מוגדר בפועל על ידי הקצאת מקטע מסויים בלוויין לתקשורת זו ויכול להבטיח העברת חבילות מידע במהירות מקסימלית. כאמור, בעיית צוואר הבקבוק עדיין לא תיפתר כל עוד חבילות המידע מועברות דרך ספק האינטרנט הישראלי באמצעות מד-1.
ב YES אומרים, כי בעזרת הלוויין פתרנו את התלות בתשתיות קרקעית יקרות ובאמצעותו ניתן לחבר כל צרכן ולספק "צינור" וירטואלי בינו לבין ספק האינטרנט. הבשורה האמיתית נמצאת בלוויין המתוכנן, עמוס-2. עמוס-2, שימוקם יחד עם עמוס-1, מתוכנן לדלג על אותו צוואר בקבוק מתואר ולחבר את אותו צרכן ישירות לשדרת האינטרנט בארה"ב. כל מגבלה של רוחב פס בעצם תיפתר, ואותו צרכן הנמצא בפריפריה בארץ יהיה מחובר באמצעות אותו "צינור" וירטואלי ישירות לארה"ב, בדיוק כמו צרכן אמריקאי. ברור שפתרון זה ייחודי לתקשורת לוויינית בלבד, כאשר התקשורת הקרקעית כיום לא יכולה להציע אף פתרון חלופי. כאמור, אפילו במעבר של סיבים אופטיים (העובדים על מהירות האור במקום מהירות הקול של הלוויין) לא יכלו להציע גלישה מבירה בפועל, כמו בלוויין, שכן אין חיבור ישיר בין ישראל לארה"ב באמצעות סיב אופטי.
עוד אומרים ב YES: "לאחר שהתגברנו על בעיות התשתית ואפשרנו חיבור וירטואלי אמיתי ללא כל מגבלה גיאוגרפית, ניתן להציע מגוון שירותים המבוססים על תקשורת רחבת פס להעברת מוצרי ושירותי מולטימדיה. אחד השירותים הבולטים הוא לימוד מרחוק". לימוד מרחוק, המבוסס על תקשורת אמיתית בין המורה הנמצא בקצה אחד לבין התלמיד הנמצא בקצה אחר המרוחק ממנו מרחק גיאוגרפי משמעותי, גורם לשיפורים איכותיים משמעותיים ההופכים את הליך הלימוד מרחוק לחוויה נעימה ואינטראקטיבית יותר משאפשר היה להציע אי-פעם בעבר.
הצורך בשירותי לימוד מרחוק ברור וגדול במיוחד בקרב יישובי הפריפריה, הרוצים לצרוך שירותים אלו מהמרכז העשיר בתכנים ובאנשי מקצוע. בעידן האינטרנט, לימוד מרחוק משתלב מצויין עם מודלים עסקיים שונים כגון אאוט-סורסינג (OUT-SOURCING) ומולטי-קסטינג (MULTI-CASTING). מעבר לצרכן הפרטי בבית, חברות שונות יכולות להציע לעובדים קורסי השתלמויות והרצאות מקצועיות בתחומים שונים ללא צורך בריכוז העובדים למקום מפגש מסויים, וללא צורך להביא למפגש פיזי בין הצדדים.
לפי YES, היכולות האדירות שהלוויין מביא בכל הנוגע לרוחב פס מאפשרות את המהפכה האמיתית בה חוויית הטלוויזיה תשתנה מחוויה פסיבית של צפייה מול המרקע, לחוויה אקטיבית בה הצופה שולט במתרחש על גבי המרקע ומעורב בפעילות ובתכנים המשודרים. מעבר לכך השימושים בטלוויזיה יתרחבו לעבר מסחר ופעילות פנאי אחרות כגון קניות, מידע על ספורט, מזג-אוויר, ואף משחקים אינטראקטיביים שונים לרבות הימורים ושעשועוני טלוויזיה תוך שיתוף עם תוכניות טלוויזיה מתאימות.
מילון מושגים:
KU - תדר שידור גבוה המתאים ביותר לשידורי טלוויזיה, רדיו ואינטרנט בעל רגישות נמוכה ביותר לתנאי מזג-אוויר.
שידור סימטרי - המידע המועבר בהלוך שווה בגודלו למידע המועבר בחזור (לדוגמא שיחת טלפון).
שידור א-סימטרי - המידע המועבר בהלוך אינו שווה בגודלו למידע המועבר בחזור (לדוגמא, גלישה באינטרנט: המשתמש מעביר חבילות מידע קטנות כאשר בחוזר מועברת חבילת מידע גדולה מאוד.
לוויין GEO-STATIONARY - לוויין הממוקם בגובה 36 אלף ק"מ מעל כדה"א ומסתובב בדיוק באותה מהירות של כדה"א, ללא ניצול אנרגיה ורק על ידי כוח המשיכה של כדור הארץ (כוחות צנטריפוגליים).
אלומה כיסוי - השטח שהלוויין מכסה, בדומה לקרן אלומת אור היוצאת מנקודה אחת ומתרחבת ככל שמתרחקים ממקור האור.« אלישע אפרתי « המלחמה בעיצומה. בקרוב המהפיכה « חברת שידורי הלווין "יס" נאבקת בכל העולם, ובעיקר בחברות הכבלים ובמקבלי ההחלטות, על מנת לקבל סוף-סוף או-קיי ולהתחיל לשדר את המהפכה הבאה בתרבות הפנאי, מהפיכת הטלוויזיה בלוויין לאותם מינויים שיציבו צלחות על בתיהם. בקרוב באמת לא תהיה שום סיבה לצאת מהבית