היפו-פריינסבנק רוכש את בנק אוסטריה; נכסי הבנק המאוחד: 607 מיליארד דולר

עיסקת המניות, בשווי כ-7.3 מיליארד דולר, תיצור רשת בנקאית צרכנית מובילה במרכז אירופה, עם נוכחות חזקה בשווקים המתפתחים של פולין, צ'כיה והונגריה

היפו-פריינסבנק (Hipo Vereinsbank), הבנק השני בגודלו בגרמניה, ירכוש את קבוצת הבנקאות הגדולה ביותר באוסטריה, בנק אוסטריה, בעיסקת המרת מניות בסך כולל של כ-7.3 מיליארד דולר. שני הבנקים אישרו את דבר העיסקה, אך פרטים מלאים ייוודעו רק במסיבת עיתונאים שתכונס מחר (ב').

מיזוג שני הבנקים ייצור בנק עם נכסים בשווי של 607 מיליארד דולר, ועם הרשת הגדולה ביותר של סניפים לבנקאות קמעונאית במרכז אירופה, בעלת נתח דומיננטי של 25% באוסטריה ונוכחות חזקה בפולין, הונגריה וצ'כיה.

שני הבנקים דנים על עיסקה בהפסקות מזה שישה חודשים, אך בשבועות האחרונים הם התקדמו לכדי מו"מ סובסטנטיבי שהסתיים בסוף השבוע שעבר בהסכם.

המועצה המפקחת של הבנק הגרמני שבסיסו במינכן נתנה אתמול (שבת) את אישורה להסכם, לפיו יכנס הבנק האוסטרי את כל פעילויותיו בחברה בת מלאה של היפו-פריינסבנק, בשם בנק אוסטריה החדש. לאחר מכן יועברו כל מניות בנק זה לבנק הגרמני בתמורה ל-14 מיליון ממניותיו. המרה זו ביחס 1:1 מהווה פרמיה של 24% למחיר מניית בנק אוסטריה ביום שישי, או פרמיה של 37% למחיר המניה הממוצע במחצית השנה האחרונה.

חברת האחזקות של עיריית וינה, AVZ תמשיך, לפי ההסכם, להחזיק בנתח של 22.7% שיש לה בבנק אוסטריה, ותהיה, לכן, בעלת העניין השנייה בגודלה בהיפו-פריינסבנק. מנכ"ל הבנק האוסטרי יצורף למועצת המנהלים, עם אחריות לאוסטריה ולמזרח אירופה.

עיקר עניינו של של הבנק הבווארי בעיסקה הוא בפעילות של הבנק האוסטרי במרכז ומזרח אירופה. מיזוג השניים יהווה, לדעת אנליסטים, התחברות אסטרטגית יעילה בשווקים אירופיים אלה, בהם הבנקאות הקמעונאית (צרכנית) מצויה בפיגור עם סיכויים טובים להתקדמות וצמיחה.

בנק אוסטריה במיוחד מתרחב לאחרונה במהירות במרכז ומזרח אירופה, והוא מקבל עכשיו 16% מהכנסותיו מאיזור זה. כוחו של היפו-פריינסבנק מצוי במשכנתאות ובבנקאות קמעונאית, והוא חזק בדרום פולין. בנק אוסטריה הוא יותר בנק מסורתי כללי, עם אגפים להשקעה, חברות ובנקאות קימעונאית, והוא רכש מעמד חזק יותר בצפון פולין.

העיסקה עצמה מדגימה פעם נוספת את הלחצים הגוברים על הבנקים האירופים להתאחד. מנכ"ל בנק אוסטריה, גרהרד רנדה, נתן לכך ביטוי כשאמר באחרונה כי בשוק הבנקאות האירופית העובר קונסולידציה מהירה זקוק הבנק שלו לשותף.

הרכישה המשמעותית הראשונה של בנק אירופי על ידי בנק גרמני תקרב את היפו-פריינסבנק לשאיפתו להפוך למוסד אירופי. בעקבות הרכישה הוא יהפוך לבנק הרביעי בגודלו ביבשת עם נכסים של יותר מ-600 מיליארד דולר, 2,000 סניפים ו-8 מיליון לקוחות.

הרכישה טעונה עדיין את אישור רשויות הפיקוח והמועצה המייעצת של בנק אוסטריה. בנוסף, יידרשו ההנהלות לשכנע את נציגי העובדים בנחיצות התוכנית. הדוויג פורמן, מי שעומדת בראש ועד העובדים של בנק אוסטריה, מסרה, כי היא עשויה להטיל וטו על כל הצעה הכרוכה באובדן מסיבי של מקומות עבודה. גם היפו-פריינסבנק, שיחלוש מעתה על כוח עבודה מאוחד של 65,000 עובדים, עדיין נדרש לשכנע את המשקיעים שיתרונות הרכישה גדולים מביטולה.

פיחות הרובל ב-98' הזיק

בארבע וחצי השנים האחרונות נפלו מניות בנק אוסטריה ב-12%, כשהן משקפות מגמה של צמיחה איטית ברווחים, למרות הכפלת היקף נכסיו. את עיקר הנפילה רשם בנק אוסטריה ב-1988 בעקבות פיחות הרובל.

הרכישה מתבצעת על רקע מאמצי המוסדות הפיננסיים בגרמניה להגביר את התחרותיות שלהם, ועל רקע שיחות המיזוג שמקיימים שני היריבים הקטנים יותר של היפו-פריינסבנק, דרזדנר בנק וקומרצבנק, במטרה להקים בנק עם נכסים בשווי של 700 מיליון אירו.