תוכנית חירום לטיפול בבעיית זיהום מקורות המים בגוש דן

בפגישה נדונו מימצאי הזיהום החמור שנמצא באקוויפר החוף, מתחת לגוש דן, שמרכזו באיזור רחוב נחלת יצחק, והיקפו 30 קמ"ר

נציב המים, שמעון טל, נפגש בסוף השבוע שעבר עם מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, נציגים של הערים ת"א, ר"ג וגבעתיים, ונציגי משרד הבריאות לדיון במימצאי סקר מקיף שערך השירות ההידרולוגי על מצב אקוויפר החוף.

בפגישה נדונו מימצאי הזיהום החמור שנמצא באקוויפר החוף, מתחת לגוש דן, שמרכזו באיזור רחוב נחלת יצחק, והיקפו 30 קמ"ר. המימצאים מצביעים על זיהום בחומרים כימיים, מתכות כבדות וחומרים אורגניים במספר בארות באיזור. מדובר ב-9 בארות, מהן 4 באיזור נחלת יצחק, 4 ברמת גן ובאר נוספת בגבעתיים.

יצויין, כי בשלב הראשון של הסקר, שהסתיים במאי השנה, התברר, כי בשתי בארות הזיהום הוא מעל התקן. לכן נאסר להשתמש במי בארות אלה. הבארות שנסגרו הן בגבעתיים ובהדר יוסף.

ההנחה היא, שמקור חומרים מזהמים מסויימים הוא במפעל תעש, שפעל בעבר באיזור. אולם בסקר התגלו גם מזהמים נוספים, שנובעים ממקורות עכשוויים. לדעת עורכי הסקר, יש לבדוק את מקורם.

ההמלצות העיקריות שגובשו בפגישה קובעות, כי יש לערוך בדיקות בתדירות של 3 חודשים בכל 9 הבארות שבהן נמצא הזיהום החמור. בנוסף, הורה טל לקדם את הטיפול בניקוי המזהמים בין הבארות, במסגרת תוכנית הנציבות לטיוב בארות.

עוד נקבע, כי השירות ההידרולוגי ישים את הדגש בשלב הבא על תוכנית שיקום אקוויפר החוף. בכוונת נציבות המים להפעיל חברות הנדסה, המתמחות בטיפול בזיהום הקרקע ומי התהום.

הגורמים הנוגעים בדבר החליטו לערוך סקר מקיף נוסף, לאיתור גורמי זיהום בכל גוש דן. המשרד לאיכות הסביבה ממליץ לרשויות המקומיות באיזור להתנות מתן היתרי בנייה באיזורים הבעייתיים בביצוע בדיקות קרקע ומים, לבחינת שאריות מזהמים.

הוחלט גם להרחיב את הסקר מעבר לתחום שהוגדר תחילה. זאת, כדי לבדוק זיהום אפשרי בקרקע ובאוויר, כדי לאתר חומרים נדיפים, שעלולים להשתחרר על פני הקרקע.