משרד איה"ס הסיר התנגדותו למאגר משושים. הירוקים: סכנת אסון בכינרת

החלטת המשרד לאיכות הסביבה להסיר את התנגדותו להקמת מאגר משושים במזרח הכינרת מעוררת זעם בארגונים הירוקים. לדעתם, החלטה זו נוגדת הסכמה המשותפת לכל הגורמים הירוקים להיאבק בהקמת המאגר.

מאגר משושים, המיועד לשרת את יישובי מעלות הגולן ואיזור החוף הצפון מזרחי של הכינרת, עמד במוקד ויכוח חריף בין יישובי הגולן שביקשו להקים את המאגר, שיאפשר להם לקבל אישורי בנייה לפרוייקטים לתיירות, לבין הארגונים הירוקים שהתנגדו לו. לטענת הירוקים, המאגר מתוכנן באיזור רגיש, ובמקרה של תקלה השפכים יגלשו ממנו ישירות לכינרת, ויגרמו לאסון אקולוגי בלתי הפיך לאגם ולנחלים שמסביבו.

הארגונים הירוקים תמכו בהקמת קו מאסף לסילוק השפכים לכיוון ביתניה, שם יוקם מכון מרכזי לטיפול בשפכים מיישובי עמק הירדן ומזרח הכינרת. לטענת הירוקים, הזרמת השפכים לביתניה תמנע סכנה של גלישת מי קולחין ממאגר המשושים המתוכנן ותוכל ליצור מקור מים להשקיה ולשיקום הירדן הדרומי.

גורמים נוספים רבים מתנגדים להקמת מאגר משושים, בהם פרופ' יגאל צמיר, שהשתתף בהכנת תוכנית המתאר לחופי הכינרת. לדבריו, מזרח הכינרת צריך להיות איזור שמור וטבעי ללא כל פעילות מלאכותית, וודאי שיש לאסור הקמת תשתיות מזיקות ומסוכנות. לדעתו, המאגר עלול להביא אסון תדמיתי ואקולוגי על האיזור כולו.

מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, יצחק גורן, אומר, שמשרדו החליט להסיר את התנגדותו לתוכנית, מאחר שלדעתו, ניתן ליישמה בפרק זמן קצר יותר מאשר את התוכנית החלופית להקמת קו המאסף. לדבריו, האישור ניתן במקביל להתניית מספר תנאים, בין השאר קביעת תקן חדש לקולחין במאגר משושים, כדי שבמקרה של תקלה יזרמו לכינרת מי קולחין מטוהרים ברמה גבוהה יותר. בנוסף, הוחלט להקים מאגר חירום, שיקלוט את המים במקרה של תקלה.

למרות החלטת המשרד לאיכות הסביבה לתמוך במאגר משושים, הודיעו החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים, שיוסיפו להתנגד להקמת המאגר בכל תוקף. לדעתם, הפתרון שנכנע לו המשרד לאיכות הסביבה הוא פשרה מסוכנת, הנובעת מחוסר רצונו של המשרד להתמודד עם פתרונות לטווח ארוך, ולכן הוא מעדיף את הפתרון הקל יותר, אך גם הגרוע יותר.

לדברי גורן: "החברה להגנת הטבע צודקת בכך שהיא דורשת את הפתרון הטוב ביותר, אך יש להביא בחשבון שהביוב ממשיך לזרום ושיש צורך דחוף למצוא לו פתרון. לעתים, המציאות מחייבת פתרונות ביניים".