התפלה כמנוף לשלום

הגדלת תפוקת מתקן ההתפלה חיונית לסיפוק הצרכים המקומיים והאזוריים

"על הממשלה לתקן את המכרז שפרסם משרד התשתיות להקמת מתקן התפלה באשקלון, על-מנת להגדיל באופן משמעותי את כמות המים המותפלת. לפי המכרז הנוכחי, אמור המתקן באשקלון להפיק 50 מיליון מ"ק מים בשנה, אך נדרשת כמות גבוהה פי שלושה לנוכח הצרכים המקומיים והאזוריים, ובמיוחד לאור ההסכם עם ירדן", כך טוענת עמותת סנאט, הפועלת בחסות קרן פרידריך אברט הגרמנית. העמותה, העוסקת בהכנת ניירות עמדה למקבלי ההחלטות, פרסמה נייר עמדה בנושא תשתיות המים, אשר הופץ למשרדי האוצר והתשתיות, וכן לחברי הכנסת. את נייר העמדה הכין ד"ר ישראל פלג, לשעבר מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה.

המסמך מציין, כי יש לראות בהתפלה לא רק אמצעי להפקת מים כדי לענות על הביקוש הצפוי למי שתייה בישראל, אלא גם אמצעי מדיני לקידום השלום ולפיתוח אזורי. לטענת המסמך, המזרח התיכון עומד בפני מחסור גדול במים החוצה גבולות. על רקע זה יש לראות בפרוייקטים להתפלת מי ים הזדמנות לקידום פרוייקטים אזוריים משותפים.

נייר העמדה מטעם סנאט מפרט את האפשרויות השונות בתחום, ומציע להקים שלושה מתקני התפלה לאורך חופי הים התיכון, שישרתו הן את ישראל והן את שכנותיה. בנוסף למתקן באשקלון, שישרת גם את עזה, מוצע להקים עוד שני מתקני התפלה במרכז ובצפון מישור החוף, כל אחד בספיקה של 50 מיליון מ"ק לשנה, לצורכי ישראל ושכנותיה במזרח.

לפי הסכם השלום עם ירדן, מחויבת ישראל להעביר לממלכה ההאשמית מידי שנה כ-50 מיליון מ"ק של מים. בנוסף, כמות המים המותפלים השנתית החזויה שתידרש עבור צורכי אוכלוסיית ישראל לקראת שנת 2015, מגיעה ל-205 מיליון מ"ק לשנה.

נייר העמדה מציע לכן לשנות את המכרז שפורסם למתקן באשקלון, להתאימו ליעדים החדשים ולהאיץ את תהליך בדיקת המכרז אליו אמורות לגשת שלוש קבוצות של יזמים וחברות תשתית, הכוללות בתוכן תאגידים בינלאומיים בעלי ידע וניסיון בהקמה ותפעול של מתקני התפלה.

נייר העמדה של סנאט קורא להקים את מתקני התפלה בסמוך לתחנות לייצור חשמל ולאורך חוף הים. מחברי המסמך קוראים להעניק קדימות לאיתור השטחים המתאימים להקמת מתקני ההתפלה, וזאת לנוכח הבנייה המואצת באזור.