עיריית ת"א מאיימת לפנות לבג"ץ: לחייב משרדי הממשלה בעיר לשלם ארנונה מלאה

השופטת טובה שטרסברג-כהן: המדינה, כמחזיקת נכסים בשטחן של רשויות מקומיות, נהנית משירותים ככל מחזיק אחר, ולא קיימת בעיניי הצדקה עניינית לאי-תשלום עבור השירותים שמהם היא נהנית

עיריית תל-אביב תבקש משר האוצר, סילבן שלום, ומשר הפנים, אלי ישי, לחייב את משרדי הממשלה בעיר לשלם לה ארנונה מלאה. העירייה מאיימת לעתור לבג"ץ, אם הנושא לא יטופל.

ראש עיריית ת"א, רון חולדאי, פנה באחרונה גם ליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בבקשה לשנות את החקיקה ולהשוות את מעמד מוסדות הממשלה והמדינה בתחום הארנונה למעמד כלל מחזיקי הנכסים בעיר. לדברי מנכ"ל עיריית ת"א, אריאל קפון, "עיריית ת"א מפסידה 72 מיליון שקל בשנה, עקב אי-גביית ארנונה מלאה מגופים ממשלתיים. בנטל נושאים, בסופו של דבר, התושבים".

עד שנת 1994 נהנו משרדי הממשלה והמוסדות המחזיקים בנכסים מטעמה מפטור מתשלום ארנונה לרשויות המקומיות, על-פי חוק. בשנה זו הוצאו מתחולת הפטור כמה רשויות שהוכרזו "ערי עולים", כמו ירושלים, ובתחומן שילמו משרדי הממשלה ארנונה מלאה.

ב-1995 בוטל הפטור המלא שממנו נהנו מוסדות הממשלה בכל הרשויות, ומאז הם משלמים ארנונה חלקית. כיום, נכסים שבהם מחזיקים משרד הביטחון וצה"ל מחויבים בשיעור ארנונה של 30% מהסכום המלא; נכסים המשמשים בתי-חולים ומרפאות מחויבים ב-45% מהסכום המלא; נכסים אחרים מחויבים ב-55%.

מוסדות הממשלה בירושלים וב"ערי עולים" אחרות ממשיכים לשלם ארנונה מלאה לרשויות המקומיות.

בשנת 1968 קבע היועץ המשפטי לממשלה דאז, חיים כהן: "המדינה חייבת לשלם לרשות המקומית את כל התשלומים עבור השירותים שכל בעל רכוש חייב לשלם לה בגין רכושו".

נושא זה אף נדון בבתי-המשפט. בשנת 1997 בתיק "מדינת ישראל נגד עיריית חיפה", קבעה השופטת טובה שטרסברג-כהן: "המדינה, כמחזיקת נכסים בשטחן של רשויות מקומיות, נהנית משירותים ככל מחזיק אחר, ולא קיימת בעיניי הצדקה עניינית לאי-תשלום עבור השירותים שמהם היא נהנית".

קפון: "עיריית תל-אביב לא מקבלת מענק איזון. אין הצדקה להפלות אותה וערים אחרות שבאותו מצב, כמו חיפה".

עיריית ת"א מסרה, כי אם שלום וישי לא יטפלו בהטלת ארנונה מלאה על גופים ממשלתיים, תעתור העירייה לבג"ץ.