עיריות ירושלים, תל-אביב וחיפה ומרכז השלטון המקומי חויבו לנמק בתוך 75 ימים מהם סמכויותיהם לתת הרשאות לקבלנים לבצע הליכי גבייה של ארנונות. העיריות יצטרכו לדווח גם באיזו דרך הן מפקחות על ביצוע נאות ושוטף של תפקידיהם כגובי ארנונה. בכך קיבל בג"ץ עתירה של עו"ד אליעזר גל נגד ראש עיריית חיפה, עמרם מצנע.
השופטים אהרון ברק, שלמה לוין ומישאל חשין צירפו כמשיבים את מרכז השלטון המקומי ואת עיריות תלאביב וירושלים, וביקשו מהיועץ המשפטי לממשלה להגיש את חוות דעתו בנושא.
גל ביקש מבג"ץ בדצמבר אשתקד למנוע מעיריית חיפה להתקשר עם חברה פרטית, הגובה כספי ארנונה עבורה. בעתירה טען גל, כי רשויות מקומיות שהתקשו להתמודד עם בעיות גבייה של מיסים עירוניים, החליטו לעשות לעצמן "חיים קלים", והתקשרו עם חברות גבייה על מנת שיבצעו עבורן את העבודה תמורת אחוזים נכבדים כעמלה.
לדברי גל, בעוד שעל רשות מקומית כגוף ציבורי חלים כללים נוקשים של שיקול דעת וכיבוד זכויות התושב, הרי שעניינה של חברת הגבייה הוא לגבות כמה שיותר ולהעשיר את כיסה ואת כיסי קבלני המשנה בעמלות נוספות לפי אחוזי הצלחה.
גל עירער על הסמכות הגורפת שניתנה לקבלנים הפרטיים על-ידי העיריות, אשר התירו להם להפעיל גם קבלני משנה וגובים, שחלקם נעדרים כל ידע חוקי. לדבריו, חלקם גם בעלי עבר מפוקפק, הם אלימים ומתנהגים בבריונות.
לדברי גל, במקרה אליו הוא מתייחס, לא העריכו עיריית חיפה והקבלן את כישוריהם המקצועיים והמוסריים של קבלני המשנה וההתקשרות עימם נעשתה באופן עיוור. לדוגמה, טוען גל, העסיק קבלן של עיריית חיפה כקבלנית משנה חברה בפירוק, שיש לה עיכוב הליכים זמני ושלמנהלה היה מוניטין כגובה אלים ובלתי רשוי.
עוד טוען גל, כי העירייה העדיפה להימנע מהגשת תביעות כמנהגה בעבר, ופנתה לדרך קלה של גבייה מינהלית אשר איננה מצריכה פנייה לביהמ"ש. לדבריו, מצנע מנפיק הרשאה קולקטיבית ריקה לביצוע עיקולים אצל חייבים בארנונה על-ידי קבלני משנה, וזאת מבלי שהאחרונים יהיו מורשים כדין, או יעמדו בקריטריונים של עובדי ציבור או בעלי תפקיד מורשים. (בג"ץ 9474/00).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.