הנהלת עיריית ראשון לציון החליטה בשבוע שעבר לפטור דירות ונדל"ן בתחומי העיר מתשלום ארנונה, לתקופה בלתי מוגבלת, כל עוד הם עומדים ריקים ולא אוכלסו מעולם. החלטה זו, שמשמעה ויתור על מיסים בסכום ניכר, באה להקל על יזמים שלא הצליחו לאכלס נכסים שבנו, עקב המשבר בשוק הנדל"ן.
ההחלטה טעונה אישור שרי האוצר והפנים וועדת הכספים של הכנסת. ראש העירייה, מאיר ניצן, שלח אתמול (א') מכתבים לשר האוצר, סילבן שלום, ולשר הפנים, אלי ישי, ובהם ביקש מהם לפעול לאישור התקנה החדשה, לא רק בראשון לציון - אלא בכל רשות מקומית שתרצה בכך.
ההצעה להקפיא את הארנונה היא, ככל הידוע, ראשונה מסוגה בארץ.
ניצן אמר ל"גלובס": "המצב בשוק הנדל"ן קשה. יזמים רבים בנו בנייני מגורים ולא הצליחו למכור חלק מדירותיהם. אחרים בנו מרכזים מסחריים, מבני תעשייה ומלאכה ובנייני משרדים, ועומדים עם שטחים ריקים.
"כיום, מתיר החוק לעירייה לתת פטור מארנונה, במקרים כאלו, לתקופה של שנה בלבד. מה אשם היזם, שעברה שנה והוא לא הצליח להשכיר או למכור את השטח, בשל המשבר? יזם כזה נענש כפליים - גם לא הצליח למצוא שוכר או קונה, וגם נאלץ לשלם את הארנונה, המגיעה לסכומים גבוהים".
במכתבו לשרי האוצר והפנים אומר ניצן בין היתר: "האירועים הבטחוניים של השנה האחרונה מביאים להאטה של ממש במכירת מבנים חדשים, ורבים מהם לא אוכלסו. על פי החוק, עלינו לחייב בארנונה, לאחר שנה, גם אם הנכס עומד ריק. נראה לי שמן הצדק להקפיא את הארנונה למבנים חדשים שלא אוכלסו מעולם, בתנאי שהנכס נשמר מבחינה חיצונית ופנימית.
"הדרך החוקית להשתחרר מהארנונה היא להסיר את הדלתות והחלונות (דבר שיהפוך את הנכסים בלתי ראויים למגורים). זה יגרום נזק של ממש למראה הנכס והעיר".
יצוין, כי אם תתקבל הצעתו של ניצן, ייגרמו לרשויות המקומיות הפסדי הכנסות במיליוני שקלים. נראה שהרשויות ינסו לקבל סכום זה חזרה, בחלקו לפחות, על ידי הגדלת המענקים של משרד הפנים, בטענה שביטול הארנונה נובע מגורמים חיצוניים- בטחוניים, שאין לעירייה שליטה עליהם.
דוברת משרד הפנים הודיעה היום (ב') ל"גלובס", בתגובה לפנייתו של ניצן, כי שר הפנים אלי ישי מתכוון להקים ועדה, בתיאום עם משרד האוצר, לבדיקת שינויים שונים המוצעים בחוק הארנונה. אחד הנושאים שהוועדה תבדוק יהיה ההצעה לתת פטור מארנונה לנכסים העומדים ריקים תקופה ממושכת.
הדוברת אמרה עוד, כי הארנונה נקבעת על פי חוק, ולכן אין שרי הפנים, האוצר וועדת הכספים יכולים לשנותה. הפתרון להצעתו של ניצן ולהצעות אחרות המועלות בתחום זה, הוא להקים ועדה שתציע שינויים בחוק.
עוד אמרה הדוברת, כי מכתבו של ניצן עדיין לא הגיע ללשכת השר. היא אמרה, כי השר מקבל באחרונה פניות רבות בנושאי הארנונה, מקצתן של גופים המבקשים לקבל הנחות מסיבות שונות, ומקצתן של רשויות מקומיות המבקשות לתת להן אישור חריג להעלאת הארנונה מעבר למה שנקבע.
הרשויות המקומיות מקפידות בדרך כלל לגבות את הארנונה גם מנכסים ריקים. עיריות דחו בדרך כלל פניות של בעלי נכסים ריקים לקבל פטור מארנונה. הנימוק של העיריות היה, שהן חייבות על פי חוק לגבות ארנונה זו.
משרד הפנים גם מכתיב לעיריות סכומי רצפה ותקרה בגביית הארנונה, ודורש מהן לגבות את הארנונה על פי קני מידה אחידים, כך שהעיריות גם אינן יכולות לתת הנחות של ממש לבעלי נכסים ריקים. הארנונה, לגבי נכסים גדולים, מגיעה לעשרות אלפי שקלים בשנה ויותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.