משרד התשתיות, ביוזמת השר אביגדור ליברמן, הכין תוכנית אב למשק המים לשנים -2002 2010. מדובר בתוכנית ראשונה מסוגה, שהוכנה על רקע המשבר החמור במשק המים בשנים האחרונות. התוכנית קובעת את עיקרי המדיניות שהמשרד ינקוט כדי לאפשר למלא את צרכי המדינה.
ברקע לתוכנית נאמר, כי "משק המים נמצא בשפל חסר תקדים, כאשר ישנה סבירות מסוימת, כי בקיץ הבא יהיו בעיות באספקת מי שתייה, למרות קיצוץ נרחב במים שפירים המתוכנן לשנה זו".
התוכנית מציינת עוד, כי הממשלה אישרה לאחרונה הקמת מיתקני התפלה למי ים בהיקף של עד 200 מיליון מ"ק, אך אלה "יופעלו במקרה הטוב החל משנת 2004. כמות זו קטנה מהכמות הדרושה לסגירת הפער שנוצר במאזן המים".
התוכנית מזהירה, כי בעתיד עלול לגדול הפער שנוצר בין הביקוש להיצע המים, עקב שינויי אקלים, הגדלת האספקה לירדן וליו"ש, השחתת איכות מקורות המים והקטנת החדירה של מים למי התהום, בשל תהליכי העיור.
המדיניות שעליה מצהירה התוכנית מבוססת על העקרונות הבאים:
* החקלאות תישמר בהיקף של כ-2 מיליון דונם קרקע מושקית, אך היא תותאם למצב המאגרים הקיים. לכן, החקלאות תצטרך להסתפק ב-530 מיליון מ"ק מים שפירים. יתרת האספקה תבוא ממים מליחים ומי קולחין מטוהרים.
* מחירי המים לשפירים, מליחים וקולחין, ייקבעו באופן שתישמר רמת האספקה הכוללת לחקלאות, בסך 1.15 מיליארד מ"ק בשנה. המחיר ייקבע כמו במשקי החשמל והדלק, כנגזרת של העלויות.
* מקורות המים הטבעיים ישמשו כמקור הוויסות העיקרי של משק המים. המקורות ישוקמו ותישמר ככל שניתן איכות המים. מדיניות התפעול תיגזר מצורכי ויסות, קווים אדומים ומגבלות המאגרים.
מנכ"ל משרד התשתיות, יאיר מעיין, מסר ל"גלובס", בעקבות פירסום התוכנית, כי מטרתה העיקרית היא לייצב את משק המים עד שנת 2010. "משמעות הדבר היא, כי עלינו להביא למילוי מחדש של המאגרים, ולהחזיק רזרבה שגם אם יהיו שנים שחונות - הרזרבה תוכל לספק את המחסור, ולא תחייב לקצץ באספקה. כלומר, שהמערכת תוכל לתת מענה לביקושים, בלי קשר למשקעים".
באשר לשנה הקרובה, אומר מעיין, כי על פי הפרמטרים שנקבעו בתוכנית, יש להפחית בשנה הקרובה את הכמות שנקבעה לחקלאות. "מי שצריך לקבוע איזו כמות לקצץ לחקלאות הוא נציב המים, שמעון טל. בכל מקרה, כדי לעמוד בתוכנית, הרי בשנתיים הקרובות לא נוכל לספק לחקלאות את אותם 530 מיליון מ"ק, אלא כמות של 370 מיליון מ"ק בלבד".
בעניין ההתפלה אומר מעיין, כי "כדי לעמוד בתוכנית צריך
להתפיל כל שנה 500 מיליון מ"ק, כלומר, להוציא את כל המכרזים עד שנת 2005. בנוסף,
צריך להגדיל את ההשקעות בתוכניות פיתוח משק המים בתחומים כמו טיהור מים ומערכות
אחרות, ומדובר בהשקעה כוללת של מיליארד שקל בשנה, שאמורים על פי התוכנית לבוא
ממקורות של יוזמה פרטית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.