קצת טפטוף והקיצוץ בוטל

האם היעדר הגיבוי של ליברמן גרם לנציב המים לחזור בו מהקיצוץ של 5% לחקלאות?

מה קורה לנציב המים שמעון טל? האיש שבשנתיים האחרונות היה נביא הזעם של משק המים, מתרגש פתאום מקצת גשם אביבי שירד בפסח, וחוזר בו מכוונתו לקצץ עוד 5% ממכסות המים למגזר החקלאי?

גורמים במשק המים, שלא מבינים את מצב הרוח הפייסני שנפל על טל, מבקשים שלא נשכח את העובדה שראש הממשלה, אריאל שרון, ידידם הטוב ביותר של החקלאים, משמש כיום כשר התשתיות. אחרים אומרים, שבלי הגיבוי של שר התשתיות המתפטר, אביגדור ליברמן, לטל הרבה יותר קשה מול שרון.

כך או כך, אין ספק שמדובר בהחלטה בעייתית, דווקא בתקופה שבה האוכלוסיה העירונית נדרשת לא לרחוץ את המכונית בצינור, ואולי עוד מעט גם להתרחץ בזוגות. איך יוכל עתה טל להסתכל בעיני האזרחים ולבקש מהם ליבש לייבש את הדשא ולסגור את המים כשהם מצחצחים שיניים, כי הגשם של פסח לא ממש הציל את הכינרת. מעט החינוך שהוא הצליח להכניס לאזרחים בקדנציה יבשה במיוחד, עלול להתפוגג.

בנציבות המים דוחים את הטענה, לפיה על טל נפלה התרגשות אביבית, שגרמה לו לשכוח את כל תחזיותיו השחורות. לטענתם, במהלך חג הפסח ירדו לכינרת 70 מיליון מ"ק גשם, שאמנם שיפרו רק במעט את מפלס האימה, אך אפשרו למנוע את תוספת הקיצוץ של 5%, שכולם אומרים שהיה עלול להיות הרסני לחקלאים, שכבר ספגו קיצוץ של 50%.

בנציבות מדגישים, שבמסגרת הקיצוץ הנוסף האוצר היה אמור לקנות מים מהחקלאים בתמורה לאי השימוש בהם. כיום, בשל המצב הכלכלי ההולך ומדרדר, ממילא לא היה סיכוי רב לכך שהאוצר היה מסכים לקנות מים אלה, ולכן קשה מאוד היה לכפות את הקיצוץ הזה.

בנציבות מזכירים שטל, בניגוד לכל קודמיו, לא רק סייע להגשמת הקיצוץ של 50% בצריכה החקלאית, אלא היה בין אלה שעודדו את ליברמן להגיע להחלטה המהפכנית להתפיל 400 מיליון מ"ק מי ים בתוך ארבע שנים, ומי שתומך גם כיום ביבוא מים מתורכיה.

החקלאים אולי יכולים לנשום קצת לרווחה, אך לעומתם המגזר העירוני לא זכה לחסד האביבי של נציבות המים. בקרוב תדון הממשלה בהצעת טל לבצע קיצוץ משמעותי של 50 מיליון מ"ק ועד 100 מיליון מ"ק במגזר העירוני. קיצוץ זה יבוצע על-ידי תוספת מחירים לצריכה הביתית. על-פי ההצעה, עלות כל מ"ק מים מעל לצריכה משפחתית של 24 מ"ק לחודש, תהיה 20 שקל למ"ק.

בנוסף יבוטל התעריף המיוחד לגינון, כך שמי שיחליט להשקות בכל זאת ישלם מחיר גבוה עבור כל פיסת דשא ירקרקה. גם המגזר הציבורי יתבקש לתת את חלקו למאמץ, על-ידי תשלום הגבוה ב-15% לכל מ"ק שמעל ל-3,000 מ"ק בשנה. בדרך זו מבקשת הנציבות לחסוך 15% מהצריכה הציבורית. במגזר הכפרי דורשת הנציבות להפריד בין הצריכה הביתית לצריכה החקלאית, מתוך תקווה שהמושבים והקיבוצים יפסיקו להשקות את הדשא כאילו הם חיים בווימבלדון, בתעריף של מים חקלאיים.

למי שתוהה היכן הקמפיין לחסכון במים, שתפקידו להזכיר לנו שלמרות סוף החורף הגשום אנחנו במשיכת יתר קשה מאוד בכינרת ובאקוויפרים, ובכן, באוצר עדין מחפשים את הכסף. אנחנו באמצע אפריל, אך למרות זאת אף אחד לא טורח להזכיר לנו, שעד שיגיעו המים המותפלים הראשונים בעוד כשנתיים, אנחנו בצרה אמיתית למרות הנס הקטן של חג האביב.