גורמים במשק המים: שיטת ייבוא מים במכלי פלסטיק - מתכון לכישלון

על ייבוא מים מתורכיה החליטה הממשלה לפני כשנה וחצי, במטרה לענות על המחסור החמור במים

"משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר עומדים לחתום על חוזה לייבוא מים מתורכיה באמצעות מכלי פלסטיק, שיטה שלא נוסתה מעולם, כדי להכשיל את כל נושא הייבוא". כך טוענים גורמים במשק המים.

לטענת גורמים אלה, החשב הכללי באוצר, ניר גלעד, תומך בחתימת חוזה ייבוא המים עם חברת ענבר, בראשות עו"ד משולם שפרן, וזאת למרות שלקבוצה אין כל ניסיון בייבוא מים, ולמרות שידוע שיש צורך בעריכת ניסויים שיארכו לפחות כשנה עד שניתן יהיה להחליט האם השיטה ישימה.

לדברי הגורמים, כל הניסיונות שנערכו עד כה בשיטת הנעת מים באמצעות מכלי פלסטיק נכשלו. טענה נוספת היא, שהסחבת שנוקטים משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה בנושא זה תעורר בסופו של דבר את חמתם של התורכים, המעוניינים לייצא את המים.

על ייבוא מים מתורכיה החליטה הממשלה לפני כשנה וחצי, במטרה לענות על המחסור החמור במים. לפני כשנה פרסם האוצר מכרז לייבוא מים באמצעות מכליות, בו לקחו חלק שתי חברות, תורכית ונורווגית, אך המכרז נכשל לאחר שהמשתתפות לא עמדו בתנאיו. לאחר כשלון המכרז, החליט משרד ראש הממשלה לייבא מים ללא מכרז.

הצורך לייבא מים נובע לא רק מהמחסור המקומי, אלא גם מהסכם אופסט בין ממשלת ישראל וממשלת תורכיה, לפיו התעשייה הצבאית תשפץ טנקים תורכיים, ובתמורה תרכוש ישראל מים מתורכיה. ממשלת תורכיה הקימה מסוף לייצוא מים בדרום המדינה, ועתה היא ממתינה לחתימת החוזה.

לפני חמישה שבועות הודיע ראש הממשלה, אריאל שרון, שבכוונת המדינה לייבא בין 50 ל-100 מיליון מ"ק מים. לשם כך הוקמה ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, במטרה לבחור את החלופה המתאימה לייבוא המים. הוועדה כונסה לפי שעה פעם אחת בלבד, ובמהלכה הביעו גלעד ויצחקי תמיכה בייבוא מים באמצעות מכלי הפלסטיק.

לדברי נציב המים, שמעון טל, הוא אינו מכיר את שיטת מכלי הפלסטיק. לדבריו, הוא שמע על חברה שניסתה לשנע כמויות קטנות של מים בין תורכיה לקפריסין, אך נכשלה. לדעתו, יש לייבא מים כדי ליצור רזרבה, אך מוטב לייבאם במכליות, שיטה שכבר נוסתה בעבר. לדברי מנהל אגף תכנון בנציבות המים, ד"ר יוסי דרייזין, קבוצת ענבר מציעה לייבא מים במחיר 35 סנט למ"ק, בשעה שעלות ייבוא באמצעות מכליות היא כ-80 סנט למ"ק, ומכאן תמיכת האוצר בשיטה. עוד אומר דרייזין, כי "מאחר ומדובר בשיטה שטרם נוסתה, קיים חשש גדול לישימותה. לטענתו, הקמת מיתקנים שיוכלו לקלוט את המים תארך כשנה וחצי מרגע ההחלטה על הייבוא. בעוד כשנה וחצי ממילא תתחיל ההתפלה, ולכן כל עניין ייבוא המים הוא בעיקר פוליטי, ויש להתייחס אליו בהתאם".

עו"ד שפרן סרב להגיב. משרד האוצר מסר בתגובה, שהנושא כולו נמצא בבדיקה.