צרות בח.ל.ל: הלקוח העיקרי איננו משלם ומועד שיגורו של "עמוס 2" שוב נדחה

פרויקט הלוויין היומרני, בהיקף של 150 מיליון דולר, נבנה על תזרים הכנסות מ-YES, שמפגרת בתשלום חוב של 2.4 מיליון שקל

חברת ח.ל.ל, החברה לתקשורת לוויינים, מדווחת בדו"חות הרבעון הראשון על דחייה נוספת במועד שיגור הלוויין "עמוס 2", מינואר למארס 2003, לאחר שבמקור היה מיועד לשיגור ברבעון השלישי השנה. בד בבד, מבשרת החברה, שגייסה כ-75 מיליון שקל מהציבור בהנפקת אג"ח, כי הלקוח העיקרי שלה - חברת הלוויין YES - אינו עומד בתנאי התשלום שבהסכם. להערכת הנהלת ח.ל.ל, הלקוח הנ"ל יעמוד בהתחייבויותיו שעומדות כיום על 2.4 מיליון שקל.

מנכ"ל ח.ל.ל, דוד פולק, אמר היום כי YES עיכבה לאחרונה תשלומים לספקיה, דבר שבא לידי ביטוי בשיפור ניכר בתזרים המזומנים שלה ברבעון הראשון. עם זאת הוא מעריך: "שהם יעמדו בסופו של דבר בתשלום החובות. החלטנו שאין סיבה לנקוט נגדם בסנקציות, אלא לתת להם צ'אנס להגיע ליותר לקוחות ובכך להגדיל את ההכנסות".

פולק מציין עוד, כי YES משיגה בהרבה את תחזיות החדירה שנעשו לה בח.ל.ל, דבר הכרוך בהוצאות כבדות הכרוכות ברכישת מנויים חדשים. להערכתו, בעקבות הגדלת ההכנסות, תגיע YES גם לאיזון תפעולי, שיקל עליה בתשלום החוב לספקים. ההערכות המוקדמות שנעשו בח.ל.ל, אמדו את היקף החדירה של YES ב-250 אלף מנויים עד סוף 2004, כשבפועל היא כבר הגיעה ל-330 אלף מנויים.

YES אמורה לחכור 18.2% מקיבולת הלוויין עמוס 2 ולהגדיל בהמשך את היקף החכירה ל-27.3% עד 2008 ול-63.6% עד 2013, שאמורה להיות השנה האחרונה לשירותו. ח.ל.ל מדגישה בדו"חות, כי לחברת תלות ב-YES. הפסקת הסכמי החכירה עם YES תפגע ביכולת החברה לפרוע את החובות שנטלה למימון רכישת הלוויין עמוס 2 מהתעשייה האווירית.

ח.ל.ל התקשרה בשנת 2000 עם תע"א בהסכם לבניית הלוויין עבורה תמורת 130 מיליון דולר, כשבמקביל נחתמו הסכמים עם לקוחות לחכירת מקטעי חלל בכ-300 מיליון דולר לאורך חיי הלוויין. נכון לסוף מארס, עמדה ההשקעה בלוויין עמוס 2 על 312 מיליון שקל.

ח.ל.ל מוחזקת על ידי ארבעה בעלי מניות: יורוקום, מר שירותים, תע"א והחברה הכללית לשירותי לוויין (מאיר עמית וז'אן פרידמן). החברה עוסקת בשיווק בלעדי עבור תע"א של מקטעי חלל של הלוויין עמוס 1, וכאמור, רכשה מידיה את הלוויין עמוס 2. עלות פרויקט רכישת הלוויין ושיגורו לחלל הוערך בדצמבר 2000, מועד הנפקת האג"ח, בכ-150 מיליון דולר. בעיקר מימון הפרויקט יישא בנק הפועלים (כ-105 מיליון דולר).

הלוויין עמוס 2 ישמש כתחנת ממסר לטובת מתן שירותי תקשורת, על ידי קליטת מידע המשוגר לעברו ושידורו חזרה לכדור הארץ. את פרויקט הלוויין יזמה ח.ל.ל על רקע הגידול בביקוש לשימוש בלווייני תקשורת לצרכי טלוויזיה והעברת מידע ואינטרנט. משך תקופת שירות הלוויין מתוכננת ל-11 שנים והוא יהיה מצויד ב-3 אלומות שיהיו מכוונות למזרח התיכון, מזרח אירופה והחוף המזרחי של ארה"ב.