שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים קבעו, שקופות חולים המקיימות סניפים בישובים ביו"ש פטורות, מכוחו של הדין הירדני, מתשלום ארנונה עירונית. המועצה המקומית בית"ר עילית דרשה מקופות החולים "המאוחדת" ו"לאומית" לשאת בתשלומי ארנונה בעבור סניפים שהן החזיקו בתחומה. קופות החולים (המערערות) טענו לפטור מתשלום זה, מכוחה של פקודה מנדטורית.
פקודת מיסי עירייה ומיסי ממשלה (פיטורין), מס' 18, משנת 1938 (להלן - פקודת הפיטורין), כללה פטורים מתשלומי מיסים לקבוצות שונות, ובכללן למוסדות שיתופיים, לאגודות לקופות חולים ועוד. בשנת 1955, תחת שלטון ירדן, נחקק חוק עיריות לאזור יו"ש (להלן - חוק העיריות), ולטענת המועצה המקומית ביטל חוק זה את הפטור שניתן מכוח פקודת הפיטורין.
שופט בית משפט השלום בירושלים, יואל צור, קיבל את טענת המועצה. בית המשפט המחוזי הפך את החלטתו. סעיף 64 לחוק העיריות אכן ביטל חיקוקים שונים הקודמים לו, ובכללם "כל חיקוק אחר הדן בענייני עיריות והמנוגד לחוק זה". נמצא, כי לצורך קבלת טענת המועצה המקומית, היה עליה להצביע על כך שנתמלאו שני הרכיבים המצטברים שבסעיף 64 הנ"ל, ושמכוחם ניתן היה לטעון שפקודת הפיטורין בטלה - שפקודת הפיטורין דנה בענייני עיריות ושהיא נוגדת את חוק העיריות.
לטעמם של שופטי בית המשפט המחוזי, כל אחד משני התנאים הנ"ל לא התממש, הווה אומר, פקודת הפיטורין איננה "חיקוק אחר הדן בענייני עיריות", ואין היא נוגדת את חוק העיריות. בפסק הדין מנתחים השופטים את שני החיקוקים הנ"ל, על רקע תכליתם ותוכנם.
המועצה המקומית הוסיפה וטענה, שפקודת הפיטורין חלה רק על מוסדות שהוקמו מכוח החוק הירדני, ולא על כאלו שהוקמו על פי צווי הממשל הצבאי. יצוין שטענה זו הסתמכה על חוות דעת שניתנה ע"י ענף הדין הבינלאומי של הפרקליטות הצבאית הראשית. ובכל זאת, דחו שופטי בית המשפט המחוזי את הטענה לגופה.
"אנו סבורים", קבעו השופטים, "כי כאשר נחקקה הפקודה המנדטורית בשנת 1938, מטרתה ותכליתה היא לפטור ממיסי ממשלה וממיסים מוניציפאליים כל בניין המשמש למרפאה (וליעודים נוספים, כמפורט לעיל). בחינת תכליותיה של פקודת הפיטורין מביאתנו למסקנה, כי הגורם הקובע אינו המבנה המוניציפאלי של אותה רשות, אלא הפטור המוענק למוסדות רפואיים. מה לי אפוא אם הם ממוקמים בעירייה שהוקמה מכוח חוק העיריות בשנת 1955 או ברשות מקומית שהוקמה מכוח צו מפקד האזור משנת 1981?".
"כל פירוש אחר עלול להביא בעקבותיו תוצאה מוזרה ובלתי עקבית, לפיה דברי חקיקה באזור יו"ש החלים על רשויות מקומיות, לא יחולו על המועצות המקומיות או על המועצות האזוריות שהוקמו מכוח צו מפקד האזור, תוצאה שאינה מתיישבת עם תכלית החקיקה ואינה מקובלת עלינו".
(ע"א מחוזי י"ם 3168/02 קופ"ח מאוחדת ולאומית נ. מועצה
מקומית בית"ר עילית, פס"ד מיום 12.9.02. השופטים משה גל, משה דרורי ומרים מזרחי.
בשם המערערות עו"ד חדד-לביא ושטוירמן, ובשם המשיבה עו"ד רותם ודגני)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.